Cijela Njemačka je stala, ne smetaju ni minusi: Ovako nešto u Hrvatskoj je moguće samo u snovima

Njemački poljoprivrednici započeli su u ponedjeljak ujutro cjelotjedne prosvjede u odgovoru na vladin plan postupnog ukidanja potpora u poljoprivredi, u trenutku kada se koalicijska vlada muči dovesti financije u red.

U mrzlo rano jutro, s temperaturama ispod nule, stižu snimke konvoja traktora i kamiona ukrašenih prosvjednim transparentima. Policijska izvješća govore o blokiranim cestama i prilazima autocesta na više lokacija te posljedično tome zastojima u prometu tijekom jutarnje gužve. Poljoprivrednici su obećali da će blokirati glavne prometne i logističke pravce tijekom ovog tjedna, upozoravajući da će zbog ukidanja poreznih olakšica brojni poljoprivrednici propasti.

Čelnik Udruženja njemačkih poljoprivrednika (DBV) zamolio je javnost za razumijevanje. “Ne želimo izgubiti potporu i solidarnost koju smo primili od velikog dijela stanovništva, no poljoprivrednici neće prihvatiti planirano povećanje poreza za poljoprivredni sektor”, rekao je šef DBV-a Joachim Rukwied za tjednik Stern. Prošlog mjeseca čelnici trostranačke koalicije kancelara Olafa Scholza predstavili su planove uštede kako bi popunili rupu od 17 milijardi eura u proračunu za 2024. godinu.

Plan je smanjiti porezne olakšice

Plan je bio smanjiti porezne olakšice za poljoprivredni dizel i ukinuti izuzeća od državnog poreza na poljoprivredna vozila, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo i proteste njemačkih poljoprivrednika koji su s traktorima okupirali Berlin. No žestoki odgovor poljoprivrednika prošli tjedan natjerao je kancelara Olafa Scholza da najavi odustajanje od prijedloga za ukidanje izuzeća od poreza za poljoprivredna vozila i vozila u šumarstvu.

Putokaz Hrvatima: Njemačka vlada htjela uvesti spornu mjeru, ali odustali su nakon pritiska

Također su najavili da će postupno smanjiti porezne olakšice za dizelsko gorivo koje se koristi u poljoprivredi  Umjesto da se odmah ukinu porezne olakšice za poljoprivredni dizel, potpore bi se ove godine trebale smanjiti za 40 posto te za 30 posto u 2025., a ukinule bi se 2026. DBV, međutim, poručuje da promjene nisu dovoljne te da će održati svoje planirane prosvjede idućih dana.

(izvor: https://direktno.hr/, foto: Screenshot)