Gjenero tvrdi da je Bernardić napravio političko samoubojstvo: Potpuno sam iznenađen da to nitko nije zamijetio

Prvi dan zadnjeg tjedna izborne kampanje protekao je u znaku dva najveća politička oponenta. Naime, čelnik SDP-a i lider Restart koalicije, Davor Bernardić sučelio se oči u oči s aktualnim predsjednikom Vlade i šefom HDZ-a Andrejem Plenkovićem. U raspravi prepunoj osobnih komentara, razgovarali su o obrazovanju, korona virusu, velikoj koaliciji, obnovi Zagreba…

U prvom velikom sučeljavanju čelnika vodećih stranaka zaiskrilo je gotovo na svakom pitanju. Kandidati su za većinu otvorenih tema imali oprečno mišljenje, što i ne čudi, a treba istaknuti i kako je Plenković na duel došao pripremljen aktualnim stvarnim stanjem u državi, dok je Bernardić s papirima i raznim grafovima pokušao izbaciti premijera iz takta.

Komentar na sučeljavanje za portal Direktno dao je Davor Gjenero koji smatra da je, prije svega, model sučeljavanja bio jako loše organiziran.

“Čini mi se da je bilo loše vođeno. Model sučeljavanja bio je vrlo loše postavljen. Nije se raspravljalo o svjetonazorima i razlikama u javnim politikama dva različita bloka. Razgovaralo se na vrlo personalnoj razini, što nije dobro. Također, nije dobro što je sve zajedno daleko previše bilo osobno i pokazivala se otvorena nesimpatija između dva kandidata. Vrlo se glasno govorilo protiv velike koalicije, a vrlo je lako da Hrvatska neće moći doći do stabilne vlade bez toga”, započeo je Gjenero.

Gjenero: Plenković je bio bolji, ali rasprava je trebala ići u drugom smjeru

Gjenero smatra kako je javnost zakinula za ključne teme, također je istaknuo kako se Bernardić izjavom o trećem entitetu diskvalificirao u međunarodnoj zajednici.

“Plenković je, naravno, bio puno bolji. Međutim, propustio je fokusirati dijalog na racionalnu razinu. Vidjelo se njegovo poznavanje javnih i europskih politika, ali je to ostalo na jednoj razini naznaka. Šteta je da je u tom segmentu propuštena jedna dobra rasprava. Bernardić je, pak, na sučeljavanju napravio ritualno samoubojstvo. Potpuno sam iznenađen da to nitko nije zamijetio. Upitao je zašto HDZ Hrvatima u BiH nije osigurao treći entitet. Bojim se da se Bernardić time diskvalificirao kao partner međunarodnoj zajednici”, kazao je.

Tko je bio “pobjednik” sučeljavanja, je li netko ostvario simpatije neutralnih birača?

“Nakon te rečenice, teško je reći da se Bernardić dobro držao. S druge strane, Plenković je bio dobar, ali ipak ispod svoje razine. Pustio je da dijalog bude na osobnoj, a ne na ekspertnoj razini. U svakom slučaju, potpuno očekivano je Plenković bio bolji. Ta razlika bi bila manja da nije bilo opasne rečenice o trećem entitetu, a ovako je prednost u korist predsjednika Vlade – nebo i zemlja”, rekao je te zaključio:

“Vidljiva je razlika između čovjeka koji funkcionira unutar racionalnog političkog diskursa i čovjeka koji očito ne razumije temeljne datosti unutar kojih se moraju kreirati hrvatske javne politike”.

Glasova: 14543

Glasovanje je završeno

Andrej Plenković

79%

Davor Bernardić

21%

(Izvor: DIREKTNO.hr, https://direktno.hr/, foto: DIREKTNO.hr)