Društvo VETERAN o isticanju zvijezde petokrake u Rijeci

Poštujući slobodu izražavanja i umjetničkog izričaja, Društvo “VERETAN” smatra neprihvatljivim isticanje simbola pod kojim se krajem i po završetku II. svjetskog rata izvršio genocid na hrvatskim narodom, te je izvršena agresija na Republiku Hrvatsku i pod kojim su u Domovinskom ratu počinjeni brojni krvoločni zločini, nezapamćeni u Europi posije II. svjetskog rata.

Republika Hrvatska ima propisane službene državne simbole u kojima nije zvijezda petokraka, kukasti križ (svastika), slovo “U” s krilcima, šahovnica s prvim bijelim poljem, iako su sve to simboli koji su kroz povijest korišteni u Hrvatskoj.

Nadalje Rezolucija Vijeća Europe 1481 (2006) o potrebi međunarodne osude zločina totalitarnih komunističkih režima (engl. Resolution 1481 (2006) Need for international condemnation of crimes of totalitarian communist regimes) izdana 25. siječnja 2006. u Strasbourgu od parlamentarne skupštine Vijeća Europe koja snažno osuđuje zločine komunizma. Zvijezda petokraka je u Jugoslaviji bila simbol komunizma i Komunističke partije, te se nikako ne može poistovjetiti s antifašizmom. Pod zvijezdom petokrakom Hrvatska je proživjela najcrnije razdoblje u svojoj povijesti protkano progonima, terorom i tamnjičenjem hrvatskoga naroda.

Društvu “VETERAN” je prihvatljivo isticanje jedino simbola koji su korišteni u Domovinskom ratu, te koji su propisani pozitivnim zakonima Republike Hrvatske. Isticanje crvene zvijezde petokrake je nesumnjivo djelo povampirenog Komunizma, te je ovaj slučaj očigledna provokacija.

Isticanje zvijezde petokrake neprihvatljivo nam je zbog svih naših žrtava, posebno kada znamo kako se tim činom otvaraju rane obiteljima čiji su najmiliji poginuli pod tim simbolom.

Budući da je u tom performansu sudjelovao i gradonačelnik Grada Rijeke, smatramo kako je riječ o političkoj provokaciji koja je uznemirila ne samo hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata nego i brojne građane, te kako se takvim činom potiču ideološke podjele u društvu što je neprihvatljivo prema Ustavu Republike Hrvatske, te ozbiljno šteti stečenom ugledu Republike Hrvatske u svijetu.

Društvo VETERAN (Ž.T.)

(foto: Društvo Veteran)