Glavak o EU zakonu o slobodi medija: Zaštita novinarstva temeljenog na činjenicama obrana je same demokracije

U Europskom parlamentu danas je održana rasprava o Europskom aktu o slobodi medija u kojoj je sudjelovala zastupnica Sunčana Glavak.

„Digitalna transformacija snažan je i moćan pokretač promjena, zato smatram da je izazov zaštititi brend koji čine profesionalci – novinari. U eri kada svaka osoba s pristupom internetu može podijeliti vijesti, izazov je razlikovati istinito izvješćivanje od lažnih vijesti. Neovisni novinari upravo su ti koji se svakodnevno suočavaju s tim izazovom“, rekla je eurozastupnica Glavak.

Pozdravivši inicijativu koju predlaže Europski zakon o slobodi medija (EMFA) i osnivanje Europskog odbora za medijske usluge, eurozastupnica Glavak istaknula je da to nije samo odgovor na izazove s kojima se suočavamo, već i korak naprijed prema jačanju kulturne raznolikosti, slobode i neovisnosti medija u Europi.

„Predlažemo mjere koje će štititi medijski pluralizam, što je iznimno važno, i neovisnost u EU, pružajući dodatnu zaštitu novinarima od nedopuštenih intervencija i špijunskih softvera, kao i transparentnosti vlasničke strukture medijskih kuća. Zaštita na činjenicama temeljenog novinarstva nije samo obrana profesije; to je obrana same demokracije“, zaključno je poručila zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak. (m)