Čestitka župana Međimurske županije Matije Posavca povodom Dana antifašističke borbe

Poštovane Međimurke i Međimurci,

obilježavanjem 22. lipnja, Dana antifašističke borbe, te prisjećanjem na ostavštinu predaka koji su tog datuma 1941. godine u šumi Brezovica pokraj Siska osnovali Prvi sisački partizanski obred, ostavljamo putokaz novim naraštajima prema njegovanju europskih vrijednosti u čijim je temeljima i antifašizam. Hrvatska se među prvima organizirano oduprla fašizmu – najvećem zlu koje se nad Europu i svijet nadvilo u 20. stoljeću. Iz našega Međimurja u redovima antifašista sudjelovalo je 2.376 boraca, a 329 ih je poginulo. U nacističkim logorima bilo je zatočeno 1.839 ljudi, a pogubljeno ih je 848. Poruka nevinih žrtava odjekuje i danas, 80-ak godina kasnije, podsjećajući na važnost odgajanja mladih u duhu humanosti, solidarnosti i tolerancije.

Dubokim razumijevanjem ideje antifašizma kao odgovora na uspostavljanje režima mržnje, odgovora koji je u to mračno doba spasio svijet, osnažujemo svoju sadašnjost i budućnost.

Za Međimurje, otpor fašistima značio je i borbu za konačno pripojenje domovini. Riječ sloboda nakon teškog ratnog razdoblja bila je razvijena poput zastave da bismo njezino ponovo podizanje krvlju platili i mnogo godina kasnije u Domovinskom ratu. Zato, uz odavanje počasti antifašistima, na ovaj dan zahvaljujemo i svim hrvatskim braniteljima.

Međimurska povijest još od davnih stoljeća kretala se smjerom slobode, prava na vlastiti jezik i domovinu te život nesputan okovima tuđinskih interesa, no taj je put redovito bio posut trnjem. Od banova i vojskovođa Zrinskih do antifašističkih boraca i branitelja iz Domovinskog rata. Upravo zato što je cijena borbe za obranu vlastitoga identiteta bila toliko visoka, važno je da djecu okrećemo vrijednostima koje smo u Međimurju dosegnuli danas. Vlastitim smo radom postali najuspješnija i najrazvijenija županija naše zemlje. Živjeti u razvijenom području znači živjeti slobodno, a slobode nema bez sigurnosti, sigurnosti nema bez humanosti i empatije.

Stvaramo lijep dom novim naraštajima i preostaje nam da im u ostavštinu upišemo poruku da ga čuvaju u ime budućnosti koja im pripada.

Poštovane građanke i građani Međimurja, čestitam vam Dan antifašističke borbe!

Župan

Matija Posavec