Danijel Galović traži sastanak s ministrom Zdravkom Marićem

Nakon sastanka s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem, koji je bio održan 9. travnja u njegovom kabinetu u Ministarstvu pravosuđa uz prisutnost Josipa Salapića, predsjednika radne grupe za izradu novog Ovršnog zakona, Danijel Galović i aktivisti Ovršnog ustanka dolaze pred Ministarstvo financija 12. travnja gdje traže sastanak s ministrom Marićem, s ciljem uklanjanja FINE iz ovršnog procesa i ukidanja dozvole za rad tzv. agencija za utjerivanje dugova.

Pred Ministarstvom financija okupilo se oko 10 aktivista ove inicijative koja djeluje u 22 hrvatska grada. Pridružio im se i saborski zastupnik Marin Škibola u znak podrške. Istog dana koordinator Ovršnog ustanka za Čakovec Radovan Preložnjak, inače član stranke Slobodne Hrvatske, je prosvjedovao u Murskom Središću pred FINOM sa skupinom aktivista kojima se pridružila Fanika Vida, vijećnica Županijske skupštine Međimurske županije ispred Živog zida. U Varaždinu je koordinator Ovršnog ustanka za Varaždin Smiljan Vajdić, također u znak podrške žrtvama Ovršnog zakona javno dao podršku, a koordinator za Novsku Nenad Žunić je bio onemogućen od strane zaštitara kad je pokušao pred FINOM u Kutini zapaliti svijeću za žrtve Ovršnog zakona. Iz inicijative Ovršni ustanak osuđuju taj oblik pritiska jer javno paljenje svijeća za šrtve nije zabranjeno zakonom. Kao što palimo svijeće za vukovarske žrtve imamo pravo paliti svijeće i za žrtve Ovršnog zakona.

Danijela Galovića i skupinu aktivista Ovršnog ustanka pred Ministarstvom financija primila je grasnogovornica tog ministarstva Sanja Bach koja je obećala da će sastanak s ministrom Zdravkom Marićem biti organiziran za nekoliko dana. U zahtjevu za sastanak s ministrom Marićem kojeg su urudžbirali u Ministarstvu financija stoji:

Poštovani ministre Mariću,

molimo Vas da hitno primite delegaciju Inicijative Ovršni ustanak kako bi se u najkraćem roku spriječilo daljnje nezakonito i neustavno djelovanjem FINE i trgovačkih društava, poznatijih kao agencije za utjerivanje dugova ili pod nazivom lihvarske agencije kojima ste vi dali dozvolu za rad. Ispred 35,000 građana koji su nam dali potpis za Novi ovršni zakon zahtijevamo sljedeće:

  1. Tražimo nadzor nad radom FINA-e koja protuzakonito prosljeđuje osobne podatke blokiranih osoba trećim osobama bez dozvole blokiranih osoba. Zakon o zaštiti osobnih podataka propisuje nadležnost Agencije za zaštitu osobnih podataka ali i Ministarstva financija koje ima ingerenciju i utjecaj na zakonitost rada FINA-e.
  2. Tražimo uklanjanje FINE iz ovršnog procesa jer samo generira sve veći dug blokiranih.
  3. Tražimo da se hitno imenujete subjekt za nadzor rada tzv. “agencija za utjerivanje dugova”, budući da nam je HANFA poslala odgovor da nije nadležna za nadzor tih agencija koji su registrirane kao d. o. o., tj. kao trgovačka društva.
  4. Tražimo da ministar Zdravko Marić ukine dozvolu za rad agencijama za utjerivanje duga, budući da te agencije posluju nezakonito i protuustavno Protuzakonito je da banke prodaju kredit trgovačkim društvima pretvarajući ga u dug. Poslovanje tih agencija se može nazvati nepoštenim, a dužnici često plaćaju i agenciji i prvotnom vjerovniku. Dužnike se obmanjuje, zastrašuje, lažno ih se informira, prikupljaju se informacije o privatnom životu dužnika, uznemiruje ih se doma i na poslu, traže se informacije od susjeda, rodbine i poslodavca.
  5. Svi ugovori o ustupanju potraživanja (cesije) moraju biti dostavljeni dužniku jer dužnik u svakom trenutku mora znati kome duguje i koliko tj. rekapitulaciju duga, za koliko je njegov dug otkupljen i kojeg datuma, jer ako je dug predmet trgovine i tržišta, onda dužnik kao stranka mora imati sve informacije radi ravnopravnosti stranaka.

S poštovanjem ispred Inicijative Ovršni ustanak:

Danijel Galović