Gospodine Đuro Horvat, svaka Vam čast!

Neugodno su me iznenadili današnji napisi u Večernjem listu (kao i uostalom istupi mnogih drugih medija) vezano uz pokušaj poduzetnika gosp. Đure Horvata iz Donjeg Kraljevca, da na poseban način zbrine svoje radnike koji dožive – nesreću kontakta sa zaraženom osobom i obvezni su na samoizolaciju.

Dvojica imenovanih novinara osuđuju, zapravo i izvrgavaju ruglu postupak gosp. Đ. Horvata, vodeći se isključivo stavovima bolesnog javnog diskursa o – privatnicima, pri čemu je napadanje – privatnika našem društvenom poretku – umiljata stvar. A čovjek je htio samo da svoje radnike koji dožive nesreću kontakta sa zaraženom osobom – kvaliteno i izolira, a njihovu poslovnu i privatnu okolinu zaštiti svake opasnosti od zaraze. Pri tome svojim unesrećenim radnicima nudi besplatni humani smještaj (apartmanski smještaj u hotelu, tri obroka dnevno).

Vas, autore “lavine reakcija” (kakve se obično regrutiraju iz kabineta naših socijalističkih sindikata), vas, koji takav smještaj radnika obveznih na samoizolaciju smatrate stigmatiziranjem, grubim kršenjem radničkih sloboda pa i utaminčenjem (“neće poslodavac određivati što će tko raditi u slobodno vrijeme”), pitam:

  1. da li vam je poznato da su SVE osobe, kojima je određena samoizolacija radi kontakta i samoizolaciju provode u vlastitom domaćinstvu, a kasnije im se utvrdi da su pozitivne na COVUD-19, OBAVEZNO ZARAZILE najmanje jednu, a češće i sve osobe iz vlastitog domaćinstva! Ja ne znam osobu kojoj je u samoizolaciji utvrđeno da je pozitivna, a da u konačnici ista zaraza, s odmakom od nekoliko dana, nije utvrđena i kod svih njezinih ukućana?  Kod prijedloga zbrinjavanja g. Đure Horvata, takva opasnost je isključena.
  2. da li vam je poznato da većina osoba kojima je uslijed kontakta određena samoizolacija, nema pristojnih uvjeta za adekvatnu i kvalitetnu izolaciju (posebni sanitar, isključeni stalni kontakt ukućana s posuđem, odjećom i drugim predmetima izolirane osobe, a osobito je teško nadzirati djecu, usluživati izoliranog i jednom riječju, spriječiti moguće širenje zaraze na one pod istim krovom dakle, u neposrednoj blizini izoliranog. Kod prijedloga gosp. Đure Horvata takve opasnosti su izlišne.
  3. slažete li se da je za kontakte s oboljelom osobom, u većini slučajeva krivanja i samoizolirane osobe, jer svaki onaj koji se striktno pridržava uputstava naših stožera civilne zaštite, u velikoj većini izbjegava opasnost od ugrođenosti zaraze, iako se mora priznati da će uzrokom nesreće izoliranog biti često i nepažnja ili drsko ponašanje nedobronamjernih.

U svakom slučaju, gosp. Đuro Horvat, u ovim nemilim vremenima, predlaže i nudi svojim zaposlenicima optimalno i civilizirano rješenje, po kojem oni u takvoj samoizolaciji maksimalno štite svoje ukućane, gdje on radnike u  potpunosti zbrinjava, gdje se napokon, nad izoliranim radnicima može provoditi zdravstveni, disciplinski i svaki drugi nadzor, što nie mala stvar.

Kada bi mene zadesila potreba samoizolacije, žarko bih želio da to bude u smještaju gosp. Đure, i kod takve ugroze zdravlja i života, kako mojih tako i moje obitelji, ne bih nepromišljeno lamentirao o  nekakvim “slobodama” i “pravima”, već bih osobi koja bi mi u takvom trenutku opasnom po moje zdravlje i život, pružila utičište hotelskog smještaja, bio beskrajo zahvalan. Poznavajući gosp. Đuro Horvata i njegovu razinu suptilnosti prema pravima i potrebama radnika, želim javno izreči: “Gospodine Đuro Horvat, svaka Vam čast!”

Franjo Cimerman, poduzetnik

Čakovec, Ljudevita Gaja 9

(foto: Screenshot)