Europski parlament o dezinformacijama, sigurnosnim izazovima na unutarnjim i vanjskim granicama EU-a te Bliskom istoku

Zastupnica Sunčana Glavak sudjelovat će na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta koja će se od 7. do 10. listopada održati u Strasbourgu.

Lažne vijesti i važnost neovisnog novinarstva

U središtu rasprave u ponedjeljak bit će važnost medijskog pluralizma i neovisnog novinarstva. S obzirom na povećane pokušaje plasiranja lažnih vijesti i koordiniranih kampanja dezinformiranja kao instrumenata vanjskog uplitanja, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je uspostavu novog europskog sustava zaštite demokracije za borbu protiv manipulacije informacijama i uplitanja izvana. Podsjetimo, na europske izbore u lipnju 2024., kao i na nekoliko nacionalnih izbora, pokušalo se utjecati manipulacijom informacijama. Europski parlament u tom je kontekstu donio niz zakonodavnih akata, uključujući Direktivu protiv strateških tužbi protiv javnog sudjelovanja (SLAPP) i Akt o slobodi medija. Aktom se želi zaštititi uredničku slobodu od političkog uplitanja i snažnije zaštititi novinare iz EU-a i njihove izvore.

Slobodno kretanje u EU-u, kontrole na unutarnjim te jačanje sigurnosti na vanjskim granicama

Na dnevnom redu u ponedjeljak naći će se rasprava o posljedicama ponovnog uvođenja graničnih kontrola na budućnost schengenskog prostora, potaknuta najavom Njemačke – koja ima središnji zemljopisni položaj u Europi – da će ponovno uvesti kontrole na svojim kopnenim granicama koje njima još nisu bile podvrgnute. Osim Njemačke, sedam država članica schengenskog prostora trenutačno provodi kontrole na svojim unutarnjim granicama.

U srijedu poslijepodne zastupnici će se baviti upravljanjem europskim vanjskim granicama i ulogom Agencije EU-a za graničnu i obalnu stražu (Frontex). Očekuje se da će zastupnici u Europskom parlamentu ispitati Komisiju o tehnološkim rješenjima i mogućim promjenama mandata Frontexa koji bi mogao dodatno povećati broj svojih zaposlenika na 30 tisuća.

Eskalacija sukoba na Bliskom istoku

U utorak prijepodne zastupnici će s visokim predstavnikom EU-a za vanjsku politiku Josepom Borrellom raspravljati o sukobu na Bliskom istoku.

Napredak u borbi protiv nasilja nad ženama

U Europskom parlamentu u ponedjeljak će se raspravljati o potrebi za borbom protiv sustavnog problema nasilja nad ženama. Zastupnici bi od Komisije mogli zatražiti ažurirane informacije o prenošenju i provedbi novog zakonodavstva EU-a o nasilju nad ženama u državama članicama EU-a te ih pozvati da se obvežu na davanje prednosti ravnopravnosti u novom sazivu.

Cjenovno pristupačno stanovanje u Europi

U srijedu poslijepodne zastupnici će raspravljati o načinima poticanja javnih i privatnih ulaganja u dostojanstveno i cjenovno pristupačno stanovanje u Europi. Ursula von der Leyen to je pitanje podigla na najvišu razinu predloživši povjerenika za stanovanje i energetiku u sastavu nove Europske komisije.

Rasprava o krizi u automobilskoj industriji EU-a

Eurozastupnici će u utorak raspravljati o mogućim mjerama za obnovu konkurentnosti europskog automobilskog sektora i sprječavanje zatvaranja tvornica. Automobilska industrija u EU-u suočava se s krizom izazvanom prelaskom na niskougljične tehnologije, degradacijom lanaca opskrbe, povećanom konkurencijom iz Azije i smanjenom potražnjom za električnim modelima. O rezoluciji će se glasati na jednoj od sljedećih sjednica.

Prioriteti za sastanak Europskog vijeća u listopadu

Uoči sastanka na vrhu šefova država ili vlada u Bruxellesu 17. i 18. listopada, zastupnici u Europskom parlamentu u utorak će ujutro ocijeniti najnovija zbivanja u vezi s ratom u Ukrajini i sukobom na Bliskom istoku. Čelnici i čelnice EU-a na sastanku će se usredotočiti i na povećanje konkurentnosti europskog gospodarstva (nakon objave izvješća Marija Draghija) te na načine upravljanja migracijskim tokovima i osiguravanja zaštite granica.