Dretar o političkom kadroviranju po stranačkom ključu, aferama u javnim poduzećima…

Zastupnik Domovinskog pokreta Davor Dretar u Hrvatskom saboru je kritizirao Prijedlog izmjena i dopuna državnog proračuna RH za 2020. godinu.

“Za početak kad pričamo o proračunu ja volim početi narodskom prispodobom. To vam je otprilike kao kad sam gledao moju pokojnu baku kako je mijesila štrukle pa ako je bilo premalo tijesta trebalo ga je navući na onaj kako mi kažemo protvanj, nije ga bilo dovoljno, tako eto razumijemo i koronakrizu, i potres u Zagrebu, i ogromne pritiske na hrvatski proračun, ne možemo reći da se tu ne radi, ali moramo upozoriti na činjenicu da je teško s premalo tijesta razvući jer ako prejako potegnemo tijesto nam pukne”, poručio je na početku svog govora Dretar.

Kako u proljeće nije bilo primjereno širiti paniku, tako ni sada nije primjereno stavljati ružičaste naočale i govoriti sve će biti u redu

Komentirao je ukupne prihode koji su manji za skoro 5 milijardi u odnosu na isto razdoblje prošle godine dok su rashodi veći za 10 milijardi, stoga kad podvučemo prvih šest mjeseci eto minusa od gotovo 17 milijardi.

“Jasno je da je uzrok ovakvog pada manje PDV-a, manje trošarina i drugih doprinosa, što je i logično kada zatvorimo ljude u kuće, ograničimo im kretanje, pad potrošnje jest jasan rezultat. U proljeće je bilo važno pred izbore malo plašiti građane, a sad više nije poželjno sijati strah, pa eto čujemo od mog školskog kolege da panike nema i da je sve u redu. Kako u proljeće nije bilo primjereno širiti paniku i stavljati tvrtke u zatvaranje tako ni sada nije primjereno stavljati ružičaste naočale i govoriti sve će biti u redu”, jasan je bio Dretar.

Dretar se zapitao – Što svatko od nas kao obični građanin radi kada dobijemo otkaz ili nam značajno padnu prihodi? Pa naravno, smanjimo troškove, tvrdi te dodaje kako je to jedino logično ponašanje osim u slučaju kada imate bogatog strica u Njemačkoj koji nam šalje lovu.

“Tako se otprilike mi ponašamo, računamo na čuvene milijarde koje će nam Europa poslati, a trenutno se nalazimo na začelju Europe, ne zbog toga što su naši ljudi lijeni, neuki ili nesposobni nego eto zbog nerazumnog rasipanja upravo tog novca zbog kriminala i klijentelizma”, uvjeren je zastupnik Domovinskog pokreta.

Jedina reforma prošle Vlade je bila reforma državnih blagdana

Dretar je ponovio kako nam na naplatu dolaze i godine nečinjenja te je istakao kako do sada prošla Vlada nije napravila gotovo ni jednu reformu u mandatu osim reforme državnih blagdana pa sada eto, ovisimo o pomoći koju nam stiže iz EU.

“Nažalost, znamo kako se novac iz tih EU fondova uglavnom ulaže u javni sektor i ta praksa se dalje nastavlja, ne ulažemo ga u proizvodne djelatnosti. Ostaje nam još jedno veliko pitanje za koje se stalno brinemo i nećemo prestati brinuti oko njega: – Koliko toga novca završi u privatnim džepovima lokalnih moćnika?”, zapitao se te dodao kako će prepustiti institucijama da rade svoj posao.

 

 

Ne čudi nas što su afere u javnim poduzećima dio naše svakodnevice

Još jedna stvar koja zabrinjava Domovinski pokret jest činjenica da godišnji prihodi od državne imovine i javnih poduzeća donose zabrinjavajuće niskih 800 milijuna kuna, što je iznos koji jedna ozbiljna kompanija, pa čak i na ovako malom tržištu kao što je hrvatsko, može zaraditi u istom periodu.

“Ovaj iznos svjedoči o odnosu prema upravljanju državnom imovinom i negativnoj selekciji kod odabira managementa. Ne čudi nas stoga što su afere u javnim poduzećima dio naše svakodnevice. Političko kadroviranje po stranačkom ključu bira podobne, a ne sposobne pa je i rezultat sukladan tome. Prihodi od upravljanja državnom imovinom past će na samo jedan i pol posto ukupnih proračunskih prihoda, pa po ne znam koji puta ponavljamo da je u najvećem broju slučajeva država jest loš vlasnik, te se snažno zalažemo za nastavak privatizacije državnih dobara i poduzeća, naravno uz ono osnovno da sačuvamo strateške resurse kao što su hrvatska voda, more, zrak i šume”, naglasio je Dretar.

Možda bolje da angažiramo Kim Kardashian ili Ritu Oru za bolje promidžbene rezultate

Dretar se osvrnuo na rashode koji su za 15 posto veći u odnosu na prethodnu godinu, a od čega je na usluge promidžbe potrošeno čak 90 milijuna kuna.

“Znamo i sami da živimo u modernim vremenima, kada se treba oglašavati, nadajmo se da taj iznos donosi adekvatne rezultate u rastu prodaje pa kakva god ona bila. Ukoliko nismo zabilježili kakav porast od ovih investicija pogledajmo u moderna vremena pa možda bolje da za deset puta manje novaca angažiramo Kim Kardashian ili Ritu Oru da se okupaju na dubrovačkoj plaži, da se napucaju janjetine u Klisu, pa sve to stave na Instagram, vjerujem da bi rezultati vjerojatno bili bolji”, predložio je zastupnik Dretar.

Kao jedan od najvećih problema pri privlačenju stranih investicija često se navode neriješene zemljišne knjige i sporost institucija, tvrdi Dretar te apelira da se u projekcijama budućih proračuna snažno podupre digitalizacija svih procesa te opće ubrzanje provođenja upravnih i sudskih postupaka putem uvođenja novih, brzih i čistih tehnologija.

U poljoprivredu ulažemo sve više, a rezultati su sve gori

“U poljoprivredu ulažemo sve više, a rezultati sve gori. 4,4 milijarde u prvih šest mjeseci – 700 milijuna više nego prošle godine, a još smo uvijek jako daleko od onoga što možemo nazvati dostatnošću u proizvodnji hrane. Dakle, ne proizvodimo dovoljno ni da se mi najedemo, a kamoli za izvoz”, kazao je.

Pohvalio je i odluku saborskog odbora za promet za nabavku novih vlakova, budući da su kompozicije, kako u putničkom, tako i u teretnom prometu stare i po 40 godina.  Dretar smatra kako je elektrifikacija željeznice, saniranje i modernizacija starih te gradnja novih pruga strateški su cilj u idućih nekoliko godina, te da treba kvalitetno povezati cijelu Hrvatsku kroz sustav modernog željezničkog prijevoza.

“Još jednom apeliramo: – Ne zaboravite Slavoniju, iako se naš premijer s punim pravom zalaže za ravnomjeran razvoj hrvatskih regija, moramo priznati da Slavonija trenutno po tome malo kaska za ostalima”, ističe Dretar.

 

 

“Volio bih završiti jednom najsvježijom informacijom da je Vlada RH na sjednici održanoj ovog jutra predložila Saboru odbijanje zahtjeva za interpelaciju zastupnika Domovinskog pokreta u svezi vjetroelektrane Krš-Pađene. Dakle, građani Republike Hrvatske, ako nekome od vas budu uskraćena sredstva iz ovog ili nekog od budućih proračuna, znajte da se ovdje radi o više od dvije milijarde kuna vašega novca dragi građani, a Vlada o tome ne želi raspravljati. Oni očigledno za svoje štrukle tijesta imaju, a vama poručuju: Ako nemate za štrukle pijte vodu u kojoj ste ih trebali skuhati”, zaključio je Dretar.

 

Marja Čolak