Dezinformiranje destabilizira i ugrožava europsku demokraciju

“Ako znamo da legitimitet EU-a počiva na demokratskim temeljima, onda ih moramo sačuvati suzbijanjem nedemokratskih metoda”, istaknula je zastupnica Sunčana Glavak u raspravi na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta.

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak (HDZ/EPP) sudjelovala je jučer u plenarnoj raspravi s visokim predstavnikom za vanjsku politiku EU-a Josepom Borrellom o vanjskom uplitanju u demokratske procese.

Kao članica Posebnog odbora za vanjsko uplitanje u sve demokratske procese u Europskoj uniji, uključujući dezinformiranje (INGE), zastupnica Sunčana Glavak naglasila je važnost otpornosti demokratskih procesa u Europskoj uniji.

„Dezinformiranje destabilizira i ugrožava europsku demokraciju, to nije kratkoročna prijetnja. Ako znamo da legitimitet EU-a počiva na demokratskim temeljima, onda ih moramo sačuvati suzbijanjem nedemokratskih metoda. To znači učiniti više za one o kojima demokracija ovisi, a to su informirani građani“, istaknula je u svom govoru zastupnica Glavak, zauzevši se za odlučan i proaktivan pristup u borbi protiv dezinformiranja u europskom susjedstvu, prvenstveno na zapadnom Balkanu.

„Ukoliko Europska unija odlučno ne stane u obranu demokratskih vrijednosti i ne nastavi s prokazivanjem dezinformacijskih kampanja u tim državama, ništa neće priječiti druge aktere da na tom prostoru šire svoj utjecaj i potencijalno ugrožavaju naše vrijednosti“, poručila je zastupnica Sunčana Glavak.

S ciljem uspješne i učinkovite borbe protiv dezinformiranja, zastupnica Glavak predložila je jasno definiranje terminologije u vezi sa stranim uplitanjem, povećanje raspoloživosti financijskih i ljudskih resursa, kao i bolju koordinaciju unutar i izvan EU-a.

„Moramo biti spremniji za promjenjivost prijetnji“, zaključila je.

Jačanje strateške usmjerenosti u borbi protiv dezinformacija

Podsjetimo, Posebni odbor za vanjsko uplitanje u sve demokratske procese u Europskoj uniji, uključujući dezinformiranje (INGE) uputio je pitanje potpredsjedniku Komisije, Visokom predstavniku EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepu Borrellu o jačanju strateške usmjerenosti u borbi protiv vanjskog uplitanja te iskazao zanimanje i za načine kojima se planira poboljšati paket instrumenata za sankcije protiv stranih aktera. (rt)

VIDEO: