DRAŽEN SRPAK Zašto je važno?

U posljednjih je nekoliko dana potvrđeno da će zahvaljujući sredstvima koje je osigurala Vlada Republike Hrvatske Grad Mursko Središće dobiti dogradnju osnovne škole čime će se uvesti jednosmjenska nastava i energetski obnoviti sportsku dvoranu te promijeniti parket. Riječ je o investicijama većim od pet milijuna eura. Temeljni proračun Murskog Središća koji se uglavnom temelji na dohotku od plaće naših građana je oko 3 milijuna eura. Vratimo se malo unatrag.

Sredstvima koje je osigurala Vlada Republike Hrvatske u Murskom Središću provedena je aglomeracija i u Gornjem Međimurju je postavljen širokopojasni internet. Tu je riječ o investicijama od nekoliko desetaka milijuna eura. Više od milijun eura koštao je vrtić koji je otvoren 2019. godine, a gotovo jednako veliki iznos uložen je u proširenje gospodarske zone. I kad smo krenuli u dodatno proširenje ova je Vlada imala sluha za jedinice lokalne samouprave i donijet je novi Zakon o šumama temeljem kojeg se ukida plaćanje izdvajanja iz šumske osnove te šteta zbog opće korisnih funkcija šuma. Time smo uštedjeli 632.000,00 eura koje možemo uložiti u naše građane i grad. Sredstvima koja je osigurala Vlada djelomično ili u potpunosti je uređen i Centar za kulturu „Rudar“, obnovljen je Sokolski dom, izgrađene su tribine na NK „Rudar“, izgrađen je jedan od najljepših ribičkih domova, produžena je Šetnica svete Barbare do Svetog Martina na Muri, a uskoro kreću radovi i prema Podturnu, uređena je kulturna i sportska infrasruktura po svim naseljima, uređeni su Spomen dom rudarstva i Spomen park naftaštva, uređena je zgrada današnje gradske uprave i u potpunosti je promijenjeno lice našeg grada i okolnih naselja. Pomagali smo našim građanima kroz nekoliko faza projekta Svi u vrtić i Zaželi te uzdizali naš kulturni život. Vrijednost svih ulaganja u grad u proteklih osam godina je na desetke milijuna eura, a približava se i deveteroznamenkastom iznosu. U eurima.

Temeljni proračun našeg grada danas je oko 3 milijuna eura, a prije nekoliko godina je bio i kudikamo manji. Povećan je jer je Vlada Republike Hrvatske decentralizirala sredstva kao prva Vlada te je time omogućila puno veće proraćune za naše općine i gradove, što pak je omogućilo sufinanciranje europskih projekata. No i s takvim povećanim proračunom, bez sredstava koja je direktno osigurala Vlada, trebalo bi cijene stoljeće za ulaganja koja smo u Murskom Središću proveli zadnjih godina. No zbog stabilne i proeuropske politike Vlade Republike Hrvatske, to se desilo u nekoliko godina.

I neka ne bude zabune. Nije ovo samo primjer Murskog Središća. Novi dječji vrtići na isti su način ostvareni u Selnici i Vratišincu, vatrogasni dom u Selnici, sportski park u Podturnu, dom kulture i vidikovac u Štrigovi, sportski park u Gornjem Mihaljevcu, te brojni projekti diljem Međimurja, bilo da je riječ o zdravstvenoj, kulturnoj, turističkoj ili nekoj drugoj infrastrukturi. Vrijedne međimurske ruke i kvalitetna prijava, te velika sredstva koja su osigurana zahvaljujući naporima ove stabilne i proeuropske Vlade Andreja Plenkovića.

Zašto je važno da nastavimo sa stabilnom i proeuropskom politikom koju oporba otvoreno odbija i teži nekim drugim opcijama?

Zato što nas čeka realizacija izuzetno značajnih projekata. Čeka nas projekt dogradnje osnovne škole. Čeka nas veliko ulaganje u sportski park, čime ćemo trajno rješiti pitanje nogometne i atletske infrastrukture, a tu ćemo ponovo trebati veliku pomoć Vlade Republike Hrvatske. U obnovu kreće nova sportska dvorana i to je projekt koji se tek treba realizirati. Trebamo proširiti gospodarsku zonu, osigurati otpornost našeg grada na izazove koji su posljednjih godina česti i da – trebat ćemo i tu veliku pomoć naše Vlade. Želimo sagraditi planinarski dom, revitalizirati majur u Štrukovcu i staru školeu u Hlapičini, etno kuću u Murskom Središću, a već na jesen, ponovo putem europskog projekta, prijavit ćemo izgradnju Interpretacijskog centra industrijske baštine Međimurja, čime ćemo postati centar interpretacije industrijske povijesti. Bez europskog puta Hrvatske i bez već dokazane pomoći ove Vlade to je nezamislivo. Aglomeracijom moramo zahvatiti i Štrukovec i Križovec. Aglomeracija je bila sanjana desetljećima prije nego je ova Vlada putem EU fondova osigurala ta sredstva. Bez proeuropske i stabilne vlade to nećemo moći ostvariti. Nije manje važno da mnoga poduzeća s područja grada također bilježe rast posljednjih godina jer Grad Mursko Središće je na ovom području i najveći investitor i silni milijuni do sada nabrojani provedeni su od strane naših građana naših tvrtki, koje su opet u velikoj mjeri novac trošile ovdje, ulagala ovdje i značajno podizale ekonomiju našeg kraja. U konačnici, tome je pridonijela i činjenica da smo ušli u Schengen i euro zonu, te da smo u razdoblju ove Vlade došli na čak 76% razvoja Europske unije. Lako je provjeriti gdje smo bili za vrijeme nekih drugih vlada….

Velike smo projekte ostvarili, međutim, veliki nas posao i čeka u nadolazećim godinama, projekti koji značajno utječu na kvalitetu života naših građana. Stavimo ideologiju u potpunosti na stranu, nije nam sada nimalo važno kakva su čija uvjerenja i kojim opcijama je sklon. Važno je samo da za kvalitetu vaših života trebamo stabilnu i proeuropsku Vladu, koja je, kao što na konkretnim primjerima vidimo, Murskom Središću osigurala silna sredstva i značajno utjecala na razvoj naših života. Nastavimo tim putem, nemojmo se okretati nekim drugim opcijama, nemojmo srljati u bilo kakve eksperimente i nestabilnosti te time moguće ostati i bez ovih važnih sredstava za razvoj. ZATO JE VAŽNO odabrati proeuropsku i stabilnu vladu kojoj nije važna ideologija, već joj je važno ostvariti sveukupni rast. Odaberimo Vladu koja se već dokazala djelima i brigom za građane i njihove potrebe. ZATO JE VAŽNO odabrati vladu koja je spremna za sve izazove. Odluka je laka, glasajte za dokazane djelima. Upravo to vam osigurava lista broj 6 na kojoj sam ja na 8. poziciji.

Predsjednik GO HDZ Grada Mursko Središće, Dražen Srpak