Detalji istrage protiv Horvata i Aladrovića: ‘Ministar će me zadaviti. Navodno se nešto s Lidijom S. zakompliciralo…’

Osim Horvata i Aladrovića još su osumnjičeni Ana Mandac i Damir Juzbašić

Krvava ruska agresija na Ukrajinu i dron od šest tona koji se srušio na Zagreb premijeru Andreju Plenkoviću dobro su došli za odvraćanje javne pažnje od ministara pod istragom. Jedan takav, Darko Horvat, nakon što je uhićen te je tjedan dana proveo u Remetincu, više nije član Vlade, dok su Josip Aladrović i Boris Milošević, koji je potpredsjednik Vlade, iako pod istragom, još uvijek članovi Vlade.

U međuvremenu protiv svih navedenih USKOK je i službeno pokrenuo istrage, a u odnosu na Horvata je prvotna istraga i proširena jer je osumnjičen i u dijelu priče koja se odnosi na Aladrovića. Što je PreMama duo i kome je namijenjen? U tom dijelu još su osumnjičeni i Damir Juzbašić, bivši HDZ-ov gradonačelnik Županje, te Ana Mandac, nekadašnja Horvatova desna ruka, koja je nedavno optužena i u dijelu priče povezane s Josipom Rimac.

Iskaz Ane Mandac, kao i ono što je nađeno pretragom njezina, ali i nekih drugih mobitela, bili su ključni za pokretanje istrage protiv Aladrovića. U vrijeme inkriminirano istragom, Aladrović je bio ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) te ga se sumnjiči da je na Horvatov zahtjev preko Ane Mandac od siječnja 2018. do travnja 2019. urgirao da se pogoduje prilikom zapošljavanja Lidije S. Sumnjiči ga se i da je preko Ane Mandac na poticaj Juzbašića pogodovao i kod zapošljavanja Petre P. Govoreći o tome kako je sve počelo, Ana Mandac je navela da joj je Horvat kazao da treba zaposliti jednu osobu.

– Bila je riječ o Lidiji S., čiji je otac bio Horvatov poznanik. Horvat mi je kazao da nazovem Aladrovića zbog toga, a kada sam ga nazvala, on mi je kazao da ga je Horvat već zvao. Dogovoreno je bilo da se Lidiji S. daju pitanja za natječaj. Aladrovićev ured bio je u istoj zgradi kao i moj pa je netko od njegovih podređenih donio pitanja te ih je ostavio kod moje tajnice, a Lidija S. je po ta pitanja došla dan ili dva prije ispita – pojasnila je Ana Mandac kako se po “babi i stričevima”, kako je kolokvijalno ime istrage, zapošljava u državnim službama.

Ona je intenzivno komunicirala s Aladrovićem, uglavnom preko Vibera, a u svu tu komunikaciju, kako se sumnja, bio je upućen i Horvat. Ana Mandac i Aladrović su se u više navrata čuli, a izmijenili su i niz SMS poruka. Ona njemu u siječnju 2018. piše: – Nemoj mi, molim te, zaboraviti javiti kada izlazi natječaj. – 24. siječnja – odgovara joj on. U nekoliko navrata nakon toga provjerava je li izašao natječaj pitajući ga: – Misliš li na mene? – Uvijek – odgovara Aladrović. U toj komunikaciji došlo je i do zabune jer je Aladrović tražio ime osobe za koju se urgira, na što mu je Ana Mandac poslala ime svoje tajnice, misleći da je traži ime osobe kod koje se trebaju ostaviti pitanja. – Koje radno mjesto? Te nema sad – pita je Aladrović, nakon čega mu ona objašnjava da je došlo do zabune te mu šalje pravo ime i kaže: – Molim te dobro provjeri, da se ne zeznemo… Spomenuta Lidija S. bila je jedan od 26 kandidata, a na ispitu je svih 30 pitanja riješila točno. Prije izlaska na usmeni Ana Mandac ponovo pita Aladrovića je li sve pod kontrolom, na što on odgovara potvrdno. Kaže mu i da se Lidiji S. nitko nije javio iako je bilo rečeno da hoće te ponovo pita Aladrovića: – Nećeš to zaboraviti? – Nikad – odgovara joj on. Kako će proći na ispitu, brine se i sama Lidija S. koja kontaktira Anu Mandac i pita je za materijale, a što se s njezinim zapošljavanjem događa Ana Mandac, kako se sumnja, stalno provjerava kod Aladrovića, koji je uporno uvjerava da nema razloga za brigu. No nešto se ipak oko tog zapošljavanja zakompliciralo pa Ana Mandac u veljači 2019. šalje Aladroviću SMS: – Ministar će me zadaviti. Navodno se nešto s Lidijom S. zakompliciralo… Možeš provjeriti? On joj prvo odgovara neka se ne brine, pa da mu nema šefice ljudskih resursa, da bi potom naglasio: – Lidija će biti riješena. I bila je riješena jer je zaposlena u HZMO-u, da bi ni mjesec nakon toga bila premještena u Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta na temelju sporazuma koji su potpisali Aladrović i Horvat.

Još nije dao iskaz Slična stvar odigrala se i oko zapošljavanja Petre P., s tim da je ovaj put “uslugu” od Ane Mandac tražio Damir Juzbašić, pa je ona po istom obrascu urgirala kod Aladrovića. I ta je kandidatkinja, kako se sumnja, unaprijed dobila pitanja. Na taj se natječaj prijavilo 30-ak kandidata, a Petra P. imala je maksimalan broj bodova i na pismenom i na usmenom dijelu ispita. Nakon što je protiv Aladrovića pokrenuta istraga, njegova je obrana uložila žalbu na rješenje o provođenju istrage. Kada istraga postane pravomoćna, i Aladrović će dobiti prigodu da se očituje o onom za što se sumnjiči. Tijekom istrage trebalo bi biti ispitano i 20-ak svjedoka, a cijela priča za Aladrovića bi mogla postati još kompleksnija ako daljnja analiza oduzetih mobitela i računala te dokumentacije izuzete u HZMO-u pokaže da nije urgirao samo za dvije osobe zbog kojih se sada našao na meti istražitelja.

(izvor: Večernji.hr, https://www.vecernji.hr/, foto: Screenshot)