DO KRAJA SIJEČNJA SVI PSI MORAJU BITI ČIPIRANI ILI SLIJEDE KAZNE

Održani sastanak i okrugli stol: Do siječnja vlasnici moraju čipirati pse, kazne slijede

Najvažnije je dovesti red u sustav, evidentirati pse i nakon toga strogo kontrolirati njihove vlasnike. Jedan je to od zaključaka danas odrađenih aktivnosti i razgovora na temu problematike zlostavljanja životinja. „Ne može zbog pojedinaca patiti cijelo društvo, cijela zajednica“, rekao je između ostalog župan Međimurske županije Matija Posavec i dodao da se mora napraviti sve da se svaki počinitelj zlostavljanja sankcionira. Naglasio je to na sastanku kojeg je u ranim jutarnjim satima sazvao u Maloj vijećnici te pritom okupio voditelja ispostave Veterinarske inspekcije Marijana Glavinu, Aleksandru Hampamer, dopredsjednicu Udruge ZEU Prijatelji životinja i prirode, Kristijana Baloga, predsjednika Udruge mladih Roma, gradonačelnika Čakovca Stjepana Kovača, načelnicu Općine Pribislavec Višnju Ivačić, načelnika Općine Orehovica Franju Bukala te predsjednicu OV Mala Subotica Danicu Glad, u traženju konkretnih rješenja.

2

Jedna od tema bili su zaključci doneseni na sastanku kod ministra poljoprivrede koji je obećao dati podršku, no kako je istaknuto, uz operativu na lokalnoj razini. Stoga je važno u našim okvirima donijeti rješenja, a ključ u njihovom provođenju je i rad PU međimurske koja je temeljem snimaka već krenula u procesuiranje počinitelja, kako nitko osim predstavnika policije nema ovlasti kažnjavanja i procesuiranja kaznenih djela. Pritom su se dotakli činjenice kako se u sličnu sveobuhvatnu akciju krenulo i 2009. godine, kada se veći dio pasa odveo izvan kritičnih područja, no ubrzo su dovedene nove životinje koje su i dalje završavale kao žrtve mučenja. „Stoga ćemo ovog puta morati uzeti određene pse, točnije ostavit ćemo onoliko pasa po kućanstvu za koliko ih se vlasnici mogu brinuti. To ćemo napraviti uz paralelnu izradu evidencije svih pasa i vlasnika“, objasnila je Hampamer, dodavši kako trenutno čakovečko sklonište ima kapacitet za 300 pasa koji je popunjen, tako da će se raditi na njegovu proširenju, jer zemljište postoji.

1

Broj pasa o kojem se trenutno nagađa u problematičnim naseljima kreće se oko 2200, a ključno je odrediti realnu brojku. To će se napraviti na način da se za svako naselje imenuje glavni koordinator koji će s institucijama i udrugama na čelu s veterinarskom inspekcijom utvrditi koliko je pasa, posebice onih koji nemaju vlasnike. Isti će se izuzeti iz naselja, voziti u skloništa ili zbrinuti prema domaćim ili međunarodnim udrugama koje su već iskazale interes za pomoć.  „Mi imamo ljude koji mogu odraditi posao, moramo napraviti strategiju koja treba početi sa zborom građana u svakom romskom naselju“, rekao je načelnik Bukal, općine čije su naselje ujedno danas obišle sve službe i dobile iz prve ruke informacije na terenu. „Temeljito ćemo proći svaku kuću, napraviti evidenciju svakog domaćinstva, a kada napravimo registar, koordinator naselja uz nas će odrađivati redovite kontrole i istog trena kada krene nerazmjer u broju pasa, mi izlazimo na teren. Ne 200, reagirat ćemo na 10 pasa“, objasnio je veterinarski inspektor Glavina. Kako je zaključeno, prvi korak bit će održavanje zborova građana, dat će se svakom vlasniku vremena do kraja siječnja da svog psa zbrine na način na koji je to propisano, dakle uz čipiranje i cijepljenje, a one koje ne zbrinu će im se oduzeti.

6

Cilj radne skupine koja se oformila kako bi riješila problem je da se uvede red u svako naselje, uz registar i moguće svakodnevno kontroliranje broja pasa te da se pritom sankcioniraju oni koji se ne pridržavaju pravila. Ključno je usaditi svijest brige o životinjama, što je naglašeno i na održanom Okruglom stolu Udruge mladih Roma u zgradi Scheier, kojem su uz sve ranije navedene prisustvovali i predstavnici romskih naselja, čelnici nekoliko udruga iz Hrvatske koje rade za zaštiti životinja te građani. Bio je to samo jedan od pokreta prema rješavanju problema koji je imao za cilj ujedno i potaknuti prijedloge te rješenja svih u zajednici.  Podršku je dao i Luka Oman, predsjednik Udruge Prijatelji koji je pohvalio suradnju, istaknuo je kao ključ pomoći kako životinjama, tako i ljudima, i dodao kako su odaslani upiti i molbe na sve strane, od međunarodnih organizacija do Ureda predsjednice te će svi zajednički ovaj problem riješiti u što skorijem roku.

(Mateja Gošćiej, http://medjimurska-zupanija.hr/)

5

7