Europski parlament o cijenama hrane u Europi, zaštiti zdravlja te jačanju sigurnosne i obrambene politike EU-a

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak sudjelovat će na prvoj ovogodišnjoj plenarnoj sjednici koja će se od 16. do 19. siječnja održati u Strasbourgu.

Inflacija cijena hrane u Europi; stanje i budućnost malog ribolova

S povjerenikom za poljoprivredu Januszom Wojciechowskim europarlamentarci će u utorak raspravljati o inflaciji cijena hrane u Europi, dok će u srijedu raspravljati o stanju i budućnosti malog ribolova u EU-u. Kupnja hrane i stočne hrane u Europi sve je skuplja, a trenutna energetska kriza i rat u Ukrajini doprinose inflatornom pritisku. Mali ribolov od strateške je važnosti za opskrbu ribom, kao i za jamčenje sigurnosti opskrbe hranom i neovisnosti u opskrbi hranom u različitim državama članicama. O izvješću će se glasovati u četvrtak.

Jačanje sigurnosne i obrambene politike EU-a

Godišnja parlamentarna rasprava o vanjskoj, sigurnosnoj i obrambenoj politici predviđena za utorak usredotočit će se na rat u Ukrajini, globalni autoritarizam, klimatsku krizu. Zastupnici će pozvati EU da poveća i ubrza napore u pružanju potrebne financijske, humanitarne i vojne pomoći Ukrajini. U srijedu će se raspravljati o terorističkim prijetnjama demokraciji koje predstavljaju krajnje desničarske ekstremističke mreže.

Zaštita zdravlja i okoliša

Zastupnici će u utorak raspravljati o valu respiratornih infekcija i nestašici lijekova u Europi, dok će se u ponedjeljak raspravljati o revidiranom zakonodavstvu o pošiljkama otpada koje bi trebalo poboljšati zaštitu okoliša i ljudskog zdravlja, istovremeno u potpunosti iskorištavajući mogućnosti koje otpad pruža za postizanje ciljeva kružnog gospodarstva bez onečišćenja. Glasovanje je na rasporedu u utorak.

Radnici na digitalnim platformama i zaštita potrošača u internetskim videoigrama

Parlament će odlučiti o sljedećim koracima u vezi s nacrtom pregovaračkog stajališta o mjerama za poboljšanje uvjeta za radnike na digitalnim platformama. Nova pravila regulirala bi kako ispravno odrediti radni status radnika na platformi te kako bi platforme za digitalni rad trebale koristiti algoritme i umjetnu inteligenciju za praćenje i ocjenjivanje radnika. U utorak će se raspravljati o boljoj zaštiti potrošača u internetskim videoigrama, posebno djece.

30 godina jedinstvenog europskog tržišta, Švedska preuzela predsjedanje Vijećem EU-a, rasprava o kaznenom progonu ruskih ratnih zločinaca, rezultati sastanka na vrhu EU-a

Sjednica će započeti svečanim obilježavanjem 30. obljetnice jedinstvenog europskog tržišta koje ostaje jedno od najvećih postignuća EU-a i ključni alat u vrijeme krize. Nakon kratke ceremonije i rasprave s predsjedništvom Vijeća i Komisijom u ponedjeljak poslijepodne, zastupnici će u srijedu usvojiti rezoluciju o 30. obljetnici jedinstvenog tržišta EU-a. Zastupnici će u utorak sa švedskim premijerom Ulfom Kristerssonom raspravljati o programu šestomjesečnog predsjedanja Vijećem koje je započelo 1. siječnja. Četiri prioriteta švedskog predsjedništva su sigurnost, konkurentnost, zelena i energetska tranzicija, demokratske vijednosti i vladavina prava. Isti dan u poslijepodnevnim satima zastupnici će s predstavnicima Europske komisije raspravljati o izgledima za osnivanje suda za zločin agresije na Ukrajinu. S predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom i predsjednicom Komisije Ursulom von der Leyen zastupnici će u srijedu ujutro raspravljati o rezultatima prosinačkog sastanka na vrhu. (m)