Crobarometar: HDZ završava godinu kao pobjednik – dvostruko jači od SDP-a, predsjedniku birači više vjeruju

Hrvatska godinu završava očekujući cjepivo protiv koronavirusa. U 2020. dobili smo novog predsjednika, novu Vladu, Zagreb je doživio potres, a borba protiv koronavirusa i dalje traje.

Dnevnik Nove TV na kraju godine donosi redovito mjesečno istraživanje Crobarometar, koje već desetljećima najbolje ukazuje na trendove u društvu, promjene raspoloženja birača prema strankama ili političarima.

HDZ iza sebe ima izbornu pobjedu, korona krizu, potres u Zagrebu, ali i na kraju godine potporu od 30,8 posto. Koliko je ta potpora velika, dovoljno je pogledati da je SDP na 16,2 posto.

HDZ može biti zadovoljan tim podatkom, ali ne i činjenicom da je od rujna stranka u “slobodnom padu” i izgubila je tri postotna poena. U tom razdoblju pada i SDP i gubi dva postotna poena.

Prava bitka posljednjih mjeseci vodi se za treće mjesto i naklonost birača. Posljednjih mjeseci čini se da se redoslijed stabilizirao.

Tako je treći izbor Domovinski pokret s 9,4 posto, zatim Možemo s 8,6 posto i Most s 8,3 posto.

Male stranke velikih ambicija

Nova stranka Centar, koju zajedno vode Dalija Orešković i Marijana Puljak, jedina se približava izbornom pragu i može računati na 4,3 posto. Sve ostale stranke daleko su ispod izbornog praga i samo bi ih koalicija s HDZ-om i SDP-om spasila.

HSU tako preživljava godinama u koaliciji na ljevici, a potpora im je 2,3 posto. Fokus je nova stranka centra i potpora im je 1,8 posto.

Živi zid prije dvije godine bio je u borbi za drugo mjesto, a sada su pali na 1,4 posto. Stranka Ivana Pernara mogla bi dobiti 1,3 posto.

Hrvatski suverenisti su na 1,2 posto, a IDS bi mogao dobiti na nacionalnoj razini 1,2 posto, tu je još Radnička fronta s potporom od 1,1 posto.

Tu su HNS s 0,9 posto, HSS s 0,7 posto, HSLS 0,6 posto i Reformisti su na 0,2 posto.

Iako većina građana misli da zemlja ide u pogrešnom smjeru, odnosno njih 63 posto, u posljednjih mjesec dana vidljiv je jedan trend. Broj pesimista pada, a broj optimista porastao je na 29 posto. Neodlučnih je 8 posto.

Moguće da je blagi oporavak optimizma povezan s dolaskom cjepiva, ali za ozbiljniju analizu morali bismo pričekati barem dva, tri mjeseca.

Podsjećamo, na vrhuncu krize i tijekom prvog zatvaranja u travnju 51 posto ispitanika smatrao je da zemlja ide u dobrom smjeru.

Vlada je u posljednjih 30 dana popravila i svoj imidž kod birača. Njezin rad ne podupire 52 posto ispitanika, ali taj broj pada, a raste potpora među onima koji odobravaju rad Vlade i na kraju 2020. takvih je birača 41 posto.

Ne zna njih 7 posto. Još u travnju tijekom prvog zatvaranja Vladi je vjerovalo 60 posto građana.

I Predsjedniku birači više vjeruju

Predsjednik godinu završava s javnosti podijeljenom oko njegova rada. Nakon 4 mjeseca pada i to dramatično broj onih koji ne podupiru rad predsjednika Milanovića, a raste broj onih koji odobravaju njegov rad.

Tako na kraju godine njih 47 posto ne odobrava, a odobrava 45 posto ispitanika, ne zna njih 8 posto.

(Izvor: DNEVNIK.hr, https://dnevnik.hr/, foto: Screenshot)