ERVIN VIČEVIĆ KANDIDAT ZA SABOR – MEĐIMURJE MORA BITI ZASEBNA REGIJA

Ervin Vičević načelnik Općine Selnica i član stranke HNS Reformisti kandidat je kao deseti na listi te stranke za ulazak u Sabor.

Povodom toga porazgovarali smo s gospodinom Vičevićem koji nam je iznio svoja viđenja i razmišljanja povodom te kandidature.

Gospodine Vičeviću kako se osjećate kao kandidat  stranke jer ovo je ipak  lijepo i visoko priznanje Vašem radu, a i Vama kao osobi ?

 

Prije svega želim se zahvaliti vodstvu Narodne stranke Reformisti  koje mi je ukazalo čast biti na listi za Sabor RH.  Selnica je već imala saborskog zastupnika gosp. Mezgu, zastupnika u Županijskom domu Sabora gosp. Mesarića pa i gosp. Bolta Jalšovec ima veze sa Selnicom pošto Štrukovec pripada našoj župi. Evo tako je ovo mogući nastavak niza, a ne bi bilo fer da ne spomenem i gosp. Kočilu koji je na listi druge opcije.

Ovim je dano priznanje mojem radu koji je prepoznat kao odgovoran i transparentan, a to se vidi i na Općini Selnica kojom uspješno upravljam i svi zajedno idemo uzlaznom putanjom.

Za što ćete se zalagati ako uđete u Hrvatski sabor ?

 

Osnovna poruka koju želim istaknuti je Međimurje regija za sebe. Međimurje previše šuti, a  činjenica je da od dosadašnjih saborskih zastupnika nismo imali previše koristi, a od nekih nikave.

Moj prvi cilj je reforma lokalne samouprave kojom regija sjever i Međimurje moraju dobiti više sredstava jer ovo što imamo je zakidanje Međimurja i sjevera Hrvatske na svakom koraku. Ideja reformista je sedam regija, a svatko tko zna nešto malo o povijesti, zna da Međimurje mora biti zasebna regija i točka.  Ima onih koji bi Međimurje strpali u  sjever i da više ne postoji , ali to neće ići.  Općine u Međimurju rade dobro , opravdavaju svoje postojanje  i s obzirom na sredstva rade jako dobro.

Što se Hrvatske tiče ona je jedna od najcentraliziranijih država u EU. Trenutno se lokalnoj samoupravi vraća 10 % svih prihoda što je premalo , a nepravda koja traje godinama je ta što od tih 10 %  , 5 % dobiva grad Zagreb , a preostalih 5% sva ostala lokalna samouprava u Hrvatskoj. To bi mogli  nazvati klasičan način degradacije stanovništva RH osim Zagreba. Znači da svi trebamo doći u ravnopravan položaj  što bi već samim tim povećalo prihoda lokalnoj samoupravi. Navesti ću nekoliko primjera zakidanja Međimurja. Npr.  Općina Sutivan , 880 stanovnika, proračun 12 milijuna kuna, Općina Selnica 3000 stanovnika, proračun 2,5 milijuna kuna. Ta ista općina Sutivan  ove godine od Ministarstva regionalnog razvoja dobiva 1,5 milijuna kuna za  dogradnju sportske dvorane , a cijelo Međimurje 1,4 milijuna. Krajem prošle godine , gospodinu Gruli nagrađenom  djelatniku HTZ je obećala 500 tisuća  kuna za projekte u Međimurju od kojih je  Selnica morala dobiti sredstva za  projekt Spomen parka nafte , ali se  netko iz Slavonije pobunio i Međimurje nije dobilo ništa. Treće, ŽUC  županije predao je 15  projekata za sanaciju klizišta od kojih je dobila samo jedan uz  napomenu da  je projektom kroz naknade ukinut značajan prihod ŽUC-u što izravno utječe na lokalnu samoupravu. Zato je bitno da vlada mora staviti sve u ravnopravni položaj gdje se lokalnoj samoupravi daje novac prema broju stanovnika i kilometara nerazvrstanih cesta. Ovako smo mi segregirani.

Osobni dohoci u Međimurju su problem koji se sustavno ne rješava. Vlada mora biti ta  koja će riješiti taj problem i podići minimalac na 3.100,00 kuna, na minimalnu razinu barem nekakvog ljudskog dostojanstva. Bio je sastanak GSV-a gdje se izjavljuje ” kada izdvojimo tri razvijene regije Međimurje je pri vrhu sa osobnim dohocima.” Kao prvo zbunjujuća izjava jer ispada da nismo razvijeni , a upravo se stalno kroz medije dičimo time ,a drugo uzimati statističke podatke za osobne dohotke nije baš nešto jer svaki profesor prvo kaže ” Statistika je skup netočnih podataka”. Umjesto da se raspravlja kako povećati plaće tamo se raspravlja o tome kako smo mi siromašna županija što je u čistoj suprotnosti s onim što se stalno prezentira i kako su plaće u rangu s nekim drugim siromašnijim županijama. Da ti pamet stane, a to znači znači “opet delajte i dale zabadaf , a mi bumo vam i dale pljeskali.”

Još jedan problem našeg društva je sezonski rad. Jasno je da sezonski rad mora biti na određeno , ali nije normalno da nam 95 % zaposlenih u trgovini ima ugovore na određeno vrijeme. To je stvar koju vlada mora riješiti  da ljudi mogu stabilno i dugoročno planirati,  jer temelj razvoja je stabilno zaposlenje  i stabilna obitelj.

Osim financijske, potrebna je i decentralizacija ovlasti. Nije normalno da županijska vlast nema ovlasti nad inspektorima koji djeluju na području županije. Ovo je samo jedan od bezbroj sličnih primjera.

Međimurje mora biti regija za sebe sa svim ovlastima koje mu pripadaju i zato nećemo biti manje Hrvati jer to je osnova dobrog upravljanja. Prosvjetni radnici ulažu enormne napore kod obrazovanja djece romske nacionalnosti, sve je više Roma koji završavaju srednje škole. Potrebno je poticati poslodavce olakšicama kod zapošljavanja Roma.

Zato je moja poruka građankama i građanima Međimurja da im samo jaka regionalna stranka , a to Reformisti jesu , može ponuditi napredak i razvoj. Mislim da nema logike ponovo dati glas onima koji 4 godine nisu ništa radili , a zadnja dva mjeseca pojačali pohode na Međimurje. Poreznom reformom lokalnoj samoupravi, što znači  građanima Međimurja, uzeli su minimalno 25 milijuna kuna.

Pozivam sve građane i građanke Međimurja da ne budu samo glasačka mašinerija, da ne biraju ideološki , birajte razumom , a ne srcem. Zato dajte glas Reformistima i listi br. 6, jer to je jedino jamstvo napretka i iskrene borbe za Međimurje

Evo to su bila razmišljanja gospodina Vičevića , kandidata za Sabor RH kojem se najljepše zahvaljujemo na ovom razgovoru.

 

 

(Z. Rihtarec, sponzorirani članak)