Dva priopćenja Nezavisne platforme Sjever – nebriga za branitelje i alimentacija za bake i djedove

Baksa: Martin Kolačko primjer je kako država ne brine za branitelje

Saborski zastupnik Nezavisne platforme Sjever Ivica Baksa istaknuo je u utorak na primjeru koprivničkog branitelja i ratnog vojnog invalida Martina Kolačka težak status i sudbinu mnogih hrvatskih branitelja.

Martin Kolačko preživljava sa 34 eura mjesečnog prihoda od osobne invalidnine što je iznos koji dobiva tek od ove godine, a prije toga je dobivao oko 15 eura što mu je određeno rješenjem iz 2019. godine.

„Kako je u današnje vrijeme uopće moguće preživjeti s 34 eura teško je za zamisliti, naročito kad nema ni majku da mu pomogne i teško da će se ikad voziti u crvenom Ferrariju. Na plaćanje režija može zaboraviti, obzirom na cijene hrane to što dobiva dovoljno mu je tek za nekoliko dana i to onih najjeftinijih namirnica. Da nema pomoći prijatelja nikako ne bi mogao preživjeti. Osim ove sramotno male naknade koju dobiva kao hrvatski branitelj i ratni vojni invalid trebao bi dobivati još jednu koju nikako da dočeka iako mu se stalno obećava“, istaknuo je Baksa.

Prema papirima koje posjeduje gospodin Kolačko priznati je ratni vojni invalid, no ne prima mirovinu jer zbog muke s PTSP-om, s kojim se mnogi branitelji nose, nije bio sposoban raditi. Nema niti invalidsku mirovinu za koju još uvijek odlazi na vještačenja.

„Usprkos svim teškoćama koje je prošao, svim žrtvama koje je podnio, gospodin Kolačko ne traži nikakvu milostinju, već samo ono što mu po pravima pripada. Žalosno je koliko ovakvih primjera još uvijek ima i s kakvim se sve problemima i preprekama naši sugrađani, naši branitelji nose. Martin je primjer svih nedostataka sustava i kako je država zakazala u stvaranju društva koje svakom čovjeku može osigurati dostojanstven život“, smatra Baksa.

Nadodao je kako su potrebne promjene jer financijska podrška je nedostatna, invalidnine i socijalne naknade nedovoljne da bi se normalno živjelo, a administrativne prepreke ujedno otežavaju pristup tim naknadama i ostvarenju prava.

„Mnogi branitelji ujedno nemaju ni adekvatan pristup medicinskoj i psihološkoj pomoći radi čega često žive u socijalnoj izolaciji, izloženi diskriminaciji i stigmatizaciji, a veliki problem je i visoka stopa nezaposlenosti što pridonosi tome da na tisuće njih živi kao Martin u siromaštvu ili u riziku od siromaštva, oslanjajući se na podršku obitelji i prijatelja“, zaključio je Baksa te apelirao na Ministarstvo hrvatskih branitelja da hitno preispita ovaj slučaj.

Nezavisna platforma Sjever

 

 

Baksa: Bake i djedovi koji će i dalje morati plaćati alimentaciju u nepravednom su položaju

Ivica Baksa, saborski zastupnik Nezavisne platforme Sjever, u današnjoj je raspravi u Hrvatskom saboru o Zakonu o privremenom uzdržavanju iskazao zabrinutost kako će bake i djedovi koji trenutno plaćaju alimentaciju za svoje unuke jer istu ne podmiruju roditelji djeteta biti stavljeni u nepravedni položaj.

Naime, Obiteljski zakon obvezuje djedove i bake na plaćanje alimentacije u slučajevima kad to obvezu ne podmiruju roditelji, no nove zakonske izmjene omogućiti će da prestanu biti obveznici plaćanja alimentacije kako bi dijete prije ostvarilo pravo na privremeno uzdržavanje. No to se odnosi samo na nove presude dok postojeće ostaju na snazi.

„Činjenica da preko 10 tisuća građana ne plaća alimentaciju za svoju djecu porazan je podatak i pozdravljam nastojanja da se to ispravi kao i povećanje iznosa naknade. Također pozdravljam promjenu da bake djedovi prestanu biti obveznici plaćanja alimentacije za unuke u slučaju kad istu ne podmiruju roditelji. Znamo kao živi prosječni hrvatski umirovljenik i koliko ih živi ispod linije siromaštva ili u riziku od siromaštva, te je bilo kakvo rasterećenje za njih pozitivni korak“, istaknuo je Baksa.

„No te se promjene odnose samo na buduće slučajeve, dok postojeće presude ostaju na snazi, pa tako imamo oko 150 njih gdje će bake i djedovi i dalje plaćati alimentaciju za unuke jer se novi Zakon ne primjenjuje retroaktivno“, rekao je.

Baksa smatra da, iako promjene idu u dobrom smjeru, ipak stavljaju određeni broj naših sugrađana u neravnopravan položaj te je potrebno detaljnije ispitati mogućnosti za razrješenje tog problema, stoga je pozvao nadležne institucije da poduzmu konkretne korake za pravedno i jednako postupanje za sve slučajeve.

Nezavisna platforma Sjever