Domovinski pokret obilježio Dan sjećanja na žrtve Bleiburga

Domovinski pokret obilježio je molitvom i prigodnim umjetničkim mementom Dan sjećanja na žrtve Bleiburga kod Spomenika hrvatskim žrtvama na Bleiburgu i Križnim putevima na zagrebačkom Mirogoju. Izaslanstvo Domovinskog pokreta predvodio je predsjednik Miroslav Škoro, a pridružili su mu se i koalicijski partneri iz Hrvatskih suverenista i Bloka za Hrvatsku.

Autorskim umjetničkim mementom na tadašnje biblijske razmjere patnje, nepravde i muke, pogubljenja bez suda i krivnje počast stradalnicima odali su podupiratelji Domovinskog pokreta akademski slikar Branimir Čilić uz ikonografiju iz ciklusa „Život u križu“, pjesnik dr. Antun Kljenak uz nekoliko prigodnih elegičnih pjesama nadahnutih hrvatskom žrtvom, te pjesnik Petar Ujević koji je oteo zaboravu riječi iz propovijedi uzoritog kardinala Franje Kuharića izrečene o žrtvama Bleiburga i  hrvatskim „križnim putovima“.

”Našli smo se ovdje danas da komemomiramo i odamo počast svim žrtvama koje su u poraću Drugog svjetskog rata izgubile svoje živote, jer su bez suda i bez presude jednostavno hladnokrvno ubijeni  i za to nitko nikada nije odgovarao. Našli smo se ovdje danas da odamo počast njihovim dušama i da se pomolimo za njih. Na kraju samo mogu reći ono što smo već čuli u prigodnom programu, i zahvaljujem umjetnicima koji su to pripremili, ono što je rekao kardinal Franjo Kuharić 1994. kad je ovaj spomenik podignut. Mi vjerujemo u ljubav, vjerujemo u praštanje i vjerujemo u pobjedu nad svakim zlom i nad svakom nepravdom”, rekao je Škoro.

Dr. Antun Kljenak je molitvom za hrvatske i ratnike i žrtve odao počast stradalima na hrvatskom smrtnom putu 1945.

”Skrušeno te molimo, Duše sveti,

ne odagnaj pogled

sa zaraslih humki u tami

na krvavim putevima svibanjske patnje

hrvatskih ljubljenih naših braće i sestara,

satranima bez suda ili krivnje,

nego usliši našu molitvu

osnaženu po zagovoru

blaženoga Alojzije Stepinca,

svjedoka i mučenika,

i daj nama živima dar pamćenja,

snagu dostojanstva i priprave,

a slomljenim srcima i kostima

zaštitu istine

i milosrđe spokoja

u nadi konačnoga uskrsnuća.

Neka im duše uživaju

u vječnoj svjetlosti

uz tvoju pomoć,

Ti koji s Ocem i Sinom

živiš i kraljuješ jedini Bog

u vijeke vijekova. Amen”

S poštovanjem.

Odnosi s javnošću Domovinskog pokreta

FOTO: Stipe Renić