Evo zbog čega USKOK optužuje Posavca – prema ovome mogli bi uhititi većinu političkih dužnosnika u Hrvatskoj

Možete li odgovoriti na pitanje tko od obnašatelja vlasti u Hrvatskoj, od načelnika općina, gradonačelnika, župana, saborskih zastupnika, članova Vlade i još viših dužnosnika nije nekome nekad pogodovao oko nečega? Odgovor bi bio većina njih, jer ipak ne možemo generalno sve optužiti za navedene radnje.

Naravno krivi su samo oni koje “uhvate”, a tko će to biti oduvijek odlučuje politika. Ovime je sve rečeno. I još nešto. Smatrate li da bi Matija Posavec riskirao političku karijeru zbog pišljivih 10.000 kuna? On i njegova obitelj su tako situirani da se ovdje radi o sitnišu i u to je stvarno teško povjerovati.

Evo što o razlozima uhićenja piše Jutarnji list.

Međimurski župan Matija Posavec uhićen je, prema neslužbenim podacima, zbog primanja mita u akciji kojom je obuhvaćeno šest osoba.

Osim reimenovanja Josipa Kobala u upravno vijeće Županijske uprave za ceste Međimurske županije, za što ga je, prema optužbama, Kobal nagradio s 10.000 kuna, međimurskom županu Matiji Posavcu se na teret stavljaju još lobiranja kod dva zapošljavanja. U oba slučaja radi se o zapošljavanju dvaju referentica.

Posavca tako sumnjiče da je od kraja prošle godine do travnja ove godine tražio od Milorada Novkovića, pročelnika upravnoga odjela za opću upravu te i imovinsko pravne poslove Županije, koji je također danas uhićen, da zaposli T.Č. i J.M.

Kako bi zaposlio T.Č., Novković je, sumnja se, sistematizirao novo radno mjesto – viši upravni referent za imovinsko pravne poslove, da bi kasnije nakon rapisivanja natječaja T.Č. dao uvid u pitanja iz testova za prijeme na to radno mjesto.

Nakon što je tako ostvarila dobre rezultate na testovima, T.Č. je u travnju ove godine i primljena na rad na to radno mjesto.

Gotovo identična situacija bila je i s J.M. koja je u veljači ove godine primljena na mjesto samostalnoga upravnoga refernta za udruge u Međimurskoj županiji.

U tome slučaju pak nije bilo potrebno stvarati novo radno mjesto, a policija i USKOK sumnjiče Posavca da je ponovno tražio od Novkovića da kandidatkinji daje uvid u pitanja iz testova, što je ovaj navodno i napravio, te je J.M. zaposlena na spomenutom radnom mjestu.

Oba zapošljavanja, odnosno rješenja o prijemu u službu, potpisao je Posavec.

(R. Tomanić, izvor https://www.jutarnji.hr/, foto: ilustracija)