Forum seniora SDP-a obilježio Međunarodni dan starijih osoba

Forum seniora SDP-a grada Čakovca već tradicionalno u subotu je obilježio Međunarodni dan starijih osoba štandom u središtu Čakovca te podjelom jabuka. Štand su obišli predsjednici županijske i gradske organizacije SDP-a Mario Medved i Ivan Perhoč i saborska zastupnica Andreja Marić.

Ove godine obilježavanjem Međunarodnog dana starijih osoba ukazali smo na gorući problem, da velik broj naših umirovljenika živi na rubu siromaštva i s mizernim mirovinama si ne mogu pokriti ni najosnovnije životne troškove. SDP to želi promijeniti i zato smo napravili program koji je odličan i izvediv, koji omogućuje da u samo četiri godine povećamo prosječnu mirovinu za 250 eura, u konačnici na 750 eura, ali na način da male mirovine rastu brže. To je nominalno povećanje od pedeset posto – trenutno je prosječna mirovina oko 500 eura.

SDP-ovo rješenje za to počiva na dva elementa. Prvi, promjena usklađenja umjesto dosadašnjeg i to na način da usklađenje bude sto posto ili inflacije, ili porasta plaća, što je povoljnije. I drugo, uvođenje trajnog dodatka kao trajnog povećanja mirovine. S trajnim dodatkom i novim načinom usklađenja možemo osigurati da u četiri godine mirovina sa sadašnjih prosječnih oko 500 dođe na 750 eura. To je minimum koji kao društvo i kao država moramo osigurati naši umirovljenicima da se njihovo dostojanstvo ne gazi.

Trajni dodatak ne bi bio linearan. Brže bi rasle one mirovine koje su manje, a one koje su veće, recimo saborskih zastupnika, sporije. Zašto? Jer je to pravedno. I drugo, još važnije od ovog, trajni dodatak uređen zakonom je tu da ostane, a ne da ovisi o političkoj volji ili približavanju nekih izbora. HDZ je u kampanji „Vjerodostojno“ umirovljenicima obećao dizati mirovine prema šezdeset posto iznosa plaće, a napravili su suprotno: u sedam godina na vlasti, HDZ je mirovine srušio sa 43,1% na 41,6% plaće.

Trenutno Republika Hrvatska na mirovine izdvaja jedanaest posto BDP-a. Predloženim povećanjem od 1,5% izdvajanja povećavamo na 12,5%, a to je i dalje ispod prosjeka EU koji iznosi 13%. Naši umirovljenici su u lošijem položaju od umirovljenika u EU.

SDP je siguran da je ovakvo rješenje – sistemsko – najbolji način da se našim roditeljima, bakama i djedovima vrati dostojanstvo života u državi koju su cijeli život pomagali graditi.

SDP Međimurske županije