Ervin Vičević na konferenciji za medije: Agonija dugova sada je iza mene i Općine Selnica!

Poštovani mještani Općine Selnica, poštovani mještani Međimurja, poštovani mediji!

Ovaj trenutak često mi je bio na pameti i sada mogu reći da je riješen najveći problem Općine Selnica, a to je sudski spor sa Geodetskim zavodom Split vezan uz geodetsko-katastarsku izmjeru.  Nakon prvostupanjske presude i kako je taj dan odmicao svaka noć mi je bila teža jer neminovno se približavala pravomoćna presuda. Teško je nositi takav teret, a posebno kada nisi odgovoran za njega. Činjenica, kako smo izračunom, prije samo par tjedana, došli do rezultata kako je kamata skoro dosegla glavnicu, bio je posebno šokantan. To bi značilo da je sada dug, sa sudskim troškovima, preko 6,8 milijuna kuna. Svako daljnje čekanje uzrokovalo bi, tko zna, koliko veliki iznos?!

Svaka stvar vas muči: potencijalnom blokadom Općine dovelo bi u pitanje redovite isplate obveza prema DVD-u koje nabavlja novo vatrogasno vozilo putem leasinga, redovite isplate plaća, a nedavno je djelatnica općine uzela kredit za kupnju kuće… Sve vam to prolazi mislima i prolazi mislima kako sve može stati nakon donošenja presude.

Ta agonija je sada iza mene, iza Općine, i sada mogu reći – potpisana je Izvansudska nagodba u visini 5,4 milijuna kuna na 7 godina.

Trenutno je mjesečna plinska renta nešto manja od 70 tisuća kuna, a pošto je vijek rente predviđen do 10-tak godina, nadam se da će upravo renta izdržati u tom iznosu sljedećih godina do konačne isplate duga. Visina rente ne ovisi samo o količini crpljenog plina nego i o trenutnoj cijeni plina na tržištu. Zadnje godine crpljenja plina renta će iznositi svakako manje nego sada, ali do onda će, nadam se, doći i do povećanja prihoda lokalne samouprave.

Ovakvim tijekom događaja ostaju nam i dionice Međimurje plina, a jasno je da nam za pokrivanje dugovanja, nakon presude, ni kredit ne bi bio dovoljan. S obzirom na sadržaj presude i ovjerenih dokaza, a uz to i lošeg ugovora sastavljenog tada na štetu Općine, šanse za obrat svedene su na minimum, čega sam odavno bio svjestan.

Dug koji imamo blokira nas svugdje. Upravo smo zatražili odobravanje minusa po poslovnom računu kako bi pokrili troškove ceste Bukovec jer troškove izgradnje moramo platiti, a tek onda zatražiti povrat sredstava, što se čeka i po 7 mjeseci. Uz veliko  razumijevanje direktora PBZ-a odobren je minus u iznosu 1 milijun kuna.

Napominjem da sam proveo dane i sate, od početka prvog mandata, kako riješiti problem. Vodio sam razgovore s hrvatskim generalima, pišući pisma, dosađujući mnogim ljudima pozivima i zamolbama, ali eto, isplatilo se. Jednostavno ne odustajem, a čovjek kojemu sa zadovoljstvom sada mogu reći veliko hvala je Radimir Čačić. Čovjek koji je ljude iz Geodetskog zavoda Split ponovno doveo za zajednički stol i u ulozi medijatora predložio rješenje o kojem smo cijelo popodne raspravljali i na kraju usuglasili iznos Izvansudske nagodbe.

Sada nastupa jedno novo razdoblje i maksimalno moram posložiti sve planirane troškove u realne okvire. Ono što sam siguran, davanja udrugama i društveni život ostat će na istoj razini. Posebno ću naglasiti Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja da Selnica mora dobiti ozbiljan dio sredstava na trenutno raspisanim natječajima.

Moram spomenuti da se sve ovo moglo riješiti prije 4 godine kada sam predložio pozajmicu od INA-e. I tada je gospodin Čačić bio poveznica koja me dovela ministru Lalovcu i nizu ljudi koji su me saslušali, a na kraju, kada je INA prihvatila prijedlog, umiješala se politika – posebno varaždinski HNS. Uz to se pojavio i neozbiljan zahtjev Vlade RH da se i njima unaprijed isplati renta, tako da je tada prekinuta i zadnja nada u rješenje problema.

Ovaj cjelokupni problem nastao je neodgovornim i bahatim ponašanjem bivšeg načelnika Anđelka Kovačića koji je bez odluke Općinskog vijeća, bez konzultacija sa bilo kime donio odluku koja je mogla uništiti Općinu. Često me mještani pitaju: “Hoće li odgovarati?!”. Čekamo još odluku jedne pravosudne instance pa ćemo i na to pitanje dobiti odgovor, ali s obzirom na dosadašnja iskustva, ne nadam se previše pravdi. Trenutna šteta po općinu iznosi 2 milijuna kuna. Kolika će šteta biti kada se posao završi kroz par godina i kada zbrojimo koliko će mještani još uplatiti potraživanja, tek tada ćemo moći reći konačni iznos štete nanesene Općini jednim posebno bahatim i neodgovornim ponašanjem.

Idemo prema kraju ove tiskovne konferencije pa ću je završiti u optimističnom tonu jer razloga za zadovoljstvo ima. Pripremili smo niz projekata, projekt Kamp je pred dobivanjem građevinske dozvole, a uskoro očekujemo i odluku Ministarstva državne imovine o prodaji preostalih parcela u državnom vlasništvu za Kamp. Projekt Pikač je gotov i također čekamo građevinsku dozvolu. Izrada projekta Spomen parka nafte ide svome kraju. Projekt ceste Gornji Zebanec gotov je i u tijeku je izrada geodetskog elaborata tako da ćemo, nakon ceste u Bukovcu, spremno dočekati novi natječaj mjere 7.2.

Uskoro kreće kanalizacija, a nakon toga i nastavak izgradnje pješačke staze. Projekt gradnje ugibališta kod OŠ Selnica pri kraju je i uskoro će biti predan osnivaču OŠ Selnica, Međimurskoj županiji. Nadam se da će radovi započeti još ove godine. Kako Selnica prošle godine od Međimurske županije nije dobila ni kune očekujem da se sredstva usmjere u izgradnju ugibališta. Svi projekti su plaćeni. Kao što sam prije rekao očekujem pomoć Ministarstava na natječajima, a posebno vjerujem u to iz razloga jer ministar Darko Horvat sustavno pita kako pomoći Selnici i u njemu imam ogromnu podršku. Unatoč brodogradilištima, činjenica da me ministar nazove i pita za selničke projekte, daje dodatnu volju za rad. Ovom prilikom ponovno naglašavam kako je jedini ministar koji je prošao Selnicu uzduž i poprijeko i uvjerio se u nevjerojatno stanje jednog dijela Međimurja.

Na kraju napominjem i jedan posebno važan projekt za Selnicu, a to je Vatrogasni dom u Selnici, a uz činjenicu da DVD privodi kraju natječaj za kupnju novog vozila i da će im Općina i nadalje bez problema isplaćivati obvezna sredstva koja će oni usmjeriti na plaćanje rata leasinga, svima nama razlog je za optimizam i jedno mirnije i bolje sutra.

NAČELNIK, Ervin Vičević

(foto: Tin Tomanić)