DOŠAO JE I TAJ DAN! Stožer ukida gotovo sve mjere. Pogledajte što se sve mijenja

Nacionalni stožer civilne zaštite predstavlja plan ublažavanja epidemioloških mjera. “Epidemiološka slika je znatno povoljnija, posljedice bolesti više nemaju značajniji utjecaj na zdravstveni sustav”, uvodno je kazao šef Stožera Davor Božinović. 

“Ukidamo najveći dio epidemioloških mjera, ukidamo obvezu korištenja maski za neke kategorije osoba, dok bi se nekim kategorijama osobama preporučilo nošenje maski”, kazao je Božinović.

“Maske će se morati nositi samo u okolnostima visokog rizika, kada je niži rizik bit će samo preporuka. Maske će biti obvezne samo u zdravstvenom sustavu i u zdravstvenim ustanovama, i kod djelatnika i kod osoba koje u takve ustanove dolaze te kod zaposlenika ustanova socijalne skrbi koje pružaju uslugu smještaja za starije osobe i osobe s invaliditetom. Nošenje maski ovisit će o odgovornosti pojedinca”, otkrio je ministar.

Nove mjere stupaju na snagu od sutra u ponoć. Ukidaju se i COVID potvrde, osim za socijalu i zdravstvo, potvrđeno je.

Više nema zabrane ulaska u RH bez obzira na zemlje iz kojih se dolazi.

“Državljani će moći doći bez dokazivanja razloga zašto dolaze, bit će dovoljno da ispunjavanju epidemiološke uvjete, odnosno da imaju COVID potvrdu. Ograničenje prelaska se neće odnositi na raseljene osobe iz Ukrajine koje dolaze u Hrvatsku.

“Došao je i taj dan, i to vrlo simbolično na Svjetski dan zdravlja koji obilježavamo 7. travnja svake godine”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš, dodavši da je odluka odraz aktualnog trenutka i da se sve uzelo u obzir.

“Usmjereni smo i prema jeseni i opreza nikad dosta. Redukcija mjera je vrlo dobrodošla, ali pratit ćemo sve relevantne epidemiološke parametre”, rekao je Beroš.

“Naš zadatak je pratiti situaciju, eventualno s novim varijantama. U ovom trenutku smo stabilni i možemo se nadati da će ova epidemija se pretvoriti u endemsku bolest. Nitko ne smije smatrati da je epidemija gotova, virus je i dalje oko nas”, kazao je ministar.

“Nismo ukinuli sve, postoji i dalje preporuka nošenja maski. Svi oni koji su odgovorni će nastaviti nositi masku, rekao je Krunoslav Capak. 

“Već nekih mjesec dana imamo poboljšanu situaciju, imamo mali broj hospitaliziranih. No, moramo i dalje biti oprezni. Situacija bi mogla ostati stabilna do jeseni. Omikron je zauzeo sto posto prostora u Europi. Veseli nas sve što se mjere mogu popustiti. No moramo razmišljati da će brzo doći jesen i onda se mora pripremiti ozbiljna strategija za zimu. Situacija u Europi bolja, osim što je Njemačka u visokim brojkama”, izjavila je profesorica Markotić.

Na pitanje o okolnostima visokog i niskog rizika i što one znače, Božinović odgovara: “Nošenje maski će biti obavezno samo za zdravstvo i za socijalu, a sve ostalo je preporuka. Jedno je obaveza, a jedno je preporuka. Preporuka je za sve one kategorije javnog okupljanja, javnog prijevoza. Sutra će netko na presici i od vas imati masku, a netko neće. Onaj tko ima masku zna zašto će je imati, slušao je naše preporuke, a onaj tko neće nositi masku, to više nije stvar obaveze. Jednostavno mislimo da je došlo vrijeme za to”, pojasnio je ministar.

“Sutra u ponoć završavaju mjere i odmah se primjenjuju mjere kojih nema, dakle do jutra”, ponovo je rekao Božinović.

Od sutra u ponoć na snazi su samo mjere za maske i mjere za granicu. 

Resorni ministar Vili Beroš u srijedu je rekao da će mjere ostati u zdravstvu i socijalnoj skrbi.

“Mjere će sigurno ostati u određenim segmentima, poput socijale i zdravstva, jer epidemija je i dalje tu”, izjavio je u srijedu ministar zdravstva Vili Beroš prilikom otvaranja novog operacijskog bloka u Dječjoj bolnici u Klaićevoj. Nije otkrio kada će se ukinuti obveza nošenja maski jer je to “vjerojatno zadnji element u kontekstu epidemioloških mjera koji će biti reduciran”, napomenuo je.

1.242 nova slučaja zaraze, preminulo 6 osoba

U posljednja 24 sata zabilježena su 1.242 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 8.641. Među njima je 591 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 25 pacijenata.

Preminulo je 6 osoba. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 1.106.557 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 15.652 preminule, ukupno su se oporavile 1.082.264 osobe od toga 917 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 5.167 osoba. Do danas je ukupno testirano 4.709.395 osoba, od toga 5.364 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 6.4.2022. utrošeno je 5.231.660 doza cjepiva, a cijepljeno je 59,45% ukupnog stanovništva, odnosno 70,71% odraslog stanovništva. Na dan 6.4.2022. utrošeno je 1.850 doza cjepiva, a od toga je 200 osoba cijepljeno prvom dozom.

Zaključno s 6.4.2022. 2.311.593 osobe cijepljene su barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 2.239.293 osobe ( 2.037.600 osoba cijepljeno s dvije doze te 201.693 osobe cijepljene cjepivom Jannsen), što čini 68,61% odraslog stanovništva.

(izvor: https://dnevnik.hr/, foto: Screenshot)