DRAŽEN SRPAK: Poštovane sugrađanke i sugrađani, dragi ljudi!

Na žalost i ova godina bila je obilježena pandemijom, s malim predahom u ljetnim mjesecima, u kojima smo također zbog zaraze živjeli i djelovali pod mnogim ograničenjima koja su utjecala na svakodnevno odvijanje svih tokova života, ne samo u našem gradu, već cijeloj državi ili pak često uz mnogo strože uvjete u čitavoj Europi i svijetu. Unatoč tome život nije stao. Nisu stali ni projekti koje provodimo. Nije stao sportski, kulturni ni društveni život, već smo se trebali prilagoditi novim pravilima. Pogled upućen u iduću 2022. godinu pun je želje za povratak u normalno življenje bez ikakvih ograničenja, s vjerom da će znanost i procijepljenost zaustaviti ovu pošast od koje su nažalost mnogi teško oboljeli, a znamo da je i jako puno ljudi preminulo. Od toga nismo bili pošteđeni ni u našem gradu. Svima koji su izgubili najmilije iskrena sućut, a oboljelima želimo brzo ozdravljenje.

Što smo radili tijekom godine?

Što smo radili ove, 2021. godine? Veliki dio našeg vremena i energije bio je i još će neko vrijeme biti na svakodnevnim problemima i poteškoćama u projektu aglomeracije. I da je sve idealno, s obzirom na veličinu i kompleksnost projekta, bilo bi problema i poteškoća, a ovdje se suočavamo i s objektivnim problemima. Od manjka radne snage, premalih kapaciteta izvođača, nedovoljno kvalitetne radne snage, pandemije koronavirusa, nedostatka materijala, rasta cijena. Naravno, postoje i subjektivni problemi u vidu nedovoljne organiziranosti. Nažalost, sve to se prelijeva na ljude koji tu žive, u vidu preduge izvedbe, prašine, rupa na iskopanim cestama, nemogućnosti prometovanja, vibracija, a prečesto i predugog natezanja oko zamjene instalacija i same sanacije cesta. Eto, time smo se bavili na dnevnoj bazi, iako bi se moglo ponekad činiti da nije tako. Često smo u tim nastojanjima i nemoćni, s obzirom na to da je malo toga u projektu u našoj nadležnosti. Znali smo moliti, znali smo i kričati, a znali smo i argumentirano dati do znanja da se očekuje više i brže. Treba ipak imati razumijevanja i za izvođače koji ovo u često teškim uvjetima vrućine, kiše, zime i rada u opasnim uvjetima ipak rade za nas.

U Murskom Središću će do Božića ili pak u siječnju ulice biti sanirane i obnovljene dok će, nažalost, one u Hlapičini i Peklenici biti gotove tek na proljeće i ljeto iduće godine. Na svetu Barbaru otvorili smo najstariju ulicu, Ulicu Matije Gupca, potpuno obnovljenu, a vrijednost svih radova je oko 20 milijuna kuna. Za iduću godinu ostaje i glavna prometnica D-209. Pročistač je skoro gotov. Hvala vam na strpljenju, a mi ćemo do kraja ovoga projekta i dalje moliti, zahtijevati, dogovarati da sve prođe što brže i bezbolnije. Produžili smo šetnicu sve do Svetog Martina na Muri i dobila je ime Šetnica svete Barbare. U centru grada, odlukom Povjerenstva i Gradskog vijeća imenovan je trg prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana te je uz tridesetu obljetnicu pada Vukovara postavljena njegova bista. Otvorili smo i uredili Izletište Skela. Kino se vratilo u grad pa tako danas prikazujemo najnovije filmske hitove, što je omogućeno donacijom Ministarstva kulture i medija i postavljanjem suvremenog DCP projektora. Do nove godine filmovi su besplatni jer se financiraju iz prekograničnog projekta „Cross Cultural Tool Kit”. Iz prekograničnog projekta „Energy tour“ financirat će se radovi na Spomen park naftaštva u Peklenici i Spomen domu rudarstva koji ubrzo počinju. Time dobivamo dva odlična turistička proizvoda. Projekt Etno kuća prijavljen je u Ministarstvo kulture i medija i u slučaju pozitivne ocjene završit ćemo opremanje i okoliš etno kuće te još dodatno podići turistički potencijal. Na istom smo prostoru ove godine otvorili i inovativno dječje igralište, također financirano sredstvima Europske unije. Ponovo je odobren projekt od 4,5 milijuna kuna za gradski vrtić u svrhu popodnevnog i produženog boravka. Uveli smo besplatni školski obrok za svu djecu u školi te sufinanciramo produženi boravak učenika. Isplaćeno je 70 poticaja za mlade za gradnju, obnovu ili kupnju prve nekretnine u iznosu od gotovo milijun kuna. Stara sportska dvorana vraćena je u vlasništvo grada, izrađeni su projekti obnove i prijavljeni u EU fondove. Ista stvar je i s obnovom gradske tržnice. Izrađeni su projekti dogradnje vrtića i čeka se javni poziv za financiranje dogradnje. U suradnji sa županijom koja je osnivač OŠ Mursko Središće, rade se projekti dogradnje škole za jednosmjensku nastavu. Puno se radi na prometnim rješenjima pa su tako postavljene kamere i semafori na najprometnijim pravcima.

Radimo dalje za bolje sutra svih nas

Iduće godine kreću radovi na gradnji staza od Slemenica do Središća te rekonstrukcija centra grada. Početkom iduće godine počinje provedba prije potpisanog projekta PRŠI, vrijednosti 9 milijuna eura, čime se za Grad Mursko Središće i cijelo Gornje Međimurje osigurava Internet od 100 mb/sec. Na temu mosta i obilaznice ne prestaje se razgovarati i dogovarati, a koliko znamo, u proračunu Republike Slovenije otvorena je stavka za projektiranje njihovog dijela pristupnih cesta i mosta. Ne zaboravljamo ni prigradska naselja pa će se tako izgraditi i staza prema Peklenici, a nakon toga i prema Hlapičini. Stanovnici Peklenice, Križovca i okolice našim višegodišnjem zalaganjem dobili su kvalitetni signal i internet. Štrukovec i Križovec nisu dio projekta Aglomeracija Mursko Središće zbog tehničkih razloga, ali se i za ta naselja pripremaju projekti, kako bi i oni dobili fekalnu odvodnju. Uz to u Štrukovcu će se ulagati u ceste, a u Križovcu u društveni dom. Rade se projekti uređenja Selske ulice i parkirališta u centru grada, kao i projekti nastavka Ulice Augusta Šenoe. Kompostana je gotova i počinje s radom, a Murs ekom konstantno širi svoje djelatnosti. U dobrovoljna vatrogasna društva s područja grada stalno se ulaže. Iduće godine sagradit ćemo tribinu na stadionu NK Rudar i dati novi poticaj u radu kluba i škole nogometa. Pomagali smo i sve naše župe i zahvala župnicima na suradnji. Gradske udruge su financirane više nego nekad, suradnja s gradom je odlična i postižu krasne rezultate. Umirovljenici s manjim mirovinama za Uskrs i Božić dobivaju pomoć.

Svojim ste me glasom obvezali.

Iz svega nabrojenog se da iščitati velika živost i aktivnost,  a sve za dobrobit našega grada i njegovih stanovnika. Tako smo radili tako i nastavljamo. Ove godine bili su lokalni izbori. Po treći put ste me izabrali s velikim postotkom i time me obvezali na još jači angažman. Nisam „osvojio vlast“, već dobio priliku da vam služim. U ovom trenutku ne znam je li ovo moj posljednji mandat. Vidjet ćemo, ovisi o zdravlju, motivaciji i vašoj potpori. Da ima još toga za odraditi – ima. Hvala vam na povjerenju, jer vlast izlazi iz naroda. Hvala poduzetnicima na svemu što čine za naš grad, hvala im na očuvanju radnih mjesta i svakako na otvaranju novih. Iduće godine želimo proširiti gospodarsku zonu Brezje za daljnjih 13 hektara, a najavljene su ozbiljne investicije.

Budimo bolji

U božićnom smo vremenu. Vremenu koje otapa i najtvrđa srca, vremenu u kojem jesmo i nastojimo biti bolji. Pomoć je potrebna mnogima, pa ako jesmo i nastojimo biti bolji neka se to očituje u našim djelima.

Nova godina je na pragu. U novoj godini 2022. želim Vam obilje zdravlja, veselja, ljubavi, blagostanja za sve Vas i sve Vaše najmilije sa željom da ona bude takva da ispuni sve vaše nade, potrebe, da vam bude baš takva kakvu si želite.

Vaš gradonačelnik

Dražen Srpak