Europski parlament o energetskoj sigurnosti, paketu zakona za postizanje klimatskih ciljeva i Zakonu o podacima

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak sudjelovat će na plenarnoj sjednici koja će se od 13. do 16. ožujka održati u Strasbourgu.

Energetska svojstva zgrada i energetska sigurnost

Plenarna sjednica započet će raspravom o nacrtu mjera za povećanje stope obnove i smanjenje potrošnje energije i emisija stakleničkih plinova zgrada. Prema podacima Europske komisije, 40 posto potrošnje energije i 36 posto emisija stakleničkih plinova u EU-u događa se zbog energetskih svojstava zgrada. Glasovanje je predviđeno za utorak. Isti dan u poslijepodnevnim satima zastupnici će s povjerenicom za energetiku Kadri Simson raspravljati o tome što se čini po pitanju energetske sigurnosti EU-a za narednu zimu.

Tri zakona za postizanje klimatskog cilja za 2030. i europska građanska inicijativa „Spasimo pčele i poljoprivrednike”

Očekuje se da će zastupnici usvojiti nova pravila o korištenju zemljišta, prenamjeni zemljišta i šumarstvu te smanjenju emisija u državama članicama. Rasprava će se održati u ponedjeljak, a glasovanje u utorak. Na plenarnoj sjednici u četvrtak raspravljat će se o europskoj građanskoj inicijativi o postupnom ukidanju sintetičkih pesticida i stvaranju poljoprivrede prilagođene pčelama. Europska građanska inicijativa „Spasimo pčele i poljoprivrednike! Prema pčelama prijateljskoj poljoprivredi za zdrav okoliš” prikupila je više od milijun verificiranih potpisa.

Nova pravila za pošten pristup i korištenje industrijskih podataka

Zastupnici će u utorak raspravljati i glasovati o Zakonu o podacima kojim se utvrđuju nova pravila o tome tko može pristupiti i koristiti industrijske podatke. Zakon o podacima bit će prekretnica za podatkovno gospodarstvo i velika prilika za konkurentnost i inovativnost, posebno za mala i srednja poduzeća za što se izborio Klub EPP-a.

Parlament će iznijeti svoje prioritete za proljetno Europsko vijeće

U raspravi s predsjednicima Europskog vijeća i Europske komisije Charlesom Michelom i Ursulom von der Leyen, eurozastupnici će u srijedu ujutro predstaviti svoje zahtjeve i očekivanja uoči sastanka na vrhu EU-a 23. i 24. ožujka. Na sastanku u Bruxellesu šefovi država ili vlada usredotočit će se na najnovija zbivanja u ruskom ratu protiv Ukrajine i kontinuiranu potporu EU-a Ukrajini, konkurentnost, jedinstveno tržište, načine jačanja gospodarstva EU-a i pitanja povezana s energijom.

Gospodarska i socijalna podrška EU-a

Zastupnici će u utorak raspravljati, a u srijedu glasovati o preporukama za sljedeći ciklus socijalne, ekonomske i proračunske koordinacije između država članica, poznat kao Europski semestar. Zastupnici će pozvati EU da umanji utjecaj trenutne krize na realno gospodarstvo te da podrži snažno ulaganje u sustave socijalne potpore. Isti dan održat će se i rasprava o novom zakonu kojim se povećava nacionalni minimalni dohodak u državama članicama EU-a kako bi se smanjio broj ljudi koji su izloženi riziku od siromaštva i socijalne isključenosti. Podsjetimo, u Hrvatskoj je od 2016. godine minimalna plaća ukupno rasla 69,04 posto.

Zajednički odgovor EU-a za spašavanje života na moru i poboljšanje mogućnosti legalne migracije

Eurozastupnici će u srijedu razmotriti solidarnost i podjelu odgovornosti u Europi u pogledu politike migracija i azila. Nakon tragičnog brodoloma kraj talijanske obale, u kojem se utopilo najmanje 70 ljudi, postavit će se pitanja o akcijama za sprječavanje neregularnih isplovljavanja i gubitka života te borbi protiv krijumčarenja ljudi.

Obilježavanje Međunarodnog dana žena

U povodu Međunarodnog dana žena, zastupnicima u Europskom parlamentu u srijedu će se obratiti dobitnica Nobelove nagrade za mir Shirin Ebadi i astronautkinja Europske svemirske agencije Samantha Cristoforetti, prva zapovjednica Međunarodne svemirske postaje Ekspedicija 68.

Cabinet off MEP Sunčana Gčavak