Dražen Srpak o 5G mreži: Ako bi mišljenje stručnjaka bilo negativno ne bi dopustili postavljanje na infrastukturu kojom upravlja Grad

Gradonačelnika Grada Mursko Središće Dražena Srpaka pitali smo kakav je njegov stav o postavljanju 5G mreže na području grada? Evo njegovog odgovora.

Razvoj novih tehnologija je kroz povijest nezaustavljiv, pa je tako nekad davno došao telegraf, pa telefon, pa radio veze, pa nakon toga mobilne veze s brzim prijenosom podataka, pa smo imali 2G, 3G i 4G, a sada kao što znamo postoje već uređaji s 5G tehnologijom. Grad Mursko Središće ne postavlja nikakve telekomunikacijske mreže osim što s teleoperaterima surađuje kada nastane problem lošeg signala i slično.Prošao je projekt PRŠI koji je uspješno prijavio grad Mursko Središće a s kojim se za grad Mursko Središće te općine sv. Martin, Selnica, Štrigova, Sveti Juraj na Bregu, Nedelišće i Strahoninec osigurava financiranje gradnje širokopojasnog interneta. S tim projektom 80% kućanstava dobiva brzine od 100 Mbit/s, a preostali dio minimalno 40 Mbit/s. Trošak za grad i općine je 0 (nula).

Nemamo nikakvih informacija da bilo koji operater ima na namjeru postaviti 5G mrežu u našem gradu. Dozvole za postavljanje ionako nisu u ingerenciji lokalne samouprave već Hakom-a tako da mi svojim odlukama ne možemo ni dozvoliti niti pak zabraniti.

Svakako, ako bi došlo do ideje za postavljanje tražili bismo mišljenje stručnjaka i ako bi bilo negativno sigurno ne bi dopustili postavljanje na infrastukturu kojom upravlja Grad.

Gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak

(R. Tomanić)