Europski parlament o Ukrajini, dezinformiranju i položaju žena u društvu

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak sudjelovat će na plenarnoj sjednici koja će se održati u Strasbourgu od 7. do 10. ožujka. Na dnevnom redu sjednice nalaze se brojne važne teme, među kojima rasprava o aktualnoj situaciji u ratom zahvaćenoj Ukrajini i odgovoru EU-a na izbjegličku krizu, zatim izvješće o vanjskom uplitanju i dezinformiranju te pitanja položaja žena u društu u povodu obilježavanja Međunarodnog dana žena.

Humanitarna kriza izazvana invazijom Rusije na Ukrajinu

U utorak će zastupnici razmotriti posljedice ruske invazije na Ukrajinu i raspravljati o zbrinjavanju sve većeg broja Ukrajinaca koji bježe od rata. Prema UNHCR-u, od 24. veljače Ukrajinu je napustilo više od milijun ljudi. Europska komisija predložila je primjenu Direktive o privremenoj zaštiti kako bi se Ukrajincima pružila brza i učinkovita pomoć, uključujući pravo na privremeni boravak te pristup obrazovanju i tržištu rada. O temi rata u Ukrajini raspravljat će se i u srijedu s premijerkom Estonije Kajom Kallas. Zastupnici će razmotriti globalnu ulogu EU-a u promijenjenim okolnostima te trenutnu sigurnosnu situaciju u Europi.

Jačanjem medijske pismenosti povećati otpornost na dezinformacije

Zastupnici će u utorak raspravljati o izvješću Posebnog odbora INGE o vanjskom uplitanju u sve demokratske procese u EU-u, uključujući dezinformiranje. Preporuke uključuju režim sankcija za borbu protiv stranog uplitanja i dezinformacija, opće informativne kampanje jačanja svijesti o opasnostima tih procesa, pooštravanje pravila za platforme društvenih medija koje služe kao sredstva za strano uplitanje, a zahtijeva se žurno poboljšanje kibernetičke sigurnosti u Europi. Zastupnica Sunčana Glavak, čijih je 14 amandmana sadržano u izvješću, članica je Odbora INGE. O izvješću će se glasovati u srijedu.

Međunarodni dan žena

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena zastupnicima u Europskom parlamentu obratit će se ukrajinska književnica Oksana Zaboujko. Iako je u odnosu na razdoblje od prije 20 ili 30 godina postignut značajan napredak u ravnopravnosti između žena i muškaraca, još uvijek ostaje znatan prostor za napredovanje. Rezultati posljednjeg Eurobarometra pokazali su da čak 77 posto ispitanica u EU-u smatra da je pandemija bolesti COVID-19 dovela do povećanja fizičkog i emocionalnog nasilja nad ženama u njihovoj državi, a odrazila se i na druga područja njihova života, poput negativnog utjecaja na dohodak i ravnotežu između poslovnog i privatnog.

O kohezijskoj politici i situaciji u BiH

Zastupnici će u ponedjeljak održati niz rasprava o kohezijskoj politici i njezinoj provedbi za razdoblje od 2021. do 2027. te smanjenju razlika u zdravstvenoj zaštiti i povećanju prekogranične suradnje u području zdravstva. Glasovanje o kohezijskoj politici održat će se u srijedu, kada će se raspravljati i o Općem programu djelovanja Unije za okoliš do 2030. te novom strateškom okviru za zdravlje i sigurnost na radu nakon 2020. godine. U utorak će zastupnici razmotriti situaciju u Bosni i Hercegovini. (rt)