Darija Šolić iz Nove Gradiške pobjednica natječaja Kreiraj Europu budućnosti

Na natječaj Kreiraj Europu budućnosti, koji su organizirali zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak i Klub zastupnika Europske pučke stranke, pristiglo je 65 radova iz cijele Hrvatske.

Darija Šolić iz Nove Gradiške pobijedila je na natječaju Kreiraj Europu budućnosti koji je osmišljen kako bi se mlade između 18 i 25 godina potaknulo na promišljanje o Europi budućnosti u kojoj bi željeli živjeti. U 65 radova pristiglih iz cijele Hrvatske mladi su prikazali svoju viziju europske budućnosti te tako doprinijeli raznolikosti i kvaliteti rasprave o budućnosti Europe.

„Predstaviti svoju viziju od iznimne je važnosti za donositelje političkih odluka jer upravo će promišljanja građana zadati budući smjer Europske unije. Mladi su sudjelovanjem na natječaju dali znatan doprinos Konferenciji o budućnosti Europe, inovativnom dijalogu s građanima jedinstvenom u cijelom svijetu. Zahvaljujem im na tome i pozivam sve da slijede njihov primjer“, poručila je Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu i predstavnica na plenarnoj skupštini Konferencije uime EPP-a.

„Vjerujem da je došlo naše vrijeme, vrijeme mladih vizionara koji su spremni promijeniti ovaj svijet i cijelu našu zajednicu na bolje, vjerujem da je došlo vrijeme i da se naš glas čuje“, ustvrdila je pobjednica natječaja Darija Šolić, koju će u Bruxellesu ugostiti zastupnica Glavak i primiti Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije zadužena za Konferenciju o budućnosti Europe. U svojoj viziji budućnosti Europe posebno je apostrofirala educiranje mladih oko zakonodavnih procesa koje nedovoljno razumiju, multikulturalnost, sigurnost te sinergiju političkih aktera i mladih.

Svojim su se radovima istaknule i Petra Beljan te Kristin Tkalčec, a sva tri najbolje ocijenjena rada bit će objavljena na stranici Konferencije o budućnosti Europe i službenoj internetskoj stranici suncanaglavak.eu.

Podsjetimo, natječaj je otvoren uoči pokretanja višejezične digitalne platforme futureu.europa.eu koja građanima iz cijele Europe omogućava izravno sudjelovanje u Konferenciji iznošenjem stajališta o bilo kojoj temi koju smatraju važnom za budućnost EU-a.

Razmjene mišljenja o preporukama iz panela građana i podataka prikupljenih s višejezične digitalne platforme odvijat će se na plenarnoj skupštini Konferencije o budućnosti Europe koja je konstituirana u lipnju, a obuhvaća građane, zastupnike u Europskom parlamentu, predstavnike europskih institucija i odbora, nacionalnih parlamenata i civilnog društva te socijalne partnere. (rt)