DRAŽEN SRPAK GRADONAČELNIK MURSKOG SREDIŠĆE – RADOM ZA BOLJU HRVATSKU

  1. Pet godina bili ste zamjenik gradonačelnika, a sad ste već u 4. godini prvog mandata. Kako biste rezimirali dosadašnje put razvoja Murskog Središća u tih 8 godina?

 

Sve se može sažeti u jednu rečenicu. GRAD SE MIJENJA. Mijenja se u  smislu svakodnevnog investiranja, mijenja se u pristup građanima, mijenja se na društvenom planu, mijenja se gospodarski. Intenzivni razvoj započeo je prije 3 godine, otkako mi je počeo prvi mandat, a Grad  je u tom razdoblju poprimio i uslugom građanima i izgledom gradska obilježja. Otvoreni su mnogobrojni državni uredi, te građani Murskog Središća i okolnih općina više ne moraju putovati u Čakovec, da ostvarili svoje potrebe. Završena je, a sad i produžena šetnica kao gradski ukras, adaptira se Centar za kulturu, obnavljaju zgrade u centru grada, intenzivno se ulaže u Gospodarsku zonu „Brezje“, grade se ceste u svim naseljima, obnavljaju društveni domovi, planiraju preko EU fondova urediti stari Majuri, Spomen park naftaštva, a naravno zbog rudarske prošlosti otkupiti Spomen dom rudarstva u sklopu Turističkog kompleksa „Cimper“, riješen je problem za buduće generacije, jer je u toku sanacija odlagališta otpada „Hrastinka“, a što je od vitalnog značaja za zaštitu ljudi i podzemnih voda. Grad postaje prepoznatljiv po turističkim manifestacijama koje plijene pažnju svojom kvalitetom i bogatim sadržajem. Prepoznat je značaj svih udruga s područja grada, te se tako znatno više novaca ulaže u njihov razvoj, a što se očituje u odličnim sportskim, kulturnim i drugim uspjesima koje udruge i pojedinci postižu.

  1. Na listi broj 9 ste za Hrvatski sabor, na posljednjem 14 mjestu. Za što biste se zalagali kada biste ušli u Hrvatski sabor?

 

Da na posljednjem sam 14 mjestu, liste broj 9, a na predstavljanju liste rekao sam da to uopće nije toliko loše,  jer jedino ja od svih 14 kandidata mogu isključivo napredovati, a to hoće li netko napredovati ili nazadovati na listi odlučuju birači, ako bi tako birači odlučili svu svoju energiju usmjerio bih za razvoj Međimurja. Za ispravljanje velike štete i nepravde koje se očituju kroz male plaće u Međimurju. Treba povećati minimalnu plaću kako bi i oni koji rade u slabije plaćenim zanimanjima mogli zaraditi dovoljno za dostojan život. Zalagao bih se za to da se geografski položaj Međimurske županije kao najsjevernije županije koja direktno graniči sa dvije države, a do Austrije je praktično 30 minuta, adekvatno iskoristi stalno naglašavajući prednosti koje bi potencijalni ulagači mogli dobiti u svim Međimurskim općinama i gradovima. Zalagao bi se i za to da se rad svih onih koji rade nedjeljom i praznikom svede na najmanju moguću mjeru isključivo kroz osiguravanje najpotrebitijih usluga građanima. Zamoljen sam od osoba koje rade nedjeljom i praznikom za pomoć i siguran sam da se može naći puno bolji model od sadašnjega, koji ponekad zaista iskorištava.

  1. Što mislite o toliko spominjanoj reformi lokalne samouprave?

 

Protiv sam ukidanja bilo koje županije, jer je sadašnji model dobar i temeljen na povijesnim i geografskim činjenicama. Nadalje, protiv sam ukidanja bilo koje općine u Međimurju, ali u svakom slučaju tamo gdje bi se neke funkcije zbog uštede ili bolje učinkovitosti mogle spojiti, smatram da je to dobro. Time bi se očuvala samobitnost svake općine, a ujedno postigli efekti bolje, brže i učinkovitije javne uprave, a vrlo vjerojatno uštedjela i koja kuna. Primatelji socijalne pomoći,  a koji su radno sposobni, kroz rad za opće dobro moraju vratiti primljenu pomoć zajednici u kojoj žive.

  1. Kako razvijati naše općine i gradove sa što više EU novaca?

 

Zalagati ću se za pojednostavljenje svih procedura Pravilnika pristupa javne uprave, potencijalnim prijaviteljima, a sve u cilju kako bi se dosadašnje loše prakse izbjegle u najvećoj mogućnoj mjeri, te time lokalnoj samoupravi dala prilika da kroz EU fondove grade vrtiće, društvene domove, sportske objekte. Imam puno iskustva u tome, jer Grad Mursko Središće stalno aplicira projekte i sve one probleme koje smo detektirali kroz naš rad želim iznijeti na mjestima na kojima se i mogu riješiti.

 

Poštovani građani Vi birate! Vi odlučujete! Za Vas!

 

Dražen Srpak,br. 14, lista br. 9 

 

(sponzorirani članak)