Dretar: Zakon o koncesijama godinama služi kao laboratorij za uzgoj smrtonosnog virusa korupcije

Zastupnik Davor Dretar kritizirao je u ime Kluba zastupnika Domovinskog pokreta prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama, citirajući sporne članke.

“Domovinski pokret ne može i ne želi preuzeti odgovornost za nečije odluke, posebno kada se radi o ovako važnom skupu Zakona koji već godinama služi kao izvanredna laboratorijska podloga za uzgoj smrtonosnog virusa – korupcije. Do sada smo bili svjedoci ružnog i koruptivnog izvrgavanja ruglu postojeće definicije ‘gospodarskog subjekta’, jer su lokalni moćnici , uz pomoć svoje voljene stranke ili pak mimo njenog znanja, osnivali fantomske tvrtke samo nekoliko sati prije koncesijskih natječaja, i naravno na njima pobjeđivali”, tvrdi Dretar.

Dretar je podsjetio na svježi primjer bivšeg HDZ-ovog ministra koji, kako kaže, nije ulovljen sa prstima u pekmezu, nego je do struka u pekmezu. Davao je netočne podatke o kvadraturi kuće koju mu je izgradila tvrtka kojoj je sa pozicije župana davao unosne poslove.

“Sada se okrenuo poljoprivredi, u svibnju je osnovao tvrtku i odmah dobio 2,5 milijuna kuna tešku Vinsku omotnicu, po pravilu kojeg je on osobno dobio u vrijeme svog ministarskog mandata, a za sve nas ostale vjerujem da isto slijedi jedna omotnica, a u njoj uputnica za psihijatriju ako mislimo da je ovo normalno i pravično”, jasan je bio Dretar.

Zakon nalaže da sve fizičke osobe uključene u postupak davanja koncesije ne smiju imati izravnih i/ili neizravnih osobnih interesa

“Javna nabava, kao jedan od najvećih generatora korupcije, i to od najmanje općine pa sve do vrha svih dosadašnjih vlada, nešto je u što Domovinski pokret namjerava oštro zariti zube, i smatramo da treba sve procese u kojima se raspolaže novcem poreznih obveznika i naravno hrvatskim tlom, zemljom, zrakom i šumama učiniti potpuno otvorenima za javnost”, smatra Dretar.

“Domovinski pokret podržava sve izmjene i dopune zakonskih akata u RH ako imaju pozitivan učinak na kvalitetu života, zakonsku jednakost svih i gospodarski razvoj” jasno je poručio zastupnik Domovinskog pokreta.

Dretar je poručio kako su u Domovinskom pokretu svjesni da ponekad država nema niti financijske, niti ljudske potencijale da provede određeni projekt pa poseže za koncesijskim ugovorima, ali zalažu za potpunu transparentnost provedbe javnih natječaja i stalni kontakt sa zainteresiranim javnostima i građanima na koje bi koncesijske djelatnosti mogle imati izravan učinak.

Domovinski pokret se zalaže za izuzimanje hrvatskih šuma, voda i zemlje iz davanja u koncesiju stranim gospodarskim subjektima, tvrde da te prirodne resurse trebaju koristiti sami, u maniri dobroga gospodara.

Korona kriza je jasno pokazala koliko je važno biti u stanju sam proizvesti svoju hranu, a mi to trenutačno nismo!

“Hrvatsku plodnu zemlju dali smo ili prodali strancima, energetski sektor polako gubimo, izvore pitke vode, po broju kojih smo među vodećima u Europi prodati ćemo za sitniš, a kada smo to zaboravili na proglašenje isključivog gospodarskog pojasa”, zapitao je kolege zastupnike Dretar.

Zastupnik Domovinskog pokreta komentirao je izmjenu članaka 66 i 67, koji reguliraju prijenos ugovora o koncesiji i založno pravo.

“I opet se širom otvaraju vrata malverzacijama, jer ako je netko dobio koncesiju može je bez problema prenijeti na neku treću pravnu ili fizičku osobu, a u igri skrivača koja je jako dobro poznata te nema šanse da tako lako pronađete prave vlasnike. A tek založno pravo na koncesiji? Ako imate nekoliko dobrih prijatelja koji su blizu političkog oltara, od države dobijete koncesiju na plažu, zatim kod banke podignete kredit kako bi na toj plaži uredili nekoliko kafića, noćni bar, vodeni park, iznajmljivali glisere i jet-ski jurilice, dovukli stotine suncobrana i ležaljki, a jamac za taj kredit vam je isti taj ugovor o koncesiji, odnosno prirodno dobro”, objasnio je Dretar te dodao kako to podsjeća na ljepote privatizacije, kada su tajkuni podizali kredite za kupnju tvornica i plaćali ih kreditima za koje su jamčili istim tim tvornicama.

“Gradske, županijske ili državne blagajne ostaju bez stotina milijuna kuna godišnje na ime koncesijskih naknada, a nositelji koncesija izdašnim donacijama obilno podmazuju stranačke derneke”, istaknuo je Dretar.

Dretar je poručio kako Domovinski pokret neće podržati ove izmjene i dopune Zakona o koncesijama, jer ne donose ništa novo i ne predstavljaju nikakav značajni pomak prema transparentnosti dodjela koncesija, već samo znače nastavak uhodanog i vrlo lukrativnog iskorištavanja hrvatskih prirodnih resursa.

“Zahtijevamo i hitne izmjene većine članaka, kako bismo konačno pred sobom imali jasan i nedvosmislen zakonski okvir, koji bi podjednako zadovoljio i potrebe za odgovornim i adekvatnim korištenjem naših prirodnih resursa, i onemogućio bezobrazno bogaćenje pojedinaca i stranke na vlasti na račun svih građana Hrvatske”, zaključio je.

Marja Čolak

 

VIDEO:

Dretar o Zakonu o koncesijama: Izmjene znače nastavak uhodanog iskorištavanja resursa!

Zastupnik Davor Dretar kritizirao je Zakon o koncesijama.''Domovinski pokret neće podržati ove izmjene i dopune, jer ne donose ništa novo i ne predstavljaju nikakav značajni pomak prema transparentnosti dodjela koncesija, već samo znače nastavak uhodanog i vrlo lukrativnog iskorištavanja hrvatskih prirodnih resursa! I dalje će sve ostati po starom, svojom tanušnom, ali ipak dovoljnom većinom vladajuća će koalicija izglasati i ovaj Zakon, gomilu članaka i stavaka o kojima mi ovdje raspravljamo danima a u stvari se ništa ne mijenja!'', poručio je Dretar.Više na: https://bit.ly/33EuFK2

Objavljuje Domovinski pokret u Četvrtak, 17. rujna 2020.