EU zastupnik Karlo Ressler na ukrajinskoj granici i u Poljskoj

Kao dio delegacije Odbora za građanske slobode i unutarnje poslove Europskog parlamenta, zastupnik Karlo Ressler posjetio je ukrajinsku granicu i Poljsku, državu članicu koja podnosi najteži teret rata u Ukrajini i izbjegličke krize kojoj se ne nazire kraj.

Na strateškoj ruti između Rzeszowa u Poljskoj i Lavova u Ukrajini, na prometnom graničnom prijelazu Korczowa, potresne slike tisuća izbjeglica zamijenili su kamioni i konvoji humanitarne i vojne pomoći. U prihvatnom centru u Przemyslu kojim upravlja Crveni križ volonteri se spremaju za mogući novi zimski izbjeglički val u slučaju širenja područja ratnih operacija ili nemogućnosti grijanja za pojedine ukrajinske gradove ove zime. I ovih dana tamo su stotine žena i djece koji su pobjegli od ratnih razaranja, a kojima pomažu brojni volonteri, liječnici, psiholozi i humanitarne organizacije.

Velika većina od dva milijuna ukrajinskih izbjeglica koja se nalazi u Poljskoj još uvijek je smještena u privatnom smještaju s poljskim obiteljima. Obrazovni, zdravstveni i socijalni sustavi Poljske su ozbiljno prenapregnuti, a dodatni problem je i inflacija koja je porasla na čak 16%. Više od 200.000 ukrajinske djece krenulo je ove jeseni u poljske škole, a podjednaki broj pohađa ukrajinsku online nastavu.

Zastupnici su se susreli s gradonačelnikom Varšave Rafalom Trzaskowskim, državnim tajnikom Ministarstva unutarnjih poslova Pawelom Szefernakerom, kao i predstavnicima granične policije, lokalnih zajednica, civilnog društva i volontera koji pružaju humanitarnu pomoć izbjeglicama. Održan je i sastanak s vodstvom Frontexa – Europske granične i obalne straže, najveće europske agencije, predvođene vršiteljicom dužnosti izvršne direktorice Aijom Kalnajom. U daleko najvećoj izbjegličkoj krizi od Drugoga svjetskog rata, Frontex kroz svoju misiju Terra 2022 pruža operativnu potporu državama članicama koje graniče s Ukrajinom. Podsjetilo se i na činjenica da je ruskoj agresiji na Ukrajinu prethodio hibridni napad na europsku granicu iz Bjelorusije orkestriranim migracijskim pritiskom.

„Poljskom narodu dugujemo duboku zahvalnost jer su pružili ruku pomoći i pokazali najsnažniju europsku solidarnost. Za doslovno milijune ukrajinskih žena i djece Poljska je postala sigurna luka u oluji. Ljudski i civilizacijski imamo dužnost pomoći, a to nećemo moći s trenutnom razinom europskog financiranja. Nova era neizvjesnosti izazvana ruskom agresijom zahtijeva snažnu i nedvosmislenu podršku cijele Europe onima koji su najpogođeniji.“, istaknuo je prilikom posjeta Ressler.

Matej Brečić
Ured zastupnika Karla Resslera