DA LI ŽIVIMO U KANCEROGENOM GRADU?

Na aktualnom satu  zadnje sjednice Gradskog vijeća Grada Mursko Središće koja je održana 15. rujna vijećnik HDS-a Jurica Mesarić postavio je nekoliko nezgodnih, ali vrlo aktualnih pitanja koja se tiču zdravlja svih građana.

Prvo je ustvrdio da se gotovo svakodnevno od strane neodgovornih pojedinaca spaljuju gume, plastika i drugi otpad što vrlo štetno djeluje na ljude i okoliš. Zatim je dodao da ni danas „ne znamo“ što se nalazi u zabetoniranim rudarskim oknima pa zbog takvih stvari svaki četvrti Središćanac boluje i umire od raka. Također je nepoznanica što Slovenci puštaju u Muru kod željezničkog mosta na mjestu koje pripada zaštićenom pojasu Mura-Drava, a to uništava floru i faunu.

Gradonačelnik Dražen Srpak odgovorio je da se u principu slaže sa Mesarićem međutim ni on kao ni ovo Gradsko vijeće ne raspolažu sa potrebnim mehanizmima s kojima bi se moglo odgovoriti na ova pitanja. Rekao je da on ne zna što se nalazi u tim rudnicima, a Slovenci imaju sve potrebne dozvole da u Muru ispuštaju, kako kažu samo vodu s kojom hlade postrojenja i koja je bezopasna. Prije su je puštali u njihov potok no zbog njene topline odustali su od toga. Što se tiče spaljivanja otpada ostaje samo da apeliramo na građane da to ne čine jer će u protivnom biti opomenuti i kažnjeni.

(rt, foto Tin Tomanić)

gume