Forum mladih SDP-a Međimurske županije obilježio Međunarodni dan pismenosti

FM SDP-a Međimurske županije ove subote na Trgu Republike u Čakovcu obilježio je Međunarodni dan pismenosti koji se svake godine pod zaštitom UNESCO-a obilježava 08. rujna s ciljem promoviranja važnosti učenja i pisanja, ali i osvješćivanja javnosti o problemu nepismenosti koji još uvijek pogađa veliki dio stanovništva.

„Nepismenost pismenih“ postaje sve veći problem, a radi se o fenomenu polupismenosti, svojevrsnoj nepismenosti pismenih, koji je naročito izašao na vidjelo širenjem interneta i stvaranjem društvenih mreža. Iako se ondje mahom komunicira na neformalnoj razini može se uočiti iznimno veliki broj ljudi koji ne znaju (ili ne poštuju) osnovna pravila gramatike i pravopisa. U Hrvatskoj se simbolom te polupismenosti ističe izraz „sumljam“ umjesto „sumnjam“ što je postalo i predmetom sprdnje.

Prema podacima UNESCO-a iz 2013. godine u svijetu je bilo 757 milijuna nepismenih osoba, od čega je čak 63% bilo žena.

Prema metodologiji korištenoj u Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine, pismenom se smatra osoba koja može s razumijevanjem pročitati i napisati kratak, jednostavan sastavak o svom životu, bez obzira na to kojim se jezikom služi.

Prema podacima Popisa iz 1953. godine udio nepismenih u Republici Hrvatskoj iznosio je 16,3%, a do Popisa iz 2011. godine broj nepismenih osoba smanjio se na 0,8%.

Obzirom na regionalnu rasprostranjenost, najveći je udio nepismenih osoba starih 10 i više godina u Šibensko-kninskoj županiji i iznosi 2,0% ukupnog stanovništva te županije, dok najmanji udio nepismenih ima  Primorsko-goranska županija sa samo 0,3.

Predsjednik FM SDP-a MŽ

Marko lišć