Grad Mursko Središće i Občina Lendava potpisali Sporazum o suradnji na skeli u Križovcu

Danas su gradonačelnik Dražen Srpak i župan Janez Magyar u Križovcu-naselju u sastavu grada Mursko Središće na skeli na rijeci Muri potpisali Sporazum o suradnji. U uvodnim govorima istaknuli su da je ovo vrlo važan gotovo povijesni iskorak u vraćanju i razvoju dobrih odnosa i suradnje. Glazbenik Branko Koša obogatio je samu svečanost s odličnom izvedbom Europske himne te po jedne Međimurske i Prekmurske skladbe. Nakon potpisivanja upriličeno je skromno druženje i planiranje daljnjih koraka kroz neformalne razgovore.

Grad Mursko Središće najsjeverniji je grad Lijepe naše i u vrlo specifičnom geografskom položaju, a što se očituje u tome da u svome sjevernom zaleđu nema teritorij Republike Hrvatske već se na njega direktno naslanja Republika Slovenija to jest Občina Lendava. Grad Mursko Središće i Občina Lendava vežu stoljetne veze, a dobrosusjedski odnosi i suradnja sa susjedima je od vitalnog značaja za kvalitetu života u obje lokalne zajednice te se kroz suradnju isto tako može ubrzati razvoj na svim područjima.

Gradonačelnik Dražen Srpak i župan Janez Magyar prije nekoliko mjeseci odradili su prvi službeni sastanak u Občini Lendava te je već tada izražena želja za tješnjom suradnjom pa su nakon toga odrađeni sastanci radnih skupina u kojima su članovi osobe po svim područjima gospodarskog, društvenog, kulturnog, turističkog, okolišnog, sigurnosnog, obrazovanja i sportskog aspekta. Utanačeni je tekst Sporazuma o suradnji koji obuhvaća sva područja života. Za provedbu i ocjenjivanje provedbe Sporazuma zaduženi su čelnici lokalnih samouprava, a koji prema Sporazumu mogu za provedbu zadužiti i druge osobe.

Kroz iskrenu i kvalitetnu suradnju želja obiju lokalnih zajednica je povratiti razinu odnosa koji su bili u nedavnoj prošlosti. U Lendavi živi poprilično velika hrvatska zajednica, a koja je uglavnom nastala doseljavanjem i zapošljavanjem od 60.-ih godina prošlog stoljeća nadalje te je u vrhuncu toga u Lendavi radilo preko 700 osoba s područja grada Mursko Središće i okolice. Mnogi su se tamo i nastavili te zasnovali obitelji pa je mnogo i miješanih brakova. Također u Murskom Središću živi jedan broj osoba s područja općine Lendava, a neki od njih su također i radili u Murskom Središću. Briga za manjinske zajednice je prevažna te će se također u tom pravcu kvalitetno djelovati.

Lendava je nekad spadala u Zagrebačku nadbiskupiju što je također dokaz povijesne povezanosti dviju lokalnih zajednica. Ulaskom Hrvatske u Europu došlo je do daljnjeg ponovnog zbližavanja, a ovaj proces oba čelnika sa svojim suradnicima žele ubrzati i unaprijediti, a sve na dobrobit ljudi s obje strane rijeke Mure. Padom šengenske granice stvari će se dodatno pojednostaviti, a želja je da se kroz zajedničke projekte unaprijedi kvaliteta života čitavog ovog prostora, a djelovanjem osigura miran suživot i kvalitetna suradnja za buduće generacije.

(GMS, Marta Tuksar, foto: GMS)