Dan oslobođenja Međimurja i Dan međimurskih branitelja: Kao izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića govor održao Dražen Srpak

Danas je obilježena 31. obljetnica oslobođenja Međimurja 1991. i Dan međimurskih branitelja. Kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića na polaganju vijenaca, paljenju svijeća te svečanoj akademiji nazočio je gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak. Na svečanoj akademiji se u ime predsjednika Vlade RH obratio prisutnima, a njegov govor prenosimo u cijelosti:

“Poštovani branitelji, dragi i uvaženi gosti, najsrdačnije vas sve skupa pozdravljam u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske, gospodina Andreja Plenkovića.

Međimurje ima bogatu povijest kroz koju su u Čakovcu stolovale vrlo važne obitelji različitih kraljevstva i carstva kojima je Međimurje pripadalo kroz različite administrativno – upravno cjeline. U suvremeno doba, kada su se narodi nacionalno opredijelili i kada su formirane suvremene države, Međimurci su se jasno izjasnili kao Hrvati.

Prošla je 31 godina otkada je Međimurje postalo prvi oslobođeni dio Republike Hrvatske. Srećom po nas, u Međimurju su se stvari odvile bez ljudskih žrtava i bez materijalnih stradanja. S jasnim vremenskim odmakom jasno nam je koliko je u nekim situacijama možda malo nedostajalo da stvari odu u krivom smjeru i eskaliraju, kao što se na žalost dogodilo u Bjelovaru.

Bilo je napetosti i u Murskom Središću, bilo je napetosti u Čakovcu, Donjoj Dubravi, Kotoribi i Goričanu. Rujan 1991. godine je vrijeme kada se i JNA već uključila u otvorenu agresiju na Republiku Hrvatsku i jedan krivi trenutak mogao je odnijeti brojne živote. S jasnim vremenskim odmakom zahvalni smo na mudrosti osoba uključenih u proces, od zapovjednika vojarne Josipa Babića, pa do svih ostalih. Zahvaljujući njima, sačuvani su životi. Beskrajna im hvala.

Iako je na neki način priča za Međimurje kao regiju ovdje završila, za međimurske branitelje je tek počela. Bezbrojni su Međimurci dali obol u obrani Domovine od agresije Jugoslavenske narodne armije i srpskih paravnojnih formacija, stavili su svoje živote na branik domovine, nemali je broj njih ranjen, a nažalost, 76 ih je platilo najvišu cijenu. Zahvaljujući njihovom nemalom doprinosu, od prvog dana, pa sve do velikih oslobodilačkih akcija, Bljeska i Oluje, Republika Hrvatska je danas slobodna i suverena država. Zahvaljujući njima, Republika Hrvatska je dio Europske unije, dio NATO saveza i dio zapadne civilizacije, gdje je oduvijek i pripadala. Beskrajna i njima hvala.

Strašna ruska agresija na Ukrajinu koja se desila u veljači ove godine prisjetila nas je trenutaka u kojima smo i mi sami bili žrtva otvorene agresije vojne sile. Unatoč neograničenoj pomoći Europe i SAD-a i neograničenoj potpori, kako moralnoj, tako i materijalnoj, s agresijom se teško obračunati, a posljedice, kako stradanja tako i dugoročne posljedice nemjerljive su. Republika Hrvatska nije imala neograničenu potporu i pomoć, a u trenutku dok smo se borili da u miru oslobodimo Međimurje, gotovo pa i nije bilo priznate sile koja bi se otvoreno zalagala za našu samostalnost. Uzimajući sve te okolnosti u obzir, možemo biti još ponosniji na sve one koji su dali doprinos, kako oslobođenju Međimurja, tako i oslobođenju cijele Republike Hrvatske.

Nemali se broj puta njihov doprinos pokušao medijski okaljati i obezvrijediti, međutim, naša glavna učiteljica života, a to je povijest, svakom godinom sve jasnije pokazuje koliko su velike i bezvremenske stvari ti junaci učinili. Zato još jednom veliko hvala svim hrvatskim braniteljima i svima onima koji su se aktivno uključili u obranu i oslobođenje Domovine, u okolnostima koje su bile sve samo ne jednostavne.

Danas se Međimurje ima čime ponositi, ne zove se slučajno cvjetnjakom Hrvatske, i sjevernim hrvatskim vratima. Na krilima članstva u Europskoj uniji, što je bilo i viziji prvog hrvatskog predsjednika i svih uključenih u obranu Domovine, i na krilima  fondova Europske unije, u Međimurju su u proteklih devet godina ostvareni i brojni infrastrutkurni projekti, ostvareno je podizanje standarda svih sfera društva kao nikada prije. Zato je uz lokalnu i regionalne samouprave i međimurske ustanove uvelike zaslužna i Vlada Republike Hrvatske, koja je Međimurje prepoznala kao lokaciju u koju će usmjeriti sredstva koja su joj na raspolaganju. Zato danas Međimurje i ima ulogu koju nikad u svojoj povijesti nije imalo, Međimurje je predvodnik, Međimurje je primjer.

Današnji nas dan mora zauvijek podsjećati kome najviše dugujemo priliku da postanemo ono što jesmo i zbog koga se moramo truditi biti još bolji, za generacije što dolaze.

Od srca svim međimurskim braniteljima i svim Međimurcima čestitam Dan oslobođenja Međimurja i Dan međimurskih branitelja.”

(GMS)