Forum žena SDP-a: Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Danas obilježavamo Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Nažalost više od 400 žena u posljednjih 20 godina ubijeno je u Hrvatskoj, oko 200 žena ubile su njima bliske osobe. Problem nasilja nad ženama nije samo problem loših pojedinaca, to je sustavni problem koji neadekvatno štiti žene i nedovoljno brzo i strogo reagira na počinjena djela. Nasilje nad ženama nije privatno pitanje „tako vam je to u obitelji“. Ono je pitanje društva i države i zahtijeva odgovornost svih nas, političara, sudova, policije, obrazovnih i zdravstvenih institucija.

Mi žene nećemo i ne želimo živjeti u zemlji gdje ginekolog koji je osuđen za silovanje radi u bolnici, gdje osobe zbog braniteljskog statusa dobiju smanjene zatvorske kazne za čin nasilja nad ženama, gdje muškarci koji su i policiji i sudovima poznati obiteljski nasilnici budu pušteni od strane suda na slobodu i počine ubojstvo.

Mi socijaldemokratkinje apeliramo da se svi ujedinimo u borbi protiv nasilja sustavnim odgovorima koji uključuju ranu edukaciju i prevenciju uključujući građanski odgoj, zdravstveni odgoj i obrazovanje u osnovnim i srednjim školama, snažnim zakonima i uređenom sustavu koji te zakone provodi.

Djevojčice, djevojke, žene moraju biti sigurne, znati da su zaštićene u svojim domovima, na poslu, u svoje slobodno vrijeme. Ne možemo govoriti o ravnopravnosti dok god žene žive u strahu, sve dok pravosuđe i sustavi zaštite ne odgovaraju adekvatno na nasilje. Unatoč poražavajućim brojkama i trendovima Forum žena SDP-a odaje priznanje svim osobama koje su se borile za rodnu ravnopravnost i nenasilje, pogotovo gdje svakodnevno svjedočimo napadima na slobodu i zaštitu žena.

Žene se već stoljećima bore i nastavit će se boriti za ono što im pripada – za slobodu i ravnopravnost jer ravnopravnost nije samo žensko pitanje, to je pitanje pravednosti, solidarnosti i napretka jednog društva.

SOCIJALDEMOKRATSKI FORUM ŽENA HRVATSKE