DRAMA U SLOVENIJI Ministar zdravstva uputio ultimatum: Cijepljenje ili lockdown

Slovenski ministar zdravstva dramatično je u četvrtak upozorio na potrebu bržeg cijepljenja, kako bi se spriječila opterećenost zdravstvenog sustava na jesen, iznijevši moguće “crne” procjene kretanja zaraze.

“Ako ne spriječimo širenje virusa cijepljenjem, opet ćemo morati uvesti restrikcije”, kazao je Janez Poklukar u razgovoru za ljubljansko “Delo” upozorivši na procjene znanstvenika o mogućnosti da blizu 2000 ljudi u studenome bude u bolnicama Sloveniji sa zarazom Covidom-19, što bi izmaklo kontroli.

Premda je ovih dana novih zaraza relativno malo, te malo hospitaliziranih pacijenata, brojevi bi uz sadašnju nisku procijepljenost populacije mogle idućih mjeseci skokovito rasti, upozorio je ministar.

Prema prognozama koje je vlada dobila od znanstvenika koji se bave projekcijama epidemije, sredinom rujna bi u slovenskim bolnicama moglo biti 176 Covid bolesnika, sredinom listopada već 1287, a mjesec nakon toga već skoro dvije tisuće, istaknuo je Poklukar, dodavši da se takvo stanje više ne bi moglo kontrolirati.

U Sloveniji je trenutno necijepljenih oko 1,2 milijuna od 2,1 milijuna ukupne populacije, pa bi uz takvo stanje i širenje dominantne delta varijante virusa na vrhu mogućeg jesenskog vala svaki dan moglo biti 5800 novozaraženih, od čega bi ih trećina imala dugotrajne posljedice bolesti, dramatično je upozorio slovenski ministar.

(Izvor: DIREKTNO.hr, https://direktno.hr/, foto: ilustracija)