Filipović najavio izvanrednu reviziju u INA-i: ”Moram razočarati one koji ovo žele povezati sa mnom”

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, koji je donedavno i sam bio član Nadzornog odbora INA-e, oglasio se napokon o velikoj pljački kojom je ta kompanija oštećena za najmanje milijardu kuna i najavio pokretanje izvanredne revizije plinskog poslovanja u INA-i.

Bivši nadzornik u INA-i, aktualni ministar Andreja Plenkovića Davor Filipović sazvao je hitan sastanak s Upravom INA-e.

”Sazvao sam sastanak da bih dobio detaljno obrazloženje svega što se događalo. Čestitao bih Ministarstvu financija, USKOK-u, policiji i svima uključenima u razotkrivanje afere”, naglasio je bivši član Nadzornog odbora INA-e te aktualni ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Filipović se očešao o Vanđelića

”Proteklih dana je bilo nekih koji su pokušali u pitanje dovesti moju odgovornost i mene povezati s time. Moram ih razočarati – bio sam četiri mjeseca u NO-u, sporni ugovor je s tvrtkom OMS potpisan dva mjeseca prije nego što sam došao u NO. Sve se događalo od 2020. Poznato je tko je tada bio u NO-u, tko je bio predsjednik i članovi Uprave INA-e”, kazao je Filipović i najavio izvanrednu reviziju u INA-i, nakon što je šutio cijeli vikend, a sada neizravno prozvao i Damira Vanđelića.

”Moram naglasiti kako nisam podržao usvajanje zapisnika sa sjednice NO-a gdje su se usvajali poslovni planovi INA-e za 2022. jer nisam sudjelovao u tim odlukama. Netko je tada trebao nadzirati taj ugovor i odobriti ga”, istaknuo je.

”Zatražit ću reviziju plinskog biznisa 2020. Ta revizija će obuhvaćati i ulogu Uprave i Nadzornog odbora, cijene plina, ugovore… Važno je napraviti i reviziju internih kontrola”, rekao je te dodao da je sazvao izvanrednu sjednicu NO-a, koja će se održati u srijedu.

Upitan je li Vlada znala za aferu i ranije, odvratio je samo da sustav funkcionira.

”Ovo je otkriveno reakcijom službi Samostalnog sektora za pranje novca u okviru Ministarstva financija. Blokirana je imovina. Sustav funkcionira – od policije do Ministarstva. Osobno nisam znao, ugovor je potpisan dva mjeseca prije mojeg dolaska. Uprava INA-e mora ponuditi jako puno odgovora”, poručio je Filipović.

”Nisam Ćorićev odvjetnik”

Upitan je li se čuo s bivšim ministrom Tomislavom Ćorićem, Filipović je odvratio: ”Nisam. Nisam njegov odvjetnik, ali ministar Ćorić nije mogao znati što radi četvrta linija upravljanja.”

Javnost bi još detalja trebala doznati kasnije danas od šefa Ureda za sprječavanje pranja novca Anta Biluša i ravnatelja Porezne uprave Božidara Kutleše, uz koje će biti i ministar financija Marko Primorac.

Za petero uhićenih zbog malverzacija s prirodnim plinom, koje USKOK sumnjiči za zločinačko udruženje, zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, pomaganje u tom nedjelu i pranje novca, određen je jednomjesečni istražni zatvor.

U akciji koju su u subotu pokrenuli USKOK i policija na meti istražitelja našli su se direktor u INA-i Damir Škugor, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić, s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje, Škugorov otac Dane te predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.

Šteta za INA-u navodno prelazi milijardu kuna, protuzakonita zarada Damira Škugora i njegova oca je gotovo pola milijarde kuna, dok je Husić profitirao za više od 90 milijuna kuna, a Šurjak za gotovo 69 milijuna kuna. Na računu njihove tvrtke OMS Ulaganje ostalo još više od 200 milijuna kuna protuzakonito ostvarene odbiti.

Nadzorni odbor INA-e ima devet članova, od kojih Vladi RH pripadaju tri mjesta, pet mjesta mađarskom MOL-u, a jedno predstavniku radnika. Hrvatska strana predlaže i predsjednika Nadzornog odbora.

(izvor: https://dnevnik.hr/vijesti/, foto: Screenshot)