Delegacija Inicijative Ovršni ustanak bila na sastanku sa županom Matijom Posavcem

Osnivanjem fonda za stambeno zbrinjavanje deložiranih osiguralo bi im se pravo na dom

U četvrtak 19. travnja 2018. predstavnici delegacije Inicijative Ovršni ustanka u sastavu Danijel Galović, Damir – Kristijan Rogina, Zdenka Horvat i Radovan Preložnjak bili su na sastanku sa županom Međimurske županije Matijom Posavcem u Čakovcu na poziv Župana. Tema ovog sastanka je što se može poduzeti na nacionalnoj i na lokalnoj razini kako bi se pomoglo ovršenim i blokiranih građanima kako bi se ublažile razorne posljedice Ovršnog zakona kao što su bijeg iz Hrvatske, dužničko ropstvo, deložacije, raspad obitelji zbog deložacija i socijalna ugroženost.

Članovi ove delegacije prvo su upoznali Župana sa zahtjevima Ovršnog ustanka koje upućuju prema Vladi Republike Hrvatske, Ministarstvu pravosuđa i Ministarstvu financija, kao i prema Saboru i saborskim zastupnicima u vezi promjena koje traže i rješenja koja nude da bi se pomoglo blokiranima, ovršenima i ostalim ugroženim skupinama. Zatim su mu predložili svojih 17 točaka za rješavanje situacije u kojoj se nalaze blokirani građani.

Župan Matija Posavec je prepoznao problem ovršenih i blokiranih građana te pokazao veliki interes da koliko je god u njegovoj moći pomogne oko ovog problema koji, kako on i sam priznaje, izjeda cijelu državu. Ovakav Ovršni zakon te FINA i javni bilježnici koji proizvode najveći dio duga realno su motor za iseljavanje i mladih i radno sposobnih, često cijelih obitelji iz Hrvatske. Najveći problem je što se i većina njih više nikada neće vratiti što će se loše odraziti na ionako vrlo lošu demografsku sliku Hrvatske.

Župan Posavec se složio da FINA i javni bilježnici moraju biti izbačeni iz procesa ovrha i podržao Inicijativu Ovršni ustanak u potpunosti. Nadodao je da je kroz 2 mjeseca rebalans proračuna Međimurske županije u kojeg će uvrstiti prijedlog za osnivanje fonda za deložirane, odnosno za one koji nisu o mogućnosti konzumirati svoje pravo na dom. Ovaj fond će služiti za pomoć deložiranima na području Međimurske županije da nakon deložacija da im se stvore bar osnovni kvalitetni uvjeti za život u prvim mjesecima nakon deložacije. Ovakav hvale vrijedan potez budi nadu da se stvarno neke stvari mogu mijenjati i da se za socijalno ugrožene možemo pobrinuti. Ispred inicijative Ovršni ustanak u vezi ovog razgovora Danijel Galović je rekao: „Izražavamo svoje zadovoljstvo razgovorom sa županom Posavcem. Shvatili smo da on neće stati samo na ovom projektu fonda za deložirane, već će tražiti i druga rješenja za ovaj problem. Svi smo se složili da se paralelno moraju rješavati i posljedica i uzrok ovog problema. Za razliku od ovog župana mnogi koji su dana na poziciji koja im otvara mogućnost za djelovanje u cilju pronalaženje rješenja, nemaju sluha za probleme malih ljudi.“

Član delegacije Ovršnog ustanka Damir – Kristijan Rogina, inače supredsjednik stranke Slobodna Hrvatska, je u vezi ovog sastanak u Čakovcu izjavio: „Suradnju sa županom Matijom Posavcem nastavljamo, a uskoro otvaramo i još neka vrata da se pod hitno na svim nivoima počne rješavati ovaj problem koji je nastao kao posljedica Ovršnog zakona i općenito pogrešne politike aktualne vlasti, kao i njihovih prethodnika. Nije nam problem ni s kim razgovarati da bi se pomoglo ugroženima. Svatko tko trenutno iz pozicije može nešto napraviti da se ciljevi Inicijative Ovršni ustanak realiziraju ima našu pažnju.“

Osnivanje fonda za stambeno zbrinjavanje socijalno ugroženih osoba zbog deložacija je zapravo osiguravanje prava na dom. Sad se građanima koji su deložirani osigurava privremeni smještaj u trajanju od 18 mjeseci bez ikakvih standarda koje taj prostor treba ispunjavati. Tako imamo situaciju da su deložirani građani smješteni u devastirani i zapušteni prostor kao npr. Katija Šarić iz Dubrovnika. Što poslije 18 mjeseci nitko nema odgovora. Tako „zbrinuti“ građani i dalje žive u strahu od deložacije.

Neki hrvatski gradovi su donekle osigurali prihvatilišta za beskućnike i imaju neke stambene jedinice za socijalno ugrožene. Ukoliko ovaj prijedlog o osnivanju ovog fonda prođe, Međimurska županija bi mogla biti predvodnica za rješavanje problema beskućništva deložiranih i drugih kategorija građana koji nisu u mogućnosti sami sebi osigurati krov nad glavom.

Iz Inicijative Ovršni ustanak naglašavaju da se smještajne jedinice za deložirane i beskućnike općenito, trebaju standardizirati kako se ne bi rušila načela humanosti i ljudskog dostojanstva smještajem u devastirani prostor. Također je potrebno voditi računa o uvjetima koji će osigurati ostanak obitelji na okupu kao i pitanje odgovornog korištenja tih objekata u vlasništvu gradova ili županija od strane njihovih budući korisnika.

Inicijativa Ovršni ustanak ide s prijedlogom limita od 250,000 kn iznad kojega uopće netko može biti deložiran iz svog prostora. Nedopustivo je da ovršna mafija dolazi u posjed doma nekog ovršenika zbog duga od par tisuća kuna ili čak i manje, kao što sad imamo takve slučajeve u Hrvatskoj. Ističu da pravo na dom i poštivanje temeljnih ljudskih prava moraju imati prioritet, a sadašnjim Ovršnim zakonom se ta prava, kao i ustavnopravna ravnopravnost dužnika i vjerovnika u ovršnom procesu teško narušava, pa su nužne korjenite promjene Ovršnog zakona.

tekst i foto: Inicijativa Ovršni ustanak