GOVOR MRŽNJE Vlada ide u smjeru ‘šerijatske’ policije koja će represijom braniti nove dogme

Hrvatskom je odjeknula vijest kako je Vlada u javnu raspravu, u borbi protiv govora mržnje, uputila dokument koji precizno definira postupanje institucija. Uz to, uvodi se i strogi protokol za praćenje pojedinaca i grupa koji u javnom prostoru šire netrpeljivost. Što o tome misli te je li to udar na slobodu govora doznali smo u razgovoru s nezavisnim zastupnikom iz Kluba Mosta, Ninom Raspudićem, piše DIREKTNO.hr, https://direktno.hr/

Kako se navodi, cilj donošenja protokola je, kako stoji u tome dokumentu, unaprijediti rad policije, Državnog odvjetništva, sudova i drugih tijela nadležnih za suzbijanje, otkrivanje i progon zločina iz mržnje.

Središnje tijelo za praćenje i objavu podataka o toj vrsti zločina i donesenim presudama bit će Vladin Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Taj ured će pratiti tijek postupka u svakom pojedinom predmetu zločina iz mržnje, objedinit će statističke podatke i objavljivati ih na svojoj službenoj stranici.

Saborski zastupnik Mosta Nino Raspudić u razgovoru za portal Direktno kazao je da smatra kako “pored postojećeg zakonodavstva kojeg imamo i koji sankcionira ili govor mržnje ili klevetu i prijetnje – ove nove tendencije guraju i idu u smjeru nekakve šerijatske policije koja će represijom braniti nove dogme”.

Na pitanje može li se to nazvati udarom na slobodu govora, naš sugovornik odgovorio je potvrdno, jer za time nema nikakve potrebe.

“Unutar zakonodavstva imamo sve elemente i mehanizme da suzbijaju ono što je doista govor mržnje, kao što su prijetnje nasiljem, klevete i slično”.

Alen Tahiri, predstojnik Ureda za ljudska prava rekao je da su najčešće zločina iz mržnje, prema podacima koje su do sada dobivali, su Romi i Srbi te seksualne manjine. Upitan kako gleda da će tom “akcijom” upravljati Vladin Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Raspudić je rekao da “nema uvid u te statistike, ali donošenjem ishitrenih stvari koje mirišu na totalitarizam… Ili oni ovime priznaju da postojeći mehanizmi ne rade dovoljno dobro”.

“Mislim da je ovo samo jedno medijsko spinanje i pripremanje terena da bi oni javnosti ispod rada progurali novi Zakon o elektroničkim medijima koji vodi prema suzbijanju slobode govora. Konkretno, koji će dovesti do toga da će se de facto ukinuti komentiranje”, govorio je naš sugovornik.

Lavinu negativnih komentara, zbog svojih javnih istupa, izazvali su posljednjih dana ministar graditeljstva Darko Horvat, ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut pa i sam premijer Andrej Plenković. Na pitanje kako gleda na njihove izjave, Raspudić je rekao: “Što se tiče razine njihovih komuniciranja – prema novinarima i javnosti u ovoj kriznoj situaciji – pojačalo se i dodatno je izišlo na vidjelo ono što smo vidjeli i ranije – imamo nekompetentne, nedorasle ljude funkcijama koje obnašaju, a iznad njih je veliki bahati vođa”.

“Problem govora mržnje ne postoji. Dakle, to je izmišljen problem u Hrvatskoj. Ponovit ću još jednom – unutar našeg zakonodavstva imamo sve mehanizme koji suzbijaju nešto što bi vodilo prema nasilju. Imamo i stavke koji se odnose i na klevetu i na diskriminaciju i na govor mržnje. Ovo što oni rade potpuno je nepotrebno jer sve što doista suzbija tu vrstu stvaranje netrpeljivosti već postoji u zakonodavstvu. Intencija ovoga jest nešto drugo, a to je sužavanje prostora slobode govora i kritike”, odgovorio je Rapudić na kraju razgovora na pitanje postoji li drugi način za rješavanje problema govora mržnje.

(Izvor: DIREKTNO.hr, https://direktno.hr/, foto: Screenshot)