Čestitke gradonačelnice Grada Čakovca Ljerke Cividini povodom Dana Grada Čakovca i Dana državnosti

Poštovane sugrađanke i sugrađani!

 

Mnogo je simbolike u datumu koji obilježavamo kao najveći gradski praznik. Taj dan daleke 1579. godine dobili smo trgovišna prava kojima je potvrđeno da podno zidina utvrde Zrinskih postoji malo, ali aktivno i dinamično predgrađe. To je predgrađe izraslo u danas moderni grad, u naš Čakovec.

Mnogo je ljudi svoje živote, želje, ideale i stremljenja utkalo u Čakovec. Danas smo istinski grad mladih, okrenut prema budućnosti, ali i sredina koja mnogo drži do svoje prošlosti. Znamo i ponosimo se činjenicom da je sve što danas imamo rezultat rada generacija i generacija Čakovčana koji su, poput nas, voljeli ove ulice i parkove te svoj rad uložili u njegov izgled i razvoj. Ljubav stanovnika i njihovog grada traje već 443 godine, a sigurna sam da će trajati još mnogo stoljeća.

 Čakovčani se nikad nisu bojali izazova. Stoga i u vremenima poput današnjih kad  raznih iskušenja ne manjka, znam da imamo dovoljno resursa, znanja i ljubavi da ih savladamo. Naš će grad, sigurna sam, i dalje rasti i razvijati se, upravo zbog nas koji ovdje živimo i radimo te prije svega, volimo naš Čakovec.

Mnogo je projekata pred nama, mnogo toga želimo učiniti kako bi naš grad dodatno  približili građanima te ga učinili još boljim za život. Kažu da u stvari nije važan cilj koji postavimo pred sebe, već put koji prolazimo prema njemu. On često nije pravocrtan, već krivudav, ima uspone, ali i padove te se na njemu nalaze zapreke. No, prolazeći njime učimo i rastemo, postajemo bolji. Takvo će biti i ovo putovanje na koje smo svi zajedno, odabravši živjeti u Čakovcu, krenuli.

“Juraj IV. Zrinski dajući Čakovcu status slobodnog trgovišta, postavio je temelje današnjeg grada. Pobrinimo se svi zajedno da Čakovec i dalje bude grad kojim se ponosimo i u kojem se živi „punim plućima“.
Sretan vam Dan Grada Čakovca!”

 gradonačelnica

Grada Čakovca

Ljerka Cividini

Čestitka gradonačelnice Grada Čakovca povodom Dana državnosti

 U povodu Dana državnosti 30. svibnja, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini uputila je čestitku u kojoj stoji:

„Poštovane sugrađanke i sugrađani!

  Dan državnosti dan je ponosa, simbol uspostave hrvatske državnosti, dan kada slavimo samostalnost i neovisnost Republike Hrvatske.

 Mi Međimurci i Čakovčani u svojoj smo povijesti imali uspone i padove, ali pokazali smo da iz vlastitih neuspjeh-a znamo učiti. Naučili smo da postoje trenuci u kojima morate potegnuti sami te zbog konačnog cilja zaboraviti međusobne razlike. Zahvaljujući tome, Hrvatska je uspjela izboriti nacionalnu nezavisnost, a Međimurje kao sastavni dio domovine, postati njegova fizička i simbolička poveznica s razvijenim dijelom Europe. Stoga danas slavimo i sjećamo se svega onoga što je naš kraj učinilo jednom od najproduktivnijih i na mnogo polja ponajboljih regija Lijepe Naše, a slavimo i naše ljude, naše zajedništvo u svakom tom teškom trenutku.

 Posebno se prisjećamo onih koji su kroz povijest gradili kraj u kojem smo danas, kojeg zajedno razvijamo i pripremamo za generacije koje dolaze. Upravo su nam svi oni omogućili slobodu i vlastitu zemlju, što je potvrđeno konstituiranjem prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine.

 Budimo ponosni na sve što smo kao grad postigli te kao građani zadovoljni svojim doprinosom. Budimo otvoreni, ukažimo na ono što ne valja, dajmo podršku onome što je dobro.

 Želim zajedno s vama graditi grad u kojem će se razmotriti svaki prijedlog i ideja, u kojem će svatko imati priliku reći što želi i misli, u kojem će svi moći sudjelovati u formiranju konačne odluke. Samo tako veliki datumi naše povijesti i borba za njihovo ostvarenje imaju svoj puni smisao.

 Svim Čakovčankama i Čakovčanima te Međimurkama i Međimurcima u ime Grada Čakovca, svojih suradnika i svoje osobno, čestitam najveći hrvatski praznik – Dan državnosti.

             

 gradonačelnica Grada Čakovca

 Ljerka Cividini

S poštovanjem,

Grad Čakovec