Franciska Vida o novčanim sredstvima Romima u Sitnicama i deratizaciji u Peklenici

Vijećnica Franciska Vida (Živi zid) u Gradskom vijeću Grada Mursko Središće postavila je gradonačelniku Draženu Srpaku na zadnjoj sjednici tri pitanja, s tim da je treće bilo samo zahvala za legalizaciju Društvenog doma u Štrukovcu.

Prvo ju je zanimalo kada će biti deratizacija u Peklenici jer tamo ima puno štakora te mještani troše svoja financijska sredstva za tu namjenu. Gradonačelnik je odgovorio da Grad surađuje s Zavodom za javno zdravstvo, ima program deratizacije i dezinsekcije, ugovor je potpisan i ove godine te će deratizacija ići.

U drugom pitanju Franciska Vida je navela zašto se toliko novčanih sredstava dodjeljuje MO Sitnice, kad već oni imaju sva prava, plaća im se struja, drva itd. dok se nekim drugim ljudima ukidaju naknade. Spomenula je primjer obitelji gdje je ocu ukinuta naknada od 1.400 kuna s obrazloženjem da mu se kćerka zaposlila. U Sitnice se pak ulaže 237.000 kuna od čega 105.000 u Multimedijski centar. Smatra da je to previše, a naši ljudi nemaju takva prava.

Gradonačelnik Srpak odgovorio je da sredstva za Multimedijski centar nisu prevelika, a da se socijalne naknade dijele prema socijalnom statusu, a ne prema narodnosti. Također je napomenuo ako spomenuta obitelj misli da je zakinuta, može se slobodno obratiti Gradu pa će je oni uputiti na Socijalno vijeće.

(R. Tomanić, foto A. Jurak)