Domovinski pokret neće sudjelovati u ovim kozmetičkim korekcijama ovršnog zakona

U ime Kluba Domovinskog pokreta zastupnica Vesna Vučemilović u Hrvatskom saboru kritizirala je ovršni zakon.

“400.000 naših umirovljenika ima primanja manja od 2.000 kuna, a prag siromaštva je 2.800 – to je porazna slika hrvatske svakodnevice. Domovinski pokret je već više puta ukazao na probleme vezane uz važeći ovršni zakon. Prevelik broj sudionika i sukladno tome previsoke naknade, najveći su problem vezano uz ovaj ovršni zakon”, poručila je Vučemilović.

Vučemilović smatra kako moratorij na ovrhe nije probleme riješio nego ih samo odgodio te su u međuvremenu pokrenuti novi ovršni prijedlozi i to pretežito vezano za plaćanje režija.

“Od početka epidemije i gospodarske krize koju je ta ista pandemija prouzročila imamo novih 50.000 nezaposlenih. Pitanje je što nas čeka u narednim mjesecima. Do kraja ovog tjedna imat ćemo projekciju pada BDP-a u trećem kvartalu i izvjesno je da će brojka opet biti dvoznamenkasta, nažalost”, uvjerena je Vučemilović.

Nema smisla raditi opet kozmetičke promjene

Prema Vučemilović situacija je krajnje neizvjesna budući je gospodarska kriza uvjetovana zdravstvenom krizom.

“Raditi opet kozmetičke promjene, a tu se evo svi slažemo, ovog ovršnog zakona koji u svojoj biti ne valja, uistinu nema previše smisla. Tim više što će se naknade vezano uz provođenje ovrha regulirati pravilnikom, odnosno podzakonskim aktima. A upravo su te naknade i njihova visina  najveći problem”, uvjerena je Vučemilović.

Prema Vučemilović, ključno je donijeti zakon koji će ljudima koji su, ne svojom krivicom ostali bez posla i primanja, pomoći premostiti tu situaciju, a postojeći zakon pogoduje određenim interesnim skupinama tako što naplaćuju svoje usluge kroz provođenje ovrha i to uvećanjem osnovnog duga i više nego dvostruko.

“Ovim zakonom se ni u  kom smislu ne regulira jedna stavka koja je iznimno visoka, a to su odvjetnički troškovi. Ti troškovi su izuzetno velikom nesrazmjeru u odnosu na osnovni dug, pogotovo kada se radi o manjim iznosima osnovnog duga. Vezano za tarifu određivanja naknade troškova za sastavljanje prijedloga za ovrhu zakonodavac bi trebao odrediti jedinstveni priznati trošak za sastavljanje prijedloga za ovrhu”, istaknula je zastupnica Domovinskog pokreta.

Ova činjenica potvrđuje praksu političkog kadroviranja preuzetu iz jugokomunističkih vremena

Vučemilović je nejasno kako je moguće da u komunalnim tvrtkama, gradovima i javnim poduzećima nema nitko od pravne struke dovoljno kvalificiran sastaviti prijedlog za ovrhu.

“Ljutite se kad tvrdimo kako su upravo gradovi, općine i javna poduzeća poligon za uhljebljivanje podobnih kadrova. Uz dužno poštovanje ljudima koji rade pošteno, časno rade svoj posao korektno ova činjenica potvrđuje praksu političkog kadroviranja preuzetu iz jugokomunističkih vremena. To je

mentalni sklop koji su određene stranke naslijedile, a druge preuzele i dodatno usavršile”, prokomentirala je.

Vučemilović je pohvalila prijedlog za provedbu ovršnog postupka elektroničkim putem, što će smanjiti troškove, ali je kritizirala činjenicu kako nema naznaka da će se broj sudionika smanjiti, osim što će javni bilježnici postati povjerenici suda.

“Izgleda kako je puno važnije zadržati javne bilježnike u cijelom procesu nego smanjiti cijenu provođenja ovrha budući EU ne priznaje ovršni postupak koji provode javni bilježnici”, uvjerena je Vučemilović.

Domovinski pokret je pokrenuo postupak za ocjenu suglasnosti Ovršnog zakona s Ustavom te je zatražio od Ustavnog suda njegovo ukidanje po hitnom postupku

Ostaje posve nejasno, tvrdi,  zašto i dalje popravljamo zakon koji jednostavno ne valja i nikakvi popravci i prepravci ga neće poboljšati umjesto da donesemo novi Ovršni zakon. Dodaje kako se ponovno rade parcijalna rješenja, vatrogasne mjere koje ostavljaju niz nepravilnosti, a uopće se ne zna najvažnija stavku, a to je visina naknada.

“Članovi Domovinskog pokreta su pokrenuli postupak za ocjenu suglasnosti Ovršnog zakona s Ustavom i zatražili od Ustavnog suda njegovo ukidanje po hitnom postupku. Mišljenja smo da je tri mjeseca više nego dovoljno za donošenje novog Ovršnog zakona koji će svima osigurati jednakost i socijalnu pravdu koja im je zajamčena Ustavom Republike Hrvatske”, poručila je.

Vučemilović je podsjetila kako se građani nisu oporavili od prošle krize, a već smo u novoj krizi koja ponovno prijeti novim blokadama računa, otkazima i smanjenjem plaće.

“Kroz ove promjene se pokušava unaprijediti zaštita dostojanstva ovršenika, smanjiti troškove postupka i unijeti određene pozitivne promjene, ali pri tom zakon postaje sve složeniji i sve nepregledniji što u konačnici povećava razinu pravne nesigurnosti koja je u Hrvatskoj ionako prevelika”, naglasila je.

Vučemilović smatra kako ove promjene neće dovoljno dobro urediti pitanje provođenja ovrha te da je jedino rješenje donijeti novi Ovršni zakon.

“Domovinski pokret je nova stranka, mi nismo sudjelovali do sada u donošenju ni jednog zakona kojim se regulira postupak provođenja ovrha te nećemo sudjelovati ni u ovim kozmetičkim korekcijama Ovršnog zakona”, zaključila je Vučemilović.

Marja Čolak

VIDEO: