”Dosta je! Mnogi su došli iz vražje matere! Milanović protiv širenja NATO-a na Ukrajinu, komentirao i iskrcavanje vojne opreme na Mljet

NATO se ne bi trebao širiti na Ukrajinu, poručio je predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović komentirajući aktualne političke teme nakon što je sudjelovao na svečanosti polaganja prisege 33. naraštaja ročnih vojnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u vojarni ”123. brigade HV-a”.

Zoran Milanović je točno dvije godine na Pantovčaku kao predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH.

Za odrađeno u vremenu provedenom na te dvije funkcije građani su Milanoviću dali trojku, pokazalo je istraživanje Dnevnika Nove TV, a u gotovo svim dobnim skupinama i u svim dijelovima Hrvatske ima podjednaku potporu.

Kako na sve gleda predsjednik, a nakon niza dana šutnje, kazao je sam Milanović, koji sudjeluje na svečanosti polaganja prisege 33. naraštaja ročnih vojnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u vojarni ”123. brigade HV-a”.

”Ne vidim sebe. Radim i živim kako sam govorio, razmišljam i vjerujem kao i prije 20 godina”, kazao je Milanović i dodao: ”Ono što govorim i kako nastupam ne mora svakome odgovarati stilski, po pitanju takta, ali takt je za monarhe, a predsjednici nemaju vremena, premijeri još manje”.

Kazao je da se ni ubuduće njegove izjave neće svakome dopasti, a što se tiče grešaka: ”Grub sam u nekim situacijama. I bit ću i dalje prema ljudima koji to zaslužuju. A to su uvijek nasilnici. Prema slabima nisam grub”.

Ponovio je da je ”novine prestao čitati prije više od 10 godina, a ne gleda ni vijesti, niti televizijske programe u kojima se pojavljuje”: ”Svejedno sam dovoljno informiran, a moji savjetnici su ljudi od formata i znanja”.

Svjestan je da danas kada nije premijer ne mora donositi odluke koje imaju velike financijske učinke, ali one imaju odjek, imaju zvučnost: ”Mogu naškoditi nekome, mogu naškoditi i državi ako se u nekom trenutku nešto pogrešno, ili nekome, krivo kaže. I to je moguće”.

”Mnogi su došli iz vražje matere i prijavili se u Zagrebu”

Komentirao je i pitanje naknada za saborske zastupnike te istaknuo da se u slučaju Grbina i Frke-Petešića ne radi o istom slučaju: ”Uopće nije isti slučaj, ali će morati on objasniti svojim ljudima i svojim biračima zašto je to radio. Jer uvijek treba raditi razliku između ljudskih slabosti, nespretnosti i čiste, gube pohlepe i grabeža. Ovo nije pohlepa. Pitajte Grbina uostalom što ima za reći. Ako je to po zakonu, to treba promijeniti”.

“Ono s Frkom nije po zakonu, čovjek je promijenio prebivalište. Pod kaznenom i materijalnom odgovornošću je promijenio prebivalište u lažno. To je jako ozbiljna stvar. … Predsjednik Uprave Ine je radi toga bio proganjan kazneno. … Ako netko zaista živi u Splitu pa putuje svaki tjedan u Zagreb, onda to ima smisla”, kazao je i ponovio da se u slučaju Zvonimira Frke-Petešića, predstojnika Ureda premijera Andreja Plenkovića, radi ”o sistemskom grabežu i pohlepi”.

”Grbin je živio u Puli, tamo je imao svoj odvjetnički ured. Oženio se, nakon toga je trebao reći: e – sad sam pogriješio”, istaknuo je predsjednik Republike.

”Gdje je Frka-Petešić rođen? U Francuskoj. Radio je isključivo za hrvatsku državu. Došao je u Zagreb iz Pariza kao masu mojih kolega čiji su roditelji bili u emigraciji. Svi do jednog, oni iz Buenos Airesa, iz vražje matere … došli su i prijavili se u Zagrebu. Stier? Čovjek je došao iz Buenos Airesa preko Washingtona u Zagreb. Nikome od njih nije palo na pamet da se prijavi kod dida i babe gdje nikad nisu živjeli”, rekao je Milanović i poručio: ”Razlikujte sistemski namješten grabež gdje se pogoduje jednom čovjeku uz blagoslov predsjednika Vlade”.

”Plenković je žicao u Bruxellesu, to je izbjegavanje totalne blamaže, sad imamo samo blamažu”

Što se tiče Plenkovićeva uspjeha oko produženja roka za trošenje sredstava iz Fonda solidarnosti, podsjetio je da su ti rokovi bili kratki: ”Neka ide u prilog vlasti, ali nije bilo realno da se iskoristi sve, ali da se ne iskoristi skoro ništa – to je možda realno u našem svijetu. Sad je premijer otišao tamo i pokazao da je važan. Hajde da vidimo u ovih godinu dana što će biti”.

Plenkovića je prozvao za žicanje i kazao da je to izbjegavanje totalne blamaže pa sad imamo samo blamažu.

Komentirao je i slučaj krize u Ukrajini kazavši da se ”na takvim stvarima gubi kredibilitet i da će nekim stvarima kasnije biti teško povjerovati”.

”Vrlo je perfidno jednu državu dovoditi u zabludu, stvarati iluziju … jedino Njemačka i Francuska vode normalnu politiku”, kazao je istaknuvši da iz ove krize najviše proftira Rusija, a najviše pati Ukrajina i zemlje poput Hrvatske. ”Štetno je to za sve nas”, kazao je.

”Nemojte me uspoređivati s Putinom … on je stari čovjek, otići će sutra, Rusija neće otići sutra”, poručio je Milanović, koji je rekao da se NATO ne treba širiti na Ukrajinu.

“Mislim da onaj tko zagovara da se NATO širi na Ukrajinu ugrožava i hrvatski interes jer mi smo u NATO-u, netko sutra može naše ljude tamo poslati”, objasnio je Milanović.

”Kad jednom preuzmete obavezu, ne možete natrag. NATO je došao dovoljno na istok Europe, cijeli život to gledam, cijeli svoj prokleti život, dosta je”, kazao je Milanović i poručio da nema veze s Moskvom te da govori kao hrvatski predsjednik.

”Sve što trebate znati, znate… nema razloga za brigu. O ostalom će vas obavijestiti iz Ministarstva obrane, ako ne spavaju”, kazao je Milanović upitan o pristajanju desantnog broda Krk na Mljet gdje mještani tvrde da se na otok iskrcalo mnogo pripadnika vojske s opremom, a službenog odgovora o razlozima još uvijek nema.

”Banožić je paž, potrčko i sramota od ministra koja se skriva u zečjoj rupi”

Milanović je potvrdio da odbija Vladino imenovanje šefa Obalne straže jer mu je Plenković poslao prijedlog bez ikakvog obrazloženja te je ministra obrane Maria Banožića opet nazvao ”pažem i potrčkom te sramotom od ministra koja dršće u zečjoj rupi”.

”Plenković mora narediti svome slugi da lupi petama i provede zakon”, zaključio je Milanović, a upitan za neisplatu dnevnica vojnicima kazao je: ”Ja ću im isplatiti 130.000 kuna. imam novaca, je li to rješenje?”

S Banožićem i dalje ne kani razgovarati: ”Dok god se bude ponašao kako se ponaša, vidimo da krši odluke komisije, bit će tamo gdje mu je mjesto. S ministrom se može ako hoćete raditi, ovako ne. Banožić vjerojatno sad kupuje zavjese i jastučiće za svoj stan…”.

”Mislio sam da je moja karijera meteorska. Vraga!”, kazao je komentirajući Plenkovićev profesionalni put, a produženje roka u Bruxellesu nazvao je ”žicanjem”, kojega ga je sram te upozorio da se samo pokazuje koliko je sustav arbitraran.

(izvor: https://dnevnik.hr/, foto: DNEVNIK. hr)