Gospodarsko – socijalno vijeće u Međimurskoj županiji usvojilo program rada za 2020. godinu

Gospodarsko-socijalno vijeće u Međimurskoj županiji održalo je u srijedu, 26. veljače 2020. godine svoju 101. sjednicu na kojoj je usvojeno Izvješće o radu Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji za 2019. godinu i Program rada Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji za 2020. godinu.

Sjednicu je otvorio predsjednik GSV-a Mladen Zemljić koji se osvrnuo na aktivnosti u 2019. godini. Za članove Vijeća prethodna je godina bila jedna od najaktivnijih u povijesti njegova postojanja, a članovi su održali ukupno 6 sjednica. GVS u Međimurskoj županiji kao partner prijavljen je na dva projekta, Zajedno ka održivom socijalnom dijalogu – ZAKOS u suradnji s Varaždinskom županijom te Povećanje efikasnosti i održivosti rada gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske županije, Međimurske županije i Varaždinske županije, zahvaljujući kojima se pridonosi kvaliteti i kontinuitetu socijalnog dijaloga u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Uz obilježavanje Dana socijalnog partnerstva i jubilarne 100. sjednice, GSV se bavio temama poput političke, fiskalne i moralne odgovornosti političara i dužnosnika, socijalnoj skrbi na području Međimurske županije, zaštitom na radu i radom državnih službi. Zadovoljstvo radom GSV-a u 2019. godini izrazili su i dopredsjednici, Ivan Senčar i Josip Grivec, zamjenik župana Međimurske županije.

Program rada Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji za 2020. godinu podijeljen je na 3 područja: radne, radno-informativne i redovite teme. Siva ekonomija i nelojalna konkurencija, PDV i njegov utjecaj na proračun, gospodarstvo i životni standard građana, demografska slika Međimurja, radno vrijeme po mjeri čovjeka samo su neke od tema o kojima će se raspravljati u 2020. godinu.

Diana Uvodić-Đurić, dr. med. predstavila je rad i aktivnosti Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije te se osvrnula na trenutnu situaciju vezanu uz korona virus: „Nema mjesta za širenje straha i panike te je dovoljno pridržavati se općih mjera opreza, a Zavod za javno zdravstvo u suradnji s ostalim institucijama i službama spreman je za pravovremenu reakciju.“ Predstavljajući trenutna kretanja na tržištu rada,  predstojnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područni ured Čakovec Nikola Hren kazao je da prema posljednjim podacima u Međimurju ima 2100 nezaposlenih građana, što je smanjenje nezaposlenosti od 20% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

UO za poslove župana