Europski parlament jača mehanizme protiv dezinformacija

Eurozastupnica Sunčana Glavak rekla je da medijska pismenost ostaje ključan čimbenik u jačanju sposobnosti građana da prepoznaju dezinformacije, naglasivši da se strateško opredjeljenje europskih institucija i medijskih kuća mora biti prepoznavanje narativa manipulacije u borbi za istinu.

U Europskom parlamentu danas je održana rasprava o vanjskom uplitanju u sve demokratske procese u EU-u, uključujući dezinformiranje, na kojoj je sudjelovala zastupnica i članica Posebnog odbora INGE Sunčana Glavak (HDZ/EPP), čijih je 14 amandmana sadržano u izvješću.

“Rat tipkovnicama i mobilnim uređajima traje više od desetljeća. Sada svjedočimo neviđenoj razini kršenja prava ruskih građana na informacije, koje se u Rusiji manifestira kroz blokiranje pristupa velikim internetskim platformama kao što su Facebook, Twitter i YouTube, te ograničavanjem pristupa zapadnim i neovisnim ruskim medijima. Tamo se zbog istine ide u zatvor”, poručila je zastupnica Sunčana Glavak usporedviši informacije koje su u EU-u plasirali mediji pod utjecanjem Kremlja s pranjem novca. Izvješće Posebnog odbora INGE ocijenila je pravovremenim u novim okolnostima širokih pokušaja destabilizacije europskog susjedstva i narušavanja dinamike demokratskih procesa u samoj Europskoj uniji.

“Pozdravljam što se u izvješću jasno ističe važnost medijske pismenosti, koja ostaje ključan način kako ojačati sposobnost naših građana za prepoznavanje dezinformacija u vremenu zapaljive i manipulativne retorike na društvenim mrežama i u javnom prostoru. Transparentnost nikada nije imala bitniju ulogu, kao i odgovarajuće označavanje dezinformirajućeg sadržaja. Suradnjom europskih institucija i medijskih kuća naše strateško opredjeljenje mora biti prepoznavanje narativa manipulacije u borbi za istinu”, kazala je eurozastupnica Glavak.

Informacije kao gorivo demokracije

Izvjestiteljica Sandra Kalniete (EPP) istaknula je da je Europska unija u ovom trenutku suočena s dvije velike krize – pandemijom i ratom – čiji je zajednički nazivnik ciljano i sustavno širenje dezinformacija, naglasivši da je potrebno jačati otpornost društva, posebno medijskom pismenošću. Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell objasnio je da su informacije gorivo demokracije jer građani na temelju njih donose odluke. Rekao je da kampanje vanjskog uplitanja i dezinformiranja ciljaju i na zemlje zapadnog Balkana na koje stoga također treba usmjeriti pažnju. Vera Jourova, povjerenica Europske komisije za vrijednosti i transparentnost, poručila je da su nezavisni mediji ključ demokracije.

Preporuke u izvješću uključuju režim sankcija za borbu protiv stranog uplitanja i dezinformacija, opće informativne kampanje jačanja svijesti o opasnostima tih procesa, pooštravanje pravila za platforme društvenih medija koje služe kao sredstva za strano uplitanje, a zahtijeva se i žurno poboljšanje kibernetičke sigurnosti u Europi. (rt)

Snimka govora dostupna je na https://youtu.be/X3yVCS1et0w