Govor gradonačelnika Dražena Srpaka povodom otkrivanja biste dr. Franji Tuđmanu

 

U srijedu, 17. studenog u Murskom Središću obilježen je Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Trideseta obljetnica pada Grada heroja obilježena je svečanim otkrivenjem biste prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana. Tom se prilikom okupljenima obratio i gradonačelnik, Dražen Srpak, čiji govor prenosimo u cijelosti:

Dr Franjo Tuđman bio je antifašist, Titov general, izopćenik, zatvorenik i na kraju prvi hrvatski predsjednik. Osoba koja je uspostavila modernu demokratsku hrvatsku državu, osigurala njeno međunarodno priznanje, pobjedu u nametnutom Domovinskom ratu i na kraju njezinu teritorijalnu cjelovitost s mirnom reintegracijom.To su povijesne činjenice koje nitko i ništa ne može pobiti.

On je osoba koja je inzistirala na povijesnom pomirenju hrvatskog naroda, on je osoba u čijoj vladi su uvijek sjedili ministri iz reda nacionalnih manjina. On je osoba koja je inzistirala da u hrvatski ustav bude zapisano da je moderna hrvatska država nastala i na temeljima antifašizma. Zbog toga je i bio uvijek predsjednik svih građana i samo zbog toga je Republika Hrvatska završila kao pobjednik u Domovinskom ratu.

Franjo Tuđman znao se obračunati i s radikalima, bilo lijevima ili desnima, pa je jasno da ti i takvi radikali ni danas ne mogu podnijeti činjenicu da netko tko je uspostavio demokratski sustav, slobodnu i neovisnu Hrvatsku ima bistu u Murskom Središću. Politički radikali i fanatici su tako već prvog dana pod okriljem noći kukavičkim i vandalskim činom išarali ovaj spomenik. Takvim fanaticima želim ovom prilikom poručiti da njihova nekultura i vandalizam nipošto ne mogu poljuljati sve ono što je prvi hrvatski predsjednik stvorio, niti mogu poljuljati inicijativu da on ima zasluženo mjesto u hrvatskoj povijesti. Svojim šaranjem nisu uvrijedili samo njega, već i sve poginule branitelje u Domovinskom ratu, sve žrtve Vukovara, svoju Domovinu, svoj Grad i Zrinsku Gardu koja je inicirala postavljanje spomenika. Oni bi vjerojatno bili sretniji da se postavi spomenik ponekom diktatoru ili možda čelniku tajnih službi totalitarnog režima, stranom okupatoru ili nekom drugom, njima sličnom fanatiku.

Doktor Franjo Tuđman nije bio Bog. Bio je čovjek sa svim vrlinama i manama. Zbog svih neoborivih povijesnih zasluga za hrvatski narod i sve građane Hrvatske zaslužio je da mu u najsjevernijem hrvatskom gradu odamo počast s postavljanjem njegove biste i imenovanjem Trga dr. Franje Tuđmana, za koji je povjerenstvo sastavljeno od raznih političkih opcija jednoglasno donijelo odluku. Zračna luka dobila je također ime po njemu i to za predsjedanja vlade sadašnjeg predsjednika države Zorana Milanovića. Zračna luka je značajni ulaz u našu državu, a Mursko Središće svojim zemljopisnim  položajem predstavlja sjeverna vrata Republike Hrvatske. Mursko Središće je na samoj granici i ovdje počinje Hrvatska te je ovo i simboličan čin koji govori o potrebi očuvanja slobode hrvatskog naroda u uspostavljenim granicama.

Okupili smo se večeras kako bismo ovim činom postavljanja biste obilježili i trideset godina od tužnog pada grada Vukovara. Sudbina Vukovara i sudbina ostalih okupiranih krajeva, teški zločini i u Vukovaru i u Škabrnji najbolje oslikavaju gotovo pa nemoguće okolnosti u kojima je Franjo Tuđman vodio Hrvatsku. Međimurje srećom u ratnom vihoru nije stradalo, međutim, jedan krivi potez mogao je stvari usmjeriti u suprotnom smjeru, kako ovdje u Murskom Središću, gdje su zaustavljeni tenkovi, tako i u Čakovcu, gdje je u rujnu 1991. oslobođena vojarna. I Međimurje je ostalo čitavo zahvaljujući dobrim odlukama, mudroj i promišljenoj politici, prije svega dr. Franje Tuđmana, a onda i svih suradnika.

Međimurje je dugo bilo pod tuđom čizmom ,otrgnuto od matice. Kako bi asimilacija Međimuraca od strane tadašnje mađarske vlasti bila uspješnija nametana je teza da na ovom prostoru živi neki poseban soj ljudi koji slučajno govori nekim jezikom koji je sličan hrvatskom, ali je zapravo nešto drugo. Zahvaljujući crkvi i tadašnjoj intelektualnoj eliti taj mađarski plan nikad nije bio proveden u djelo. Međimurje je oslobođeno 1918. godine velikim otporom lokalnog stanovništva i ulaskom tadašnje hrvatske vojske. U vrijeme Drugog svjetskog rata ponovo je okupirano od strane Mađarske,a nakon rata pripojeno matici. Granice današnje hrvatske države su također ovdje na Muri i uspostavljane su međunarodnim priznanjem pod prvim hrvatskim predsjednikom. Znači Hrvatska je do Mure, što je on svakako jako dobro znao. Jako je dobro znao kamo pripada Međimurje i da Hrvatska nije do Drave kako su oponenti iz čisto političkih razloga tvrdili, citirajući do besvijesti jednu iz konteksta izvađenu misao ili frazu.

Međimurje je Hrvatska, Središće je Hrvatska, ovdje žive Hrvati koji su se borili u Domovinskom ratu. Ovdje kraj spomenika palim braniteljima želim zahvaliti prvo njima i njihovim obiteljima na slobodi koju ste nam osigurali. Želim zahvaliti prvom hrvatskom predsjedniku na viziji, hrabrosti i odlučnosti kojom je vodio hrvatski narod. Želim zahvaliti Zrinskoj gardi na inicijativi za postavljanjem ove biste i financiranju pola biste.

Domovina je jedna. Ako smo je znali izboriti znamo je i očuvati .Znamo je i razvijati.Kad je došla prije trideset godina mnogo toga što imamo danas nismo imali. U demokratskom društvu, uz sve ono što u tranziciji izlazi na vidjelo razvoj je ubrzan. Ulaskom u EU još i puno više .

Zahvaljujući tom putu, u našem ćemo gradu imati aglomeraciju s pročistačem voda, o kojoj se govori valjda najmanje pola stoljeća, imat ćemo širokopojasni internet, imat ćemo muzej rudarstva, park naftaštva, imamo centar za kulturu, vlastito komunalno poduzeće, imamo novosagrađeni dječji vrtić i predškolski standard kakav se nekad samo sanjati mogao, imamo gospodarsku zonu, imamo brojne socijalne mjere, potpore za poduzetnike. I tu nećemo stati. Sve to ne bi bilo moguće da nam nisu dostupni fondovi europske unije koje se trudimo u najvećoj mjeri koristiti i da se nismo vratili u okrilje zapadne civilizacije, kamo smo povijesno oduvijek i pripadali. A to je put koji je zacrtao dr Franjo Tuđman. Hvala mu.

(GMS)