Dogradnja Osnovne škole Mursko Središće najvažniji projekt u idućem razdoblju

Gradonačelnik Dražen Srpak upoznao ministra Darka Horvata, saborskog zastupnika Ljubomira Kolareka i državnog tajnika Tomislava Paljka s glavnim projektima Grada Mursko Središće, od kojih je najvažniji dogradnja osnovne škole

U četvrtak 16. prosinca u Gradskoj vijećnici Grada Mursko Središće održan je radni sastanak na temu najvažnijih projekata u najsjevernijem gradu u idućem razdoblju. Sastanku su nazočili uz gradonačelnika Grada Mursko Središće Dražena Srpaka i predsjednik Gradskog vijeća Miljenko Cmrečak, zamjenik gradonačelnika Kristijan Antolović, potpredsjednici Gradskog vijeća Dragutin Stojko i Renata Kovačić, ravnatelj Osnovne škole Mursko Središće Elvis Šarić, načelnik PP Mursko Središće Miljenko Vrbanec, predsjednici Mjesnih odbora, pripadnici gradskih službi, ministar Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine naš Međimurac Darko Horvat, Tajnik kabineta ministra Horvata, Goran Gotal, zastupnik u Hrvatskom saboru i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak, ravnatelj agencije Hamag Bicro Vjeran Vrbanec i direktor HEP Elektra Čakovec Igor Ivković, načelnik Policijske postaje Mursko Središće, dok su zbog obveza izostale državna tajnica Ministarstva turizma i sporta Sandra Herman, zastupnica u EU parlamentu Sunčana Glavak i župan Međimurske županije Matija Posavec.

Gradonačelnik je taj sastanak sazvao s ciljem da se svi koji su na funkcijama u Zagrebu, a s područja su Međimurske županije ili susjedstva upoznaju s potrebama Grada Mursko Središće koje im je gradonačelnik predstavio prezentacijom naših najvažnijih projekata. Grad Mursko Središće intenzivno radi na pripremanju dokumentacije kako bi se mogli na vrijeme kvalitetno prijaviti na javne pozive za financiranje iz EU sredstava, a dosad je već u grad pristiglo jako puno novaca iz EU fondova. Neki su projekti završeni, neki su u provedbi dok će neki početi kao npr. izgradnja brzog širokopojasnog interneta. Idući tjedan gradonačelnik potpisuje novi projekt produženog i popodnevnog boravak u dječjem vrtiću “Maslačak” također financiran putem EU fondova u vrijednosti od 4,5 milijuna kuna. Svakako je najznačajniji naš projekt u razdoblju koje dolazi dogradnja Osnovne škole za koju se priprema dokumentacija u suradnji s osnivačem Međimurskom županijom, kako bi se omogućila jednosmjenska nastava, a što je u svakom slučaju nemjerljiva dobrobit za djecu i roditelje.

Prvi predstavljeni projekt je dogradnja osnovne škole i priprema za jednosmjensku nastavu, za što su se i državni tajnik Paljak i ministar Horvat složili da je projekt koji bi zasigurno trebao biti pozitivno valoriziran tijekom prijave, a gradonačelnik je prenio i da Međimurska županija kao osnivač osnovne škole ustraje na prijavi čim poziv bude raspisan.

Drugi projekt o kojem se raspravljalo je dogradnja dječjeg vrtića. Unatoč izgrađenom novom vrtiću, prijavit će se u već najavljeni javni poziv i dogradnja koja bi trajno riješila uvjete za sve nove predškolske standarde.

Sljedeća dva projekta su oni koji su već prijavljeni. U projektu adaptacije i rekonstrukcije Sokolskog doma kao centra društvenog, sportskog i kulturnog života Murskog Središća Grad Mursko Središće dobio je najveći mogući broj bodova, međutim, zbog razvijenosti i dobrog korištenja sredstava iz mjere 7.4.1., Grad Mursko Središće našao se dva mjesta ispod crte, s jednakim brojem bodova kao i pet odobrenih projekata. Prilično je visoko rangiran i projekt izgradnje tržnice. Saborski zastupnik Ljubomir Kolarek rekao je da prema njegovim saznanjima prolaze svi projekti s istim brojem bodova i da će se osigurati sredstva za to. Ministar Horvat rekao je da bi trebalo biti osigurano financiranje oba projekta.

Sljedeći veliki projekt je proširivanje gospodarske zone, na čemu se već intenzivno radi s državnim tajnikom Goranom Gotalom, jer već postoje zainteresirani investitori za gradnju novih proizvodnih pogona.

Sljedeći projekti tiču se prometne infrastrukture i bit će aplicirani na mjeru 7.2.2., , a riječ je o nastavku Ulice Augusta Šenoa te osiguravanje 11 novih gradilišta za mlade obitelji i rekonstrukciji prostora Selske ulice i prostora autobusne postaje.

Osim toga, na Nacionalni program MUP-a o sigurnosti na cestama prijavljena je i izgradnja pješačko – biciklističke staze u Poljskoj ulici koja je izgradnjom novog vrtića postala prometnija. Također, radi se i na izgradnji šetnice koja bi išla paralelno s Ulicom Josipa Broza Tita. Hrvatske ceste su pred završetkom ishođenja građevinske dozvole i izrade projektne dokumentacije za rekonstrukciju glavnog prometnog raskršća u centru grada, te će se i to realizirati.

Veliki državni projekt je i rekonstrukcija ceste D209 te gradnja pješačko biciklističke staze, gdje su sredstva osigurana, javna nabava provedena, a uskoro će se krenuti i u realizaciju.

Projekt koji će se kroz sljedeću godinu svakako staviti u fazu realizacije je dovršetak tribina na stadionu NK “Rudar”, gdje će Grad Mursko Središće također tražiti sredstva kroz neki od nacionalnih izvora.

Načelnik PP Mursko Središće Miljenko Vrbanec upoznao je prisutne i sa stanjem policijske postaje u Murskom Središću, koja ukupno broji više od 120 službenika, a smješteni su u zgradi iz 19. stoljeća koja nema prostora za njih više od tridesetak. Gradonačelnik Dražen Srpak naglasio je da je Grad dao policiji preko 300 metara kvadratih prostora, a za neke od njih plaća i najam i da je takvo stanje dugoročno neodrživo, te apeliraju da se kroz suradnju ministarstava riješi pitanje policije u Murskom Središću, te time osigura prostor za gradske ustanove i udruge.

Dobre su vijesti i glede najdugoročnijeg projekta, mosta i zaobilaznice. Kako je riječ o bilateralnom pitanju, ne može se riješiti na lokalnoj razini, a čini se da su upravo na međudržavnoj razini napravljeni važni koraci u proteklom razdoblju. Ministar Horvat napomenuo je da je moguće financiranje iz EU fondova i da bi se sredstva za to našla u Fondu za oporavak.

Svi sudionici sastanka podržali su smjer razvoja našega grada i složili su da će svatko u nadležnosti svojeg djelovanja pomoći u realizaciji naših projekata. Gradonačelnik je posebno zahvalio ministru Darku Horvatu na dosadašnjoj odličnoj suradnji i pomoći oko realizacije dosadašnjih projekata. U sinergiji svih čimbenika koji su uključeni u javni život, potrebe i projekte svake lokalne zajednice mogu se brže i kvalitetnije realizirati, tako da suradnja između lokalnih, županijskih i državnih čimbenika nema alternative i nužno je potrebna kako bi se razvoj olakšao i ubrzao.

(Grad Mursko Središće)