Europski parlament: Zastupnicima se obraća premijer Plenković; rasprave o zelenoj tranziciji, financiranju prihvata raseljenih Ukrajinaca te skladištenju plina

Zastupnica Sunčana Glavak sudjelovat će na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta koja će se sutra i prekosutra, 22. i 23. lipnja, održati u Bruxellesu.

Hrvatski premijer u Europskom parlametu na raspravi Ovo je Europa

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sutra će s europarlamentarcima razgovarati o stanju Unije i njezinoj budućnosti. Riječ je nizu rasprava pod nazivom Ovo je Europa na koje Parlament poziva čelnike država članica.

Nakon izlaganja premijera Plenkovića, zastupnici će iznijeti svoja očekivanja uoči sastanka Europskog vijeća koji će se održati 23. i 24. lipnja. Među temama na dnevnom redu je i rasprava o dodjeli statusa kandidata za EU članstvo Ukrajini, Moldovi i Gruziji. Prije početka sastanka Europskog vijeća, čelnici EU-a održat će sastanak s čelnicima šest zemalja zapadnog Balkana.

Uključiviji Erasmus+

Zastupnici će sutra raspravljati o provedbi i ostvarivanju ciljeva održivog razvoja te provedbi Mehanizma za oporavak i otpornost, kao i izvješću o Crnoj Gori za prošlu godinu. Na dnevnom redu sjednice nalaze se i mjere uključivanja u okviru programa Erasmus+ za razdoblje od 2014. do 2020. Iako su nacionalne agencije razvile strategije za poboljšanje uključivanja učenika s manje mogućnosti i učenika s posebnim potrebama, u novom Erasmus+ programu potrebno je dodatno povećati pozornost koja se pridaje tim mjerama i aktivnostima.

Financiranje troškova prihvata osoba koje bježe iz Ukrajine

Sutra će se u Europskom parlamentu raspravljati o mjerama usmjerenim na potporu državama koje prihvaćaju osobe raseljene iz Ukrajine, dok će se u četvrtak razgovarati o odnosima Rusije s ekstremističkim europskim političkim strankama.

U četvrtak će se raspravljati i glasovati o planu čiji je cilj brže punjenje europskih strateških zaliha plina prije zime kako bi se osiguralo dovoljno plina za grijanje i industriju.

Zelena tranzicija

Zastupnici će sutra glasovati o tri nacrta zakona koji su dio paketa Fit for 55. Nacrti uključuju promjene u sustavu trgovanja emisijama EU-a, nove pristojbe za ugljik na uvezenu robu i osnivanje fonda za pomoć onima koji su pogođeni energetskim i mobilnim siromaštvom. Paket Fit for 55 dio je napora EU-a u borbi protiv klimatskih promjena, a cilj mu je pomoći EU-u da smanji emisije za 55 posto do 2030. i dosegne nulte neto stope emisija do 2050. godine. (m)