Forum seniora SDP-a obilježio Međunarodni dan starijih osoba

Tradicionalno, štandom u središtu Čakovca te podjelom jabuka, Forum seniora SDP-a grada Čakovca u subotu je obilježio Međunarodni dan starijih osoba. Obilježavanjem tog dana naglašavamo potrebu da se starijim osobama smanji osjećaj da su marginalizirane, izolirane i zaboravljene te da im se omogući sudjelovanje u društvu u skladu s njihovim intelektualnim i fizičkim sposobnostima. Štand su obišli i predsjednici županijske i gradske organizacije SDP-a Mario Medved i Ivan Perhoč.

Međunarodni dan starijih osoba proglasila je Glavna Skupština Ujedinjenih naroda 14. prosinca 1990. godine da bi se naglasila važnost osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi. Prema podacima, svaka treća starija osoba u Hrvatskoj suočena je sa siromaštvom, a u toj situaciji je čak svaka druga starija osoba koja živi sama. Osim o ekonomskoj situaciji, ovaj podatak puno govori i o stanju ljudskih prava i jednakosti starijih jer je upravo siromaštvo često okidač za diskriminaciju i povredu prava. Problemi su brojni – nedostupnost zdravstvenih, socijalnih i drugih javnih usluga, posebno u ruralnim područjima kao i intersekcijska diskriminacija – starija životna dob, lošiji imovni status, narušeno zdravstveno stanje… Dodatno ranjivije tijekom epidemije bolesti COVID-19 postale su upravo starije osobe, kako zbog većeg rizika od razvijanja težeg oblika bolesti, tako i zbog nedovoljne podrške u osiguranju minimalnih uvjeta za dostojanstven život.

Položaj u kojem žive starije osobe pokazatelj je odnosa društva prema njima, pa upravo razina ljudskih prava i jednakosti starijih građana razlog je zašto treba inzistirati na politikama koje će im omogućiti snažniju zaštitu njihovih prava, a time i dostojanstven život. I zato, što su za nas u SDP-u ljudi na prvome mjestu, osiguravanje pristojnih mirovina važan je prioritet i izazov kojeg odgovorno prihvaćamo. Visoka razina zaštite pojedinaca i skupina od socijalnih i ekonomskih rizika, zaštita odgovarajućih prihoda te osiguranje dostojanstvenih i humanih uvjeta života, smanjenje diskriminacije u društvu i stvaranje jednakih mogućnosti za sve… naši su ključni ciljevi socijalne politike – jer socijalna država nije samo dodatak već ključni element socijaldemokracije.

Svim osobama starije životne dobi, generacijama koje su svojim radom i požrtvovnošću ugradile dio sebe u našu današnjicu, čestitamo Međunarodni dan starijih osoba!

Forum seniora SDP-a Čakovec