ERVIN VIČEVIĆ UPUTIO OTVORENO PISMO MINISTRICI UPRAVE GOSPOĐI ALIBEGOVIĆ

Poštovana,

povodom sve više natpisa u medijima o ukidanju općina i županija želim Vam navesti neke činjenice koje Vam možda pomognu u namjeri reorganizacije lokalne samouprave.

Krenut ću od činjenice da je trošak lokalne samouprave oko 0,6 % BDP. Sam podatak pokazuje jednostavno- ZANEMARIVO.

Hipotetski gledano navest ću primjer svoje Općine Selnica koja broji 3000 stanovnika (ovdje usput moram navesti kako je žalosno da lokalna samouprava nema zakonsko pravo znati koliko ima  stanovnika na svojem području!!!) i ima četvero zaposlenika od kojih administrativnu tajnicu, upravnu pravnicu, komunalnog djelatnika-grobara i mene načelnika. Iako nam je izvorni proračun svega 1,88 milijuna kuna još uvijek se držimo da nam osobni dohoci iznose manje od 20% kako je  preporuka iako znam da ima mnogo onih koji to ne poštuju. Kada bi sada to našu općinu spojili nekoj drugoj jedinici, bilo gradu ili drugoj općini,  broj zaposlenih se ne bi smanjio jer sigurno nitko drugi ne bi želio preuzeti naš posao na sebe. Dakle prva činjenica –UŠTEDA NEMA.

Ono što bi se svakako dogodilo jest zanemarivanje sela na našem području jer od pamtivijeka je vrijedilo „što dalje od očiju dalje od srca“ pa bi to bio samo još jedan dodatan razlog napuštanja sela. Nikada centralizacija bilo koje vrste nije donijela nikakvo dobro narodu.

Činjenica druga –puno ste govorili u predizborno vrijeme o DECENTRALIZACIJI- više ne čujem ni riječ. Gospođo ministrice, to Vam treba biti prvi zadatak i ništa drugo. Sada imamo „genijalnu raspodjelu“ –od svega što dajemo državi vraćate lokalnoj samoupravi 10% , ALI od toga 5% Zagrebu , a svima ostalima 5%. Znači segregira se i omalovažava svo stanovništvo izvan Zagreba. Je li to normalno, ljudski,  na kraju, je li to demokracija? PRVI KORAK barem napravite reda u dosadašnjem izdvajanju pa da za početak budemo ravnopravni. NIKADA neću pristati na to da smo manje vrijedni od stanovnika Zagreba. Uz ovo mogu i navesti da čak i spojite tri naše susjede općine, ako ne povećate sredstva, opet smo na nuli. VAŠ NAJVEĆI ZADATAK TREBAO BI BITI PORAVNANJE PRIHODA OPĆINA PO GLAVI STANOVNIKA TAKO DA SVAKI GRAĐANIN OVE ZEMLJE BUDE RAVNOPRAVAN, A NE KAO SADA DA STANOVNIK OPĆINE SELNICA VRIJEDI 900 KUNA, A STANOVNIK OPĆINE UZ MORE 14 000 KUNA. Tek nakon toga možemo razgovarati o održivosti pojedinih općina.

Činjenica treća- sva naša lokalna samouprava ima imovinu velike vrijednosti. Postavlja se pitanje kako bi i kome ta imovina na kraju pripala. Iz naših dosadašnjih iskustava savršeno za malverzacije i lopovluk.

Činjenica četvrta – da bi naša županijska vlast funkcionirala što bolje onda MORATE decentralizirati i ovlasti tako da župan i njegovi zamjenici budu osobe kojima sva uprava odgovara , a onda se može nečiji rad i konkretno vrednovati jer ovo što imamo sada je –NEUČINKOVITO I SKUPO. Ovdje mislim posebno na sve inspekcijske službe.

Činjenica peta- ŽURNO morate ići u promjenu zakona odnosno pojednostavljenje Zakona o komunalnom redarstvu jer stotine prijava završava u ladicama zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. Tko je tome kriv-pa naravno država koja je preregulirana zakonima i propisima gdje često jedan pobija onaj prethodni. Uvedite porez na zapušteno zemljište.

Činjenica šesta- ono što nas najviše koči i donosi nepotreban teret ovoj državi jesu brojne agencije koje ne rade NIŠTA. Primjer NK Zebanca i igrališta gdje se netko u Agenciji za poljoprivredno zemljište malo igrao pa ponudio i kanal Hrvatskih voda (između ostalog) na obrađivanje lokalnim poljoprivrednicima. Čak su u Agenciji i priznali grešku, ali je li netko sankcioniran-NIJE. Odgovornost u poslu je jedino što Hrvatsku može pokrenuti. Dokažite da više neće biti stranačkih uhljeba i izmišljanja radnih mjesta, već će konačno jednom u Hrvatskoj zavladati moral i odgovornost.

Činjenica sedma- sam preustroj ogroman je trošak- je li nam potreban-NIJE, a ionako po našem starom običaju već nakon par godina ponovno bi išli u promjene.

Na kraju da odmah demantiram one koji sada mogu navesti kako se borim za svoju poziciju. Nisam lokalni šerif kako nas je često krstio ministar Grčić. Osobni dohodak mi je nešto manje od 5900 kuna , a svoj posao radim odgovorno i savjesno što se i vidi rezultatima.

Činjenica osma- budite na kraju pošteni prema stanovnicima ove zemlje i dajte im priliku neka se izjasne na REFERENDUMU sa dva jasna pitanja (navest ću svoju okolinu):

-JESTE LI ZA TO DA MEĐIMURSKA ŽUPANIJA UKINE           DA             NE

-JESTE LI ZA TO DA SE OPĆINA SELNICA  UKINE                   DA             NE

Kako narod kaže, tako neka bude, a nemojmo se izdizati iznad naroda-to je bila jedna od  parola u predizborno vrijeme vaših lista.

Ima još jedna stvar,a to je POVIJEST. Iz nje možemo iščitati kako je naš ustroj uvijek bio sličan, a posebno sličan ovome što sada imamo.

Vama  želim puno uspjeha u  radu i što manje zamaranja NEBITNIM.

Ervin Vičević, načelnik Općine Selnica, član Središnjeg odbora Narodne stranke- reformista.